Annonce
Sport

Bulgarsk politi anholder seks efter racismeafbrudt kamp

Carl Recine/Ritzau Scanpix
Kampen mellem Bulgarien og England blev afbrudt på grund af racistiske tilråb. Seks personer er anholdt.

Bulgarsk politi har anholdt seks personer med forbindelse til den racistiske adfærd, der fik fodboldlandskampen mellem Bulgarien og England afbrudt to gange.

Det skriver flere internationale medier.

- Seks personer er anholdt, og vi leder efter yderligere tre, siger Sofias politichef, Georgy Hadzhev, ifølge nyhedsbureauet AFP.

EM-kvalifikationskampen mellem Bulgarien og England blev afbrudt, da racistiske tilråb angiveligt blev rettet mod engelske spillere.

Billeder fra kampen viste desuden bulgarske tilskuere heile. Det nationale stadion i hovedstaden Sofia var i forvejen halvtomt på grund af en Uefa-straf efter racistisk adfærd i tidligere kampe.

Kampen blev gennemført med en suveræn engelsk 6-0-sejr til følge, men den har allerede fået et omfattende efterspil. Tirsdag trådte præsidenten for Det Bulgarske Fodboldforbund, Borislav Mihailov, tilbage.

Forinden var han blevet opfordret til at sige sit job op af den bulgarske regering, som tog afstand fra, at Bulgarien skulle forbindes med racisme og fremmedhad.

Tirsdag aften åbnede Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) en sag mod Bulgarien på baggrund af den racistiske opførsel.

Også Det Engelske Fodboldforbund (FA) blev sigtet, fordi de medrejsende engelske fans ifølge Uefa blandt andet forstyrrede afviklingen af den bulgarske nationalsang inden kampen.

Efter kampen sagde landstræneren for Bulgarien, Krasimir Balakov, at han ikke havde hørt de racistiske tilråb- eller lyde.

Tirsdag undskyldte han over for de engelske spillere i et opslag på Facebook.

- Jeg fordømmer uden forbehold alle former for racisme. Det er en uacceptabel adfærd, som strider imod almindelige menneskelige relationer, skriver han ifølge Sky Sports.

- Jeg synes, at den form for fordomme burde være begravet i fortiden. Ingen skal udsættes for det.

- Jeg undskylder over for de engelske spillere og de, der føler sig fornærmet, skriver landstræneren.

/ritzau/

Annonce
Sky Sports artikel om bulgarsk politis anholdelser
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce