Annonce
Esbjerg

By-kongens abdikation blev festlig og vemodig

Borgmester Johnny Søtrup (V) nød sin reception og morede sig godt, men ind i mellem havde han besvær med at skjule vemodet over afskeden med 24 års borgmesterliv. Foto: Chresten Bergh

Omkring 500 gæster valfartede til rådhushallen for at sige afgående borgmester Johnny Søtrup tak for 24 års arbejde for Esbjerg Kommune. Hovedpersonen selv lagde ikke skjul på, at det var vemodigt, men at han glæder sig til sit nye liv.

Afskeden med Johnny Søtrup (V), Esbjerg Kommunes borgmester gennem 24 år, i rådhushallen tirsdag eftermiddag blev præcis så festlig og vemodig, som hovedpersonen selv havde håbet og forventet. Godt 500 mødte op til receptionen, og skal Søtrup fragte alle gaverne hjem på én gang, bliver det en mere end almindelig stor trailer, der skal til.

Fra nær og fjern kom de - nuværende og tidligere borgmestre, folketingsmedlemmer og ministre - og det blev en eftermiddag med festlige indslag i form af skønsang fra Konservatoriets Pigekor og sprudlende taler. Socialdemokratiets nuværende gruppeformand og hidtidige borgmesterkandidat, John Snedker (S), der to gange forgæves har forsøgt at vriste borgmesterkæden fra Johnny Søtrup, leverede en veloplagt, humoristisk og underholdende, personlig tale - renset for misundelse, men osende af respekt og anerkendelse for den betydning, Johnny Søtrup har haft for kommunens udvikling.

- Hvis nogen borgmester med rette kan kaldes by-konge - ja, så må det absolut være dig, Johnny. Man kan derfor også sige, at vi i dag er vidne til at en konge abdicerer. Der er også i din borgmesterperiode gennemført et utal af spændende anlægs- og byggeprojekter her i kommunen. Så du har ikke bare været by-konge. Men du har også været byggekonge. Faktisk mener jeg, at du må være Esbjergs svar på Kong Christian den IV, sagde Snedker blandt andet, inden han drillende tog fat på et emne, som Socialdemokratiet og Venstre har været rygende uenige om gennem årene - sociale klausuler og kædeansvar. Ikke et passende emne ved afskedsreceptionen vil nogle måske mene - og dog:

- Jeg synes dog at kunne konstatere en vis optøning i forhold til kædeansvar. Der har i hvert fald været et kæmpe stort fokus på "kædeansvar" hos dig og den borgerlige lejr de seneste uger. Nemlig ansvaret for, at kæden absolut skulle ende på Jesper Frost Rasmussens skuldre må siges at have været slående, lød det fra Snedker, der modtog stående, taktfast bifald for sin tale.

Esbjerg Kommunes kommende borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), overrakte en krukke af keramiker Sten Børsting fra Ribe. Foto: Chresten Bergh

Lang talerække

Derudover talte den kommende borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), Varde Kommunes borgmester Erik Buhl (V), politidirektør Jørgen Martin Meyer, bestyrelsesformand for Esbjerg Erhvervs Udvikling (EEU) og Esbjerg Havn, Flemming Enevoldsen og kommunaldirektør for Esbjerg Kommune, Otto Jespersen. Sidste mand i talerækken var receptionens hovedperson. I vanlig sikker stil takkede Johnny Søtrup hver enkelt og øste af morsomme anekdoter med vid og bid om dem alle.

Eksempelvis havde politidirektøren i sin tale ikke lagt skjul på, at det ind i mellem har været sin sag at lægge arm med politikredsens borgmestre, herunder den viljestærke Søtrup, og Johnny Søtrup selv leverede tilbage ved humoristisk at bemærke, at meget jo var lettere dengang, hver kommune havde sin egen politimester. Til stede ved receptionen var også tidligere politimester i Esbjerg, nu pensioneret politidirektør i Østjyllands Politi, Jørgen Ilum, som Søtrup i kraft af Ri-Bus-konflikten, der indtraf i begyndelsen af hans borgmestertid, fik et hurtigt og tæt forhold til.

Socialdemokraternes borgmester-udfordrer, John Snedker, holdt en personlig og humoristisk tale til kommunens afgående førstemand. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Overvågning over tid

Det var dengang, Søtrup fik kælderen under villaen på Peder Gydes Vej fyldt op med vand og en brosten ind gennem et af vinduerne, og det var mindre underholdende dengang, end det er nu:

- Det var jo noget uretfærdigt, eftersom det var amtet, der havde truffet beslutninger om buskørslen, men jeg ringede til Jørgen Ilum og spurgte, hvad vi kunne gøre for at forhindre en gentagelse. Jo, sagde han, spørg din genbo, om vi ikke må opsætte kameraovervågning i det værelse, der vender ud mod dit hus. Så jeg henvendte mig til 90-årige hr. Thomsen, og det var tilfældigvis hans soveværelse. Men han rykkede beredvilligt ind i et andet værelse. Seks måneder senere var det Thomsen, der ringede på min dør. Hør, sagde han, hvornår tror du, de er færdige med den overvågning. Så måtte jeg skynde mig og have fat i Jørgen Ilum, og kameraet kom ned samme dag, fortalte Johnny Søtrup til receptionsgæsternes store morskab.

Den afgående borgmester slog fast, at de seneste 24 år har været de mest spændende i hans liv. Og måske får andre lov at høre flere fortællinger - i hvert fald er Johnny Søtrup allerede en efterspurgt foredragsholder, for der er mange, der gerne vil høre om 24 års borgmesterliv.

Kort efter klokken 14, da receptionen havde taget sin begyndelse, var der kø langt ud på rådhuspladsen. Flere end 500 gæster dukkede op til Johnny Søtrups afskedsreception, som Esbjerg Kommune havde arrangeret. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Se video fra afskedsreceptionen her:

Der blev også tid til en personlig snak med flere af receptionsgæsterne, her med tidligere amtsborgmester og minister Laurits Tørnæs (V), der også er personlig ven af Søtrup. Foto: Chresten Bergh
Politidirektør Jørgen Martin Meyer holdt en tale, hvor han ikke lagde skjul på, at der ind i mellem har været prøvelser i samarbejdet med Esbjergs markante borgmester. Han sagde dog også, at samarbejdet har været nært og godt. Foto: Chresten Bergh
Konservatoriets Pigekor sang smukt for Johnny Søtrup - så smukt, at han blev helt rørt. Koret har altid haft Søtrups opbakning og bevågenhed, fortalte korlederen. Foto: Chresten Bergh
Jeg har kendt Johnny Søtrup på flere fronter, og han har altid været godt inde i sagerne og været en dygtig mødeleder. Jeg har også rejst med ham i Kina og synes, at han har været en fantastisk ambassadør for Esbjerg Kommune. Han har også en eminent evne til at huske navne, og i det hele taget sætter jeg stor pris på hans menneskelige egenskaber, siger direktør ved Sydvestjyske museer, Flemming Just.
I stedet for vin kom Flemming Storgaard og Bodil Gravsholt (billedet) fra Tjæreborg Lokalråd med et diplom formet som en kunstgræsbane som tak til Søtrup og kommunen for støtten til den kommende kunstgræsbane i Tjæreborg. Søtrup har bidraget til, at Esbjerg skulle blive Danmarks idrætsby nummer 1, stod der på diplomet. Som en symbolsk tak for støtten får Søtrup syv kvadratmeter af banen, som gerne skulle stå klar i 2019.
Der var ikke mange, som havde troet, at Søtrup ville få hele 24 år som borgmester, men han har gjort det imponerende, ligesom han får et stort plus, fordi han kender gud og hver mand og kan husker navne, siger den 67-årige revykunstner Leif Fabricius.
Med sine 87 år var den tidligere sygeplejerske Inger Nielsen fra Fovrfeld en af de ældste ved receptionen. Hun kom til Esbjerg i 1955 fra København og var i 39 år på Centralsygehuset, som det hed dengang: Der er sket en stor udvikling i de mange år, jeg har været her, men to af de vigtigste ting er opførelsen af Svømmestadion Danmark og Musikhuset, så man kan roligt slå fast, at Søtrup har været en rigtig god mand for Esbjerg, siger Inger Nielsen.
Med Johnny Søtrup er en æra slut i Esbjerg, hvor vi siger farvel til en person med nærvær, idet han kan tale med alle, uanset rang. Søtrup har været en meget dygtig borgmester og en borgmester med format, siger direktør og indehaver i Kirk & Holm, Birte Bruun.
Søtrup har ydet en fantastisk indsats som borgmester og husker også at komme ud i lokalsamfundene og lytte til borgerne. Det mærkede vi for eksempel i forbindelse med udvidelsen af den eksisterende Bryndumhal, som kom til at betyde meget for de lokale borgere, siger el-installatør Flemming Høgholm.
Den 64-årige direktør og partner i EDC Erhverv, Karsten Lindgård Jensen, tænkte ikke blot på Johnny Søtrup ved tirsdagens reception. Han kom også med en gave til borgmesterens kone, Birgit, med et kort, hvorpå der stod: Kære Birgit. Du har nu i rigtig mange år stået ved Johnnys side i tykt og tyndt. Johnny får i dag masser af (fortjent) applaus, gæster og gaver. Derfor skal du også betænkes med en lille dufteting. I ønskes begge to et godt og aktivt otium.
Den tidligere landsholdsspiller i håndbold og nuværende assistenttræner i Team Esbjerg, Mette Melgaard, roser Søtrup for hans indsats for sport og kultur og glæder sig også over, ar der er sket meget med cafélivet i byen, som hun kom til i 2010. Søtrup er innovativ og har været en meget synlig borgmester for Esbjerg, hvor jeg også glæder mig over projektet med Esbjerg Strand. At Søtrup har siddet som borgmester i 24 år, siger også alt, lyder roserne det fra Mette Melgaard.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Esbjerg

Esbjerg bliver testby: Syge får hjælp af frivillige under corona-pandemien

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Kultur For abonnenter

Hitler kaldte kendt slesvigsk kunstner "et svin" - alligevel tiggede han nazisterne om at komme ind i varmen: Anmelder giver ny bog om Nolde seks stjerner

Annonce