Annonce
Esbjerg

Butiksejer tager løbesko på for at fange butikstyve

Butiksejer Keld Vestergaard ifører sig hver dag i denne tid løbesko, fordi han ved, at der er en sandsynlighed for, at han skal på gaden og løbe efter butikstyve. Dette er sket flere gange inden for de seneste uger. Foto: Kåre Welinder

Butiksejer Keld Vestergaard fra Ribe tager hver dag løbesko på på arbejde for at kunne jagte stadigt flere butikstyve i Ribes gader.

Annonce

Ribe: Ejer af tøjbutikkerne Mr., Fröken og Klunz i det centrale Ribe, Keld Vestergaard, har taget konsekvensen af, at der sker rigtigt mange butikstyverier i Ribe.

Han tager ganske enkelt løbesko på, når han møder på arbejde. Det samme gør personalet, fordi de ansatte ved, at der er ganske stor sandsynlighed for, at de skal på gaden for at løbe butikstyve op. Sammenlagt over hele året har han sammen med sit personale været ude og løbe efter tyve fem-seks gange, og alene inden for de sidste to uger har han været afsted to gange. Først blev otte jakker stjålet og kort efter 18 jakker, og Keld Vestergaard forklarer, at det ofte sker, når mørket bryder frem sidst på eftermiddagen.

- De tager ganske enkelt bare jakkerne ned fra gadestativerne, og så går de bare uden at kigger sig tilbage. Personalet er opmærksomme på det, men det er også andre kunder fra gaden, der kommer ind og siger, at der er noget galt, siger Keld Vestergaard og forklarer, at både han og personalet herefter sætter efter butikstyvene, der smider jakkerne når de opdager, at nogen løber efter dem.

- I de to sidste tilfælde fik vi alle varer tilbage, men en af gangene løb personalet videre herefter. Her fik to ansatte både spark og slag af tyvene, inden de kørte væk, siger Keld Vestergaard, der sammen med sit personale nøje overvejer, hvordan de griber situationerne an. Især omkring hvad man skal gøre, når tyvene har smidt varerne.

Politiet anbefaler

I forhold til selv at jagte butikstyve anbefaler Syd- og Sønderjyllands politi, at butiksejere og personale skal tænke på deres egen sikkerhed i forhold til at udsætte sig selv for fare. Specialkonsulent Christian Østergaard forklarer, at man først og fremmest bør kontakte politiet og samtidig vurdere, hvorvidt indsatsen står mål med det, man får ud af, selv at løbe efter tyvene. Samtidig mener han det også for butikkerne handler om, hvordan man indretter sin butik i forhold til at få færre butikstyverier.

Annonce

Næsten hver dag

I et tredje tilfælde var Keld Vestergaard ude at lede efter et par, som havde afluret pinkoder, og generelt mener han, at antallet af sager er eskaleret voldsomt på det sidste.

- Det er især litauere, polakker og andre østeuropæere. Det sker næsten hver dag, at vi afværger mulige tyverier. Vi får erfaring i at spotte tyve, og al personale er ekstra vågent for tiden, siger Keld Vestergaard og forklarer, at det især er dyre mærkevarer, tyvene går efter.

De tre seneste tilfælde er alle anmeldt til politiet, der ifølge butiksejeren kommer rimeligt hurtigt, når der bliver ringet, men han ved ikke, om tyvene ved, at der er begrænset med politi i Ribes gader.

- Det, jeg håber på, er, at vi kan få flere patruljer i Ribes gader rent præventivt, og her har vi en dialog i gang. Samtidig håber vi på, at hvis vi løber dem op, siger de det videre i deres miljø. Vi vil gå langt for at få vores ting tilbage, så vi fortsætter med at løbe efter dem. Vi har ikke råd til at gøre andet, og vi håber, at vi sammen med politiet kan få løst problemet, siger Keld Vestergaard, der helst ikke ser privat vagtværn i gaderne, da han ser det som en kedelig udvikling, hvis alle på den måde skal beskytte egne butikker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce