Annonce
Sønderborg

Buskort til unge er i fare

Busruter og gratis buskort for omkring fire millioner kroner skal nu drøftes politisk. Arkivfoto: Claus Thorsted
Fire af de 50 millioner kroner, som kommunen sparer i næste års budget, vedrører blandt andet buskørsel med skoleelever. Det vil politikerne nu drøfte, hvordan man kan gøre bedst muligt.

Sønderborg: Byrådet har netop førstehåndsgodkendt et budget, der skal skære sammenlagt godt 50 millioner. kroner ud af det kommunale budget i 2020.

Ud af dem er en sum på fire millioner kroner pillet ud til nærmere drøftelse.

Det drejer sig om den kollektive trafik i form af blandt andet buskort til både folkeskoleelever og studerende på ungdomsuddannelser.

- Der vil nok være nogen, som kommer til at opleve det som en serviceforringelse, men vi bruger rigtig mange penge på den kollektive trafik. Nu tager vi drøftelsen, men som jeg vurderer det, kan det blive nødvendigt at se på, om alle automatisk skal have et kort. Skoler bruger det også til udflugter, men det kunne jo løses med et tilskud, siger borgmester Erik Lauritzen(S) i kølvandet på byrådsbeslutningen.

Frem til 28. oktober er der forhandlinger og mulighed for at komme med ændringsforslag inden budgettets slutbehandling 4. november.

- Det er jo også kommunens politik at få flere til at cykle, og på et tidspunkt indførte vi natbusser i weekenden målrettet de unge. Måske er det en luksus, tilføjer han.

Annonce

Kassen og konkurrence

Byrådets 31 medlemmer skal også i dialog om et andet prekært emne - konkurrenceudsættelse eller udlicitering, der af Venstres Peter Hansen er blevet fremført som oplagt af se på.

- Det har vi forpligtet hinanden til at undersøge i forbindelse med en række analyse af udvalgte områder. Det kunne være rengøring eller måske udvalgte funktioner hos Vej & Park, men jeg kan godt love, at vi ikke kommer til at udlicitere hele området, understreger Erik Lauritzen og tilføjer, at selv om hele budgetlægningen kan ligne et stort spareprojekt, så tilføjes der stadig flere penge til ældreplejeområdet på grund af den demografiske udvikling.

- Vi fik heldigvis en god aftale fra Kommunernes Landsforening, der giver os i omegnen af 25 millioner kroner mere til at klare det stigende udgiftspres.

Sammen med udvidede lånemulighed, der kan afskrives over de kommende år, ender kommunekassen med udgangen af 2020 formentlig i nærheden af 170 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce