Annonce
Trekantområdet

Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri: Tabet skal dækkes af de lovlydige kunder eller ejeren selv

En indkøbstur kan være hyggelig. Men for nogle butikker er tyveri et problem. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Butikker kan ikke forsikre sig mod butikstyveri. Så når en tyv stjæler fra en butik, stjæler vedkommende reelt penge fra butiksindehaverens personlige lomme.

Fredericia: - Tyverier skal dækkes af det øvrige salg. Eller betales af egen lomme. At stjæle fra min butik er at stjæle fra mig, siger Ole Mortensen, der er formand for Fredericia Shopping.

Mange tror måske, at butikker er forsikret mod butikstyveri. Men det er ikke sandt, oplyser Ole Mortensen. Butikken eller indehaveren må selv tage det økonomiske slag, når varer forsvinder. Det går ud over indehaverens løn, så vedkommende må spare på noget derhjemme eller droppe familieturen til Legoland.

Som indehaver af tøjbutikken Miami på Rådhuspladsen kender Ole Mortensen selv fornemmelsen af, at tyve løber med værdier fra hans butik.

- Jeg har ikke belæg for at påstå, at problemet vokser - og heller ikke, at det falder. Men det er altid træls, når nogen stjæler, og vi butiksindehavere forsøger at give hinanden besked, når vi opdager, at der er tyve i farvandet, siger han.

For nylig løb en besked rundt, da en lokal butik havde haft en tyv i baglokalet.

Handelsstandsforeningen har dog ikke et fast system til rundsending af den slags advarsler.

- Det ville være dejligt, hvis vi havde, siger Ole Mortensen.

At stjæle fra min butik er at stjæle fra mig.

Ole Mortensen, Fredericia Shopping

Politiet kommer

Nogle butikker plages mere af tyve end andre. Nogle endda så meget, at de låser udvalgte varer fast. Det ses både i dagligvarebutikker og tøjbutikker. Og det har i mange år været helt almindeligt i elektronik-butikker, hvor blandt andet udstillede mobiltelefoner er spændt fast.

- Jeg har ikke selv låst varer fast i min butik. Men jeg forstår godt, at nogle butikker gør det, hvis svindet bliver for stort, siger Ole Mortensen.

Her på siden kan det læses, at eksempelvis Rema 1000 på Venusvej har oplevet et svind på over 50 procent for nogle af butikkens dyreste bøffer og stege. I sådanne tilfælde kan Ole Mortensen godt forstå, at butikken må gøre noget drastisk som at sætte lås på, selvom det generer de lovlydige kunder.

- Tabet ved tyverier skal dækkes ind via salget til de lovlydige kunder. Det er butikkens eneste mulighed. Det betyder, at tyve er med til at holde priserne oppe, forklarer Shopping-formanden.

Som udgangspunkt ringer han til politiet, hvis han opdager en tyv.

- Hvis en vare er forsvundet fra stativet på gågaden, uden at nogen har set det, er der ikke så meget at gøre - heller ikke for politiet. Men hvis vi fanger en tyv eller har billeder af ham, ringer vi altid efter politiet. Og de kommer, når vi kalder, siger Shopping-formanden.

- Butikker kan ikke forsikre sig mod tyveri, fortæller Fredericia Shopping-formand Ole Mortensen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Danmark

Alting gik i stå i Christian Eriksens hjemby, da han pludselig faldt om på græsset i Parken

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce