Annonce
Aabenraa

Butiksfolk: Det hele var afgjort på forhånd

Louise Meinfeldt og Kira Mikkelsen driver begge forretning i Rødekro. Foto: Bente Staugaard
En lokalplan, der giver mulighed for at opføre 48 lejligheder midt i Rødekro, ser ud til at glide glat igennem byrådet. Byens handlende er skuffede over forløbet.

RØDEKRO:  Den centrale del af Rødekro står overfor en større forandring, men det er ikke den forandring, som indehaverne af Rødekros butikker har drømt om.

De er glade for, at det forfaldne butikscenter ved Østergade rives ned, men de er kede af, at det skal erstattes af et massivt byggeri med 48 lejligheder uden at kommunen stiller krav om, at der skal indrettets butikslokaler i stueetagen.

Kira Mikkelsen, der driver Mikkelsen Smykker og Ure, og Louise Meinfeldt, der driver tøjforretningen Your Choice overfor, har begge på vegne af Kometbutikkerne været med til at skrive et høringssvar til kommunen om det kommende byggeri.

Annonce

Men de synes ikke rigtigt, at kommunen har lyttet.

- Det føles, som om den offentlige høring blot har været proforma, og det hele i virkeligheden var afgjort på forhånd. Vi fik aldrig lov til at holde vores salgstale, siger Kira Mikkelsen.

Værdsat

- Kommunen hjælper ikke butikslivet her i Rødekro. Faktisk tværtimod. Det er altid Aabenraa, der skal tilgodeses. Vi har altid skullet klare os selv, men vi synes ikke, de sætter pris på det arbejde, vi gør for at skabe liv i Rødekro, siger Louise Meinfeldt, der har drevet Your Choice i 15 år.

- Men hvis vi ikke var her, ville det ikke være så attraktivt at bygge nye huse - for eksempel på den nye udstykning ved Fladhøj, tilføjer hun.

- Til gengæld ved vi, at borgerne værdsætter, at der er butikker i byen. Da vi var nedlukkede, fik vi mange hilsner i form af blomster og chokolade fra vores trofaste kunder, fortæller Kira Mikkelsen.

Det kommende byggeri på hjørnet af Hærvejen og Østergade i Rødekro vil virke meget massivt, mener de forretningsdrivende, som gerne havde set, at der blev indrettet et par butikker i stueetagen. Illustration: Aabenraa Kommune

- Der var også nogen, der ville købe gavekort på forhånd, så de kunne være med til at sikre, at vi overlevede, fortæller Louise.

- Vi er en del unge butiksfolk her i Rødekro, som brænder for vores arbejde og har mange ideer. Men vi brænder ud, hvis vi ikke får mere opbakning, tilføjer Kira.

Annonce

Dobbelt så stort

Hun var ellers glad og tilfreds, da hun så det første forslag til, hvordan det kommende byggeri skulle tage sig ud.

- Det var bare en enkelt boligblok og en bypark. Yes, fedt, tænkte jeg. Men så fandt vi ud af, at projektet var lavet om, så der nu skal bygges i en vinkel. Samtidig er antallet af boliger hævet fra 24 til 48. Den lille græsplæne, der bliver plads til foran, kan man næppe kalde en bypark, siger Kira.

- Det nye projekt med vinkelbygningen kom som en tyv om natten. Der var ingen, der havde snakket med os om det her, tilføjer Louise.

Det nye projekt indebærer også, at bygningen, hvor Salon Deluxe holder til, skal rives ned, og det er de to forretningsdrivende kede af.

- Vi er jo afhængige af hinanden. Når folk har været ved frisøren kommer de herind bagefter, fortæller Kira.

Annonce

Købmand

Det er ejendomsudvikler Per Horup, der står for byggeriet af de 48 nye lejligheder midt i Rødekro, og det er også ham, der har besluttet, at der ikke skal være plads til butikker i stueetagen.

- Vi forstår ham godt. Han er jo købmand, og skal lave den forretning, han mener er den bedste. Men det er jo her, vi burde have kommunen til at lave nogle rammer for byggeriet, så der også blev plads til andre interesser. Hvis man ikke laver rum til erhverv, så nedvurderer man det butiksliv, der er i Rødekro, mener Louise.

- Det er kommunen, der skal sætte grænsen og ikke bare lave den lokalplan, der passer bygherren tilføjer Kira.

Høringssvar

Kometbutikkerne har i deres høringssvar til den nye lokalplan for Rødekro centrum, blandt andet skrevet, at der bør være et krav om butikker i stueetagen i det nye byggeri.

Men den lokalplan, der nu er på vej til at blive vedtaget, nævner kun butikslokalerne som en mulighed og ikke som et krav.

Kometbutikkerne skriver også, at den nye bygning kommer til at virke meget dominerende i området, og så efterlyser de mere dialog om, hvad der skal ske med butikslivet i Rødekro i fremtiden.

- Det byggeri kommer til at virke som en Berlinmur midt i Rødekro, og den lille græsplæne, de kalder en bypark, vil mest blive brugt af beboerne, mener hun.

Både Kira Mikkelsen og Louise Meinfeldt er skuffede over, at kommunen ikke tog kontakt til dem i planlægningsfasen.

- De undskylder sig med coronaen, men de har talt med Rødekro Udviklingsråd, så derfor kunne de også have spurgt os i kometbutikkerne. Corona bliver brugt som en dårlig undskyldning, siger Kira.

- Udviklingsrådet burde havde kontaktet os, da de så, hvor stort der skal bygges. Jeg tror ikke rigtigt, de kan se problematikken fra vores side, siger Louise.

- På sociale medier, kan vi se, at langt de fleste borgere i Rødekro er enige med os i, at der burde være krav om, at der skal butikker i det nye byggeri, mener hun.


Det er kommunen, der skal sætte grænsen og ikke bare lave den lokalplan, der passer bygherren.

Kira Mikkelsen, indehaver af Mikkelsen Smykker og Ure i Rødekro.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Indisk takeaway fik sur smiley

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce