Annonce
Trekantområdet

Budgetforslag: 50 job nedlægges og nye velfærdsjob opstår

I budgetforslaget for 2020 står senior- og handicapområdet til et løft på knap 19 millioner kroner. Blandt andet til sygepleje og flere hjælpemidler på plejecentrene. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Der lægges i budgetforslaget for 2020 op til en stor rokade. 50 medarbejdere kan miste deres nuværende job. De får enten tilbudt en anden funktion eller omskoling. Velfærden løftes for i alt 60 millioner kroner, heraf 19 millioner til senior- og handicapområdet.
Annonce

Fredericia: Velfærden løftes med cirka 60 millioner kroner om året. Men samtidig kan 50 medarbejdere miste deres nuværende job i Fredericia Kommune. De får enten tilbudt en anden funktion eller omskoling.

Det er nogle af elementerne i det budgetforslag, som forvaltningen har fremlagt for byrådet, og som kommunens medarbejdere tirsdag blev informeret om.

Nu er budgetforslag og et ”mulighedskatalog” med 30 mulige besparelser lagt i hænderne på byrådet. Politikerne skal også bestemme, hvor der skal bruges flere penge. I budgetforslaget er der afsat flere velfærdskroner til blandt andre ældre, handicappede, børn og socialområdet.

- Økonomiudvalget har ønsket mere retvisende budgetter på områder, hvor der er et permanent pres med øgede serviceudgifter, siger kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

Annonce

Her bruges flere penge

Det største velfærdsløft går til ældre og handicappede: Knap 19 millioner tilføres på senior- og handicapudvalgets område. I udspillet er der 6,9 millioner kroner mere til social- og beskæftigelsesudvalgets område, mens børne- og skoleudvalget får 10,25 millioner kroner ekstra, som dækker udgifter til børn i specialtilbud uden for kommunen eller i regionen.

Økonomiudvalgets område øges med 21,65 millioner kroner, blandt andet til sundhedshusets drift, energiforbedringer og omskoling af medarbejdere.

Sundhedsudvalget får 1,3 millioner kroner ekstra til genoptræning, mens miljø- og teknikudvalgets område får 0,35 millioner kroner ekstra om året. Det dækker tabet af indtægter på p-området, hvor staten fremover snupper 70 procent af indtægterne mod halvdelen i dag.

Kultur- og idrætsudvalgets område får 1,5 millioner kroner mere: Én million til driften på Fredericia Idrætscenter og resten til Tøjhusets stigende aktiviteter.

Fredag og lørdag fik politikerne fremlagt 12 analyser af forskellige kommunale områder. Forvaltningen anbefaler, at byrådet på baggrund af analyserne styrker misbrugsindsatsen og tildeler penge til at følge anbefalinger fra temperaturmålingen på skoleområdet. Desuden anbefales politikerne at beslutte en "ny demografisk fremskrivning på plejens område".

Annonce

Her kan der spares

Forvaltningen har også haft hele det kommunale område under lup for at finde mulige besparelser. Mulighedskataloget giver besparelser for 52,3 millioner kroner i 2020. Det stiger til 95,4 millioner kroner i 2021. Dermed har Fredericia Kommune mulighed for at holde sig inden for servicerammen, som er steget med 16 millioner kroner efter KL's aftale med regeringen.

- Alle udvalgsområder har været i spil. Økonomiudvalget har bedt os gennemgå opgaveløsningen, og ved at omlægge på nogle områder kan vi holde fast i vores serviceniveau, siger kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

I alt er der cirka 4000 medarbejdere i kommunen.

- Besparelserne slår delvist igennem i 2020 og fuldt ud fra 2021. Det svarer til 66 stillinger det første år, men 16 af stillingerne er ledige eller på vej mod at ophøre. Dermed kan 50 medarbejdere blive berørt, hvis byrådet vælger det fulde katalog, siger kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

For de medarbejdere, som mister deres nuværende job, vil der være mulighed for omskoling. I udspillet er der afsat fem millioner kroner årligt til omskoling i de kommende fire år. Men ifølge kommunaldirektøren vil en stor del af medarbejderne kunne flyttes til andre funktioner, eksempelvis inden for plejen.

Annonce

Sendt i høring

Normalt er det borgmesteren, som kommer med første udspil til budgettet. Men denne gang fik forvaltningen opgaven. Det skete, da processen blev skubbet, fordi regeringens økonomiaftale med kommunerne var forsinket af folketingsvalget.

På anlægsområdet vurderer koncernledelsen, at der er råderum til 34 millioner kroner i ekstra investeringer i 2020. Det bliver lagt ud til politisk forhandling.

Budgetforslaget blev sendt i høring ved et ekstraordinært byrådsmøde mandag, og høringsfasen slutter 9. oktober.

Man kan læse mere om budgetforslaget på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce