Annonce
Læserbrev

Budget. Enhedslisten finder prioriteringer besynderlige

Læserbrev: Enhedslisten Vejen forsøgte til sidste sekund, med vores alternative budgetforslag, at få indflydelse på kommunens budget.

Men de konservatives gruppeformand fik på det åbne byrådsmøde fint formuleret følelsen, som flere af os, der står uden for de tre store partier, sad med efter sidste møde i økonomiudvalget, hvor ikke et komma var flyttet siden førstebehandlingen; ”Enhedslisten får aldrig indflydelse på budgetterne i Vejen Kommune, så længe jeg kan forhindre det”, var beskeden fra Frank. Måske er det rigtigt? Vi ved ikke, hvilke studehandler man er i stand til at lave bag lukkede døre, men hvor ingen indflydelse gives, haves heldigvis frihed til at kritisere.

Enhedslisten kan ikke acceptere, at man via budgettet sender politiske signaler om, at mennesker i udsatte positioner ikke får det vederlag via §105, de har krav på, uanset om de søger det eller ej. Vi mener, at mennesker med magt bør holde sig for gode til at spekulere i, at borgere ikke har råd til at modtage ydelser, de har ret til. Men vi forstår nu modviljen over for den borgerrådgiver, som Enhedslisten drømmer om.

Vi kan heller ikke forsvare at bruge 528.000kr på ”Sporet”, som er en streg igennem byen, når der ikke er råd til en bordplade til hjemkundskabslokalet på Bække Skole, der er sundhedsskadelig, fordi den er nedslidt og ikke kan rengøres. Det er desuden ubærligt, at man skærer 500.000 kr. på Knudepunktet og Fredenshjem, som udfører et vigtigt arbejde ift. tidlig opsporing af ældre med støttebehov. Vi troede, man var færdig med besparelserne efter sidste års massakre på ældreområdet. Man kunne dog godt finde 400.000 kr., som skal brændes af på et besøg af dronningen. Intet ondt om Daisy, men kunne mindre ikke gøre det?

Vi er tit uenige, men tak til Anni Grimm, for at gøre byrådet opmærksom på, at man i budgettet omkring billedskolen havde ”glemt”, at medregne 850.000 kr. til fondsmoms oveni de 400.000 kr. man nu vil give årligt. De ”glemte” kroner svarer i øvrigt næsten krone til krone med det beløb, som man har valgt at skære ift. vikardækningen på skole/børn-området, men hvor ingen i byrådet åbenbart synes, det er et problem at finde næsten en million ekstra til fondsmoms, kunne man ikke barbere en eneste krone af besparelserne på vikardækning.

Enhedslisten synes prioriteringerne er ”besynderlige”.

Enhedslisten er glad for det vi, trods alt, opnåede på budgetseminarerne og ØK-udvalgsmødet inden førstebehandlingen i byrådet, men da vi ikke refererer fra lukkede punkter og diskussioner fra dette års budgetforhandlinger, om end det havde været rart med en større åbenhed og mere demokratisk proces, vil vi alene forholde os til den konservatives gruppeformands erklærede mission om at holde os uden for indflydelse med et smil - og så i øvrigt glæde os til det videre samarbejde både i byrådet og udvalget for arbejdsmarked og integration.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];