Annonce
Tønder

Butiksejeren glæder sig til at slå dørene op, mens frisøren venter i uvished: - Der er ingen respekt vores vej

Efter onsdagens pressemøde blev frisørindehaver Edit Lund Linding kimet ned af kunder, der ville høre, hvornår hun åbnede op. Det er både stressende og frustrerende, at hun ikke kender svaret, fortæller hun. Arkivfoto: Cecilie Spottog Petersen
Der var både glæde og frustrationer efter pressemødet om den kommende genåbning af Danmark. For mens nogle erhverv igen kan slå dørene op fra 1. marts, må andre vente i det uvisse.

Tønder: Efter 67 dage med lukkede døre, må udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter fra på mandag igen invitere kunderne indenfor i forretningen. Det blev klart efter onsdagens pressemøde, hvor Regeringen, SF, Radikale og Enhedslisten er blevet enige om den første etape af genåbningen af landet.

Citychef Stephan Scheelke er glad for meldingen om en stille genåbning af Danmark. Men han havde gerne set, at der var taget ekstra hensyn til de områder og regioner, der ikke er slemt ramt af corona-smitte.

- Selvfølgelig er vi glade. Men jeg kunne godt have ønsket mig, at man havde åbnet mere lokalt i stil med Bornholm og Nord- og Vestjylland, siger citychefen og tilføjer, at det bliver dejligt at få mennesker tilbage i egnens gå- og handelsgader.

Allerede på forhånd tør han godt garantere, at trods skærpede restriktioner, så bliver der ingen problemer med at leve op til afstandskravene:

- I handels- og centerbyerne er det så god plads, at det ikke bliver noget problem.

Stephan Scheelke mener, at regeringens genåbning er for rigid – men når alt kommer til alt – så er det bedre end ingenting, og en stille åbning er også okay.

Annonce

Regional genåbning

En af dem, der kan slå dørene op på mandag, er Frank Hoffman, der ejer By Hoff og Mr. Hoff. Butikkerne bugner af friske forårsvarer, og ejeren er sikker på, at kunderne også forstår alvoren af at overholde restriktionerne.

- Vi glæder os voldsomt meget. Både jeg selv, mit personale og forhåbentligt også vores kunder. Vi er klar, og vi er gode til at holde afstand, vi er gode til at spritte af, og vi har masser af plads og afstandsmålere på gulvet. Jeg tror, at den danske befolkning godt er klar over, at man skal tage det seriøst, siger han.

Det bliver naturligvis med god afstand, håndsprit og mundbind eller visir, når Frank Hoffmann fra på mandag kan åbne sine butikker igen. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen.

Det er dog et skår i glæden, at genåbningen i første omgang ikke gælder for butikker i storcentre.

- Jeg synes, det er skævt og konkurrencevridende tilstande. Det er ekstremt hårdt at sidde og kigge på, at andre må åbne, når man ikke selv kan, siger Frank Hoffmann, der også er formand for Mr Indkøbsforeningen af 1964, som står bag butikskæderne Mr og Din Tøjmand.

Annonce

Frisører må vente

Frisører og andre liberale erhverv er også forsat lukket ned med undtagelse af Bornholm. På trods af det har både det online bookingsystem og telefonen været rødglødende efter pressemødet hos Edit Lund Linding, der driver frisørsalonerne i Park By madeby.holt i flere byer.


vi er overhovedet ikke nævnt. Der er ingen respekt vores vej, og vi aner ingenting,

Edit Lund Linding. indehaver frisørsalonerne Park By madeby.holt.


Her er det en tydelig frustreret ejer, der har måtte fortælle de mange kunder, at hun stadig ikke ved, hvornår de må åbne op.

- Hvad fanden skal jeg snart sige? Jeg synes, at jeg har været god til at sige, vent nu og se hvad der sker. Men det, der er kommet frem i dag (onsdag, red.), og den måde, det er gjort på. Altså vi er overhovedet ikke nævnt. Der er ingen respekt vores vej, og vi aner ingenting, siger Edit Lund Linding efter pressemødet onsdag formiddag.

Hun stiller sig uforstående overfor, at en butik, hvor der kan passere over 100 kunder igennem i løbet af en dag, kan holde åbent, når en frisør, der kan gøre rent mellem hver kunde, ikke kan.

Annonce

Gælden vokser

Edit Lund Linding har 13 ansatte i sine fem saloner. De er alle gået ned i løn for at hjælpe på økonomien, men det ændrer ikke på, at nedlukningen har store økonomiske konsekvenser.

- Hvor meget gider vi blive ved? Det snakker min mand og jeg dagligt om. Min gæld til firmaet bliver større og større. Jeg vil det jo rigtig gerne, men hvor meget skal det koste? Er det nemmere bare at lukke, og så åbner vi senere selv? Det er os, der betaler prisen, siger Edit Lund Linding.

Det største håb er naturligvis, at hun snart igen kan få lov til at hjælpe kunderne af med de spaltede spidser og langhåret frisure, som mange efterhånden har fået oparbejdet. Men det er især uvisheden og den manglende afklaring, der gør Edit Lund Linding både stresset og frustreret.

- Vis os lidt respekt, de snakker totalt hen over hovedet på os. Det der med, at man ikke engang er blevet nævnt. Nu står vi med vores kunder, og jeg har haft 100, der har ringet ind og spurgt, hvornår vi åbner uden at kunne svare. Nu kommer der pressemøde senere (onsdag aften, red.), så der håber jeg da, at vi bliver nævnt, og der bliver snakket om hvornår, siger frisøren.

Hvad ændrer sig 1. marts i Tønder Kommune?

  • Udvalgsvarebutikker under 5000 kvadratmeter må holde åbent. Større butikker end det kan holde åbent mod tidsbestilling.
  • Udendørs kulturinstitutioner må holde åbent. Gæster skal fremvise negativ test, der højest er 72 timer gammel.
  • Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer ved udendørs idræts- og foreningsaktivitet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Debat

Det gamle seminarium skal genoplives

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Kolding For abonnenter

Ejer af fitnesscenter efter næsten fire måneders lukning: - Vi taber penge hver dag

Annonce