Annonce
Tønder

Budgetforlig sikrer historisk højt anlægsbudget i 2020

SPs Jørgen Popp Petersen kalder årets budgetforlig i Tønder Kommune for "lige ud ad landevejen". Han er personligt glad for, at lokalpolitikerne skal deltage i en konference om, hvilke krav kommunen skal have til infrastruktur. Og det koster ikke noget - ikke i første omgang, siger han. Arkivfoto
Tirsdagens budgetforlig sikrer masser af penge til anlæg i 2020. De 28 lokalpolitikere i Tønder Kommune, der er medunderskrivere på budgettet, sikrer til næste år 119 millioner kroner til nye cykelstier, skoler, Tøndermarsk Initiativet og Udviklingsplan Toftlund. Kritikerne mener, at budgettet mangler grønne takter.

TØNDER: Tirsdagens brede forlig mellem 28 af de 31 lokalpolitikere i kommunalbestyrelsen sikrer et historisk stort anlægsbudget til næste år. Budgettet er på intet mindre end 119 millioner kroner.

De mange anlægsmidler investeres i alt fra cykelstier til trafiksikkerhed, Tøndermarsk initiativet, Skærbæks nye folkeskole og masterplanen for Tønder Sport og Fritidscenter.

Hvis man dykker ned i tallene opdager man, at to projekter lægger beslag på over halvdelene af investeringerne: Det drejer sig om Skærbæks nye folkeskole, hvor der i budgettet til næste år er afsat 42,4 millioner kroner, mens Tøndermarsk Initiativet lægger beslag på 21 millioner kroner - sammenlagt 63,4 millioner kroner.

Men det er dog ikke kun de tunge tal, der har fået smilene frem hos forligsparterne. Også de små ting tæller i regnskabet.

Det skal pengene bruges til

Tønder Kommune bruger i 2020 119 millioner kroner på anlægsudgifter. Det er et historisk højt beløb.

Her kommer et udpluk af, hvad pengene bruges på:

Den nye folkeskole i Skærbæk lægger beslag på 42,4 mio. kr.

Tøndermarsk Initiativet koster 21 mio. kr.

Masterplanen for Tønder Sport og Fritidscenter får 1,5 mio. kr.

Udviklingsplan Toftlund koster 1,6 mio. kr.

Trafiksikkerhed i kommunen: 4,6 mio. kr.

Nye cykelstier: 3,8 mio. kr.

Lyskryds Nørremarksvej/Nordre Landevej i Tønder: 1,7 mio. kr.

Renovering af Frederik IXs klokkespil: 0,5 mio. kr.

Renovering af sciencelokaler på Tønder Overbygningsskole: 3,0 mio. kr.

I 2021 har Tønder Kommune afsat 101 mio. kr. til anlægsudgifter.

Genforeningssten

Formand for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), glæder sig over, at der er blevet plads til 100.000 kroner. Pengene skal bruges på vedligehold af de mange mindesten og genforeningssten, som næsten hver en flække i Tønder Kommune har stående.

- Pengene skal sikre, at det hele får et lille løft, og måske til at plante lidt blomster ved stenene, siger Bo Jessen, som også til sit område har fået knap en halv million kroner til renovering af offentlige toiletter.

Hos Slesvigsk Parti kalder gruppeformand Jørgen Popp Petersen budgetforliget for "lige ud ad landevejen". Der er ikke de store overraskelser i hverken højre eller venstre grøftekant. Ligesom Eike Albrechtsen (S) hæfter Jørgen Popp Petersen sig ved, at et forlig er det muliges kunst.

- Slesvigsk Parti er med i forliget - ikke fordi det er godt - men for at få så meget indflydelse som muligt. Man må jo gå på kompromis, siger Jørgen Popp Petersen.

Annonce

Infrastruktur

SP's gruppeformand hæfter sig ved, at partiet har fået et fingeraftryk på forliget - og aftrykket er ovenikøbet i første omgang ganske gratis. Det handler om, at der til næste år skal afvikles en konference for lokalpolitikerne, så de internt kan finde fælles fodslag i, hvilke krav og ønsker Tønder Kommune skal have til den fremtidige infrastruktur, blandt andet cykelstier, hoved- og motorveje samt jernbaner.

- I dag ved vi ikke en gang selv, hvilke krav vi har, for det er ikke noget, vi taler om, siger Popp Petersen.

Socialistisk Folkeparti står sammen med Borgerlisten og Enhedslisten uden for forliget.

Hos SF's Bjarne Lund Henneberg bunder fraværet ikke i økonomi - det handler om, at budgetforliget er alt for uambitiøst på klimamålene.

- Det handler helt klart om klimaet og klimapåvirkningerne, og hvordan Tønder Kommune forholder sig til det. Der foreligger for eksempel ikke noget klimaregnskab for kommunen, siger han.

SF'eren Bjarne Lund Henneberg forklarer SFs fravær i budgetforliget med, at kommunen er alt for uambitiøs, når det komme til klimaet. For eksempel kunne SF ikke få godkendt et forslag om, at alt elektricitet i kommunen skal være grøn. Arkivfoto
Annonce

Uambitiøse klimamål

Bjarne Lund Henneberg mener, at manglen til klimaopbakning ikke harmonerer med målsætningen om, at man i 2030 skal have reduceret udledningen af CO2 med 70 procent:

- Ingen i Tønder ved noget som helst om det, og vi ved ikke, hvor vi står i forhold til resten af Danmark.

Bjarne Lund Henneberg fortæller, at SF havde fremsat et forslag om, at Tønder Kommune skulle overgå til kun at benytte klimavenligt strøm produceret af for eksempel vindmøller. Ifølge Bjarne Lund Henneberg ville prisen være 150.000 kroner om året.

- Det er prisen for bæredygtig elektricitet, vi skulle gerne i kommunen være rollemodeller for indbyggerne, siger Henneberg.

Annonce

Rent skuespil

Enhedslistens talsperson, Claus Højsgaard, forklarer på linje med Bjarne Lund Henneberg fraværet i budgetforliget med, at man ikke strækker sig langt nok i klimaets tjeneste.

- På miljø -og klimaområdet havde vi gerne set, at man i Tønder Kommune var mere ambitiøse. For eksempel køber Tønder Kommune stadig sort strøm, selv om man kunne vælge at købe grøn strøm. Flertallet i kommunalbestyrelsen har heller ikke valgt at prioritere et grønt miljøregnskab, så det fremover er muligt at følge den grønne udvikling i kommunen, skriver Claus Højsgaard til JydskeVestkysten.

Det er nu meningen, at forliget skal i høring. Men ifølge Claus Højsgaard er den del af processen rent skuespil, da forligsparterne allerede har underskrevet aftalen - før det har været til 1. behandling.

- Sådan har det været i mange år i Tønder kommune. At man plejer at gøre sådan, gør det efter Enhedslistens mening ikke mere rigtigt, lyder det fra Claus Højsgaard.

Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen er heller ikke tilfreds med den grønne satsning - eller mangel på samme - i forliget:

- Vi synes, det er tåkrummende at lave en kobling mellem FNs Verdensmål og budgetforligets tildeling på 600.000 kroner. Ikke mindst i lyset af, at vi for få måneder siden fjernede alle ambitioner i kommuneplanen om den grønne omstilling - til trods for at vi ligger beskyttet bag diger med vinden som eneste råstof.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter corona og butikslukning: - Jeg kan sige dig, at vi har hænderne oppe

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

Fra friluftsturister til fiskefoder: Turistchef stopper

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Annonce