x
Annonce
Sønderborg

Buh-råb og korslagte arme: Borgere i Kværs ønsker ikke biogasanlæg

Over 200 engagerede borgere fra Kværs-området deltog i borgermødet, arrangeret af Sønderborg Kommune. Foto: Timo Battefeld
Sønderborg Kommune fremlagde sine planer for det mulige biogasanlæg ved Snurom nær Kværs til et borgermøde på Kværs Kro. Over 200 borgere mødte op og budskabet til kommunen var klart: Rejs hjem og tag det af bordet.

Kværs: Luften i krostuen var tæt som en mur - og så varm, at det så ud som om, at flere borgere nåede kogepunktet. Flere end 200 mennesker havde klemt sig ind i lokalet for at høre kommunens planer det fremtidige biogasanlæg ved Snurom nær Kværs.

30 sekunder inde i det to timer lange møde stod det dog klart, at de involverede parter heller ikke ville nå til enighed denne aften.

- Vi ønsker anlægget placeret i Kværs på grund af de gode logistiske forhold. Vi mener også der er en god afstand til naboen, når udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard (L), at sige i sin velkomsttale, inden hun bliver afbrudt af en eksploderende hånlig latter fra forsamlingen.

- Jeg kan blive her til klokken ti, hvis det skal være, fortsætter hun.

- Det kan vi også, råber borgerne igen til lyden af pift og klapsalver.

Annonce

Vi bor i Kværs, fordi vi er glade for naturen. Hele vores livsstil er truet med denne plan.

Hans Jørgen Vaarbjerg, landmand.

Industri i naturen

Biogasselskabet Nature Energy skal bygge og drive anlægget ved Kværs, og de har gode erfaringer fra tidligere anlæg, mener formanden Peter Gæmelke:

- Vi byggede et anlæg i Holsted i 2015, og folk er glade for det. Man kan køre forbi vores anlæg i Korskro ved Esbjerg med vinduerne ned og ikke lugte noget. Vi får ingen klager, fortæller han.

Det generer flere borgere til forsamlingen, at kommunen og Nature Energys erfaringer ikke kan sammenlignes med situationen i Kværs.

- Nature Energys andre biogasanlæg ligger i etablerede industriområder. Kværs er en landsby med masser af natur og det vil man ødelægge med anlægget, fortæller Lars Lenger, som selv er landmand og kender til mulighederne for biogas på Als.

- Landmændene i sammenslutningen BioEnergy Syd producerer i alt 460.000 ton biomasse om året. Jeg forstår ikke, hvorfor det godkendte anlæg i Glansager ikke er nok, siger Lars Lenger.

Tæl til 16

De fremmødte borgere i Kværs Kro er utilfredse med de 70-90 gyllefragtende lastbiler, som vil benytte vejene hen til anlægget hver dag. Lastbilerne vil i høj grad fragte biomasse vest fra Kværs, og i Aabenraa Kommune er der mulighed for at bruge en i forvejen godkendt grund til et biogasanlæg ved Kliplev.

Ifølge udvalgsformand Aase Nyegaard (L) er det 31 byrådsmedlemmer i Sønderborg Kommune, som er enige om planen for anlægget i Kværs.

Borgerne i Kværs er til gengæld enige om at være dybt uenige med kommunen:

- Vi bor i Kværs, fordi vi er glade for naturen. Hele vores livsstil er truet med denne plan, konstaterer landmand Hans Jørgen Vaarbjerg til mødet i kroen.

- Det er vores indtryk, at der er opbakning til anlægget. Hvis ikke der er det, så bliver det ikke bygget, afslutter formanden for Nature Energy, Peter Gæmelke.

Tidslinje

16. januar 2019: Sønderborg Kommune inviterer til to timers borgermøde for indkalde idéer og forslag. Her er høringsfristen 30. januar.

8. februar 2019: Folketinget er enige om at sætte et midlertidigt stop på tilskud til opførelse af biogasanlæg. Det er en stor gene for biogasselskaber.

20. marts 2019: Sønderborg Kommune meddeler, at miljørapport og lokalplan er udarbejdet. Den sidste offentlige høringsperiode begynder og forløber fra 20. marts til 15. maj.

3. april: Sønderborg Kommune fremlægger lokalplan og kommuneplantillæg til et to timers borgermøde om biogasanlægget ved Snurom nær Kværs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce