Annonce
Sydjylland

Byfester og markeder jubler over mindre bøvl: Flertal vil lette frivillige for tidskrævende papirnusseri

Det er et større arbejde at arrangere Vorbasse Marked. Nu har et forslag stillet af Venstre så stor opbakning i Folketinget, at der er udsigt til, at papirarbejdet fremover kan lettes betydeligt. Arkivfoto: John Randeris
Det skal være lettere for frivillige foreninger at få de nødvendige godkendelser til at holde byfester, markeder, koncerter og andre arrangementer. Det mener Venstre, som nu får bred politisk opbakning i Folketinget. Udsigten til mindre administrativt bøvl vækker jubel i foreningslivet.

Forslag: Bøvl, bureaukrati og unødigt meget papirarbejde risikerer at få flere og flere frivillige ildsjæle til at give op, når der skal arrangeres alt fra byfester til markeder og festivaller.

Det mener Venstre, som derfor er gået i front med forslaget om, at der bør laves én samlet digital platform, der kan håndtere alle de myndighedsområder og ansøgninger, som kræves af staten og kommunen, hvis frivillige foreninger skal have lov til at stable en begivenhed på benene.

Som reglerne er lige nu, kræver det eksempelvis, at 26 ansøgninger bliver sendt af sted til forskellige myndigheder, før den traditionsrige byfest Pins'Mærken i Gram kan føres ud i livet.

Annonce

Nu er et politisk flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten enig med Venstre i, at det ikke kan være rigtigt.

Det glæder lokalvalgte Eva Kjer Hansen (V), der er en af politikerne bag beslutningsforslaget, og som længe har kæmpet for at lette den bureaukratiske byrde for landets frivillige.

- Fordelene er jo så åbenlyse. Det er den bedste håndsrækning, vi kan give til de frivillige, der knokler for at lave arrangementer, der kommer os alle til gode, og som har en kæmpemæssig betydning i lokalsamfundene, siger Eva Kjer Hansen, som forventer at de få partier, der endnu ikke har givet deres opbakning, vil gøre det torsdag, hvor beretningen skal til afstemning.

Formand jubler

Udsigten til muligvis fremover blot at skulle sende én samlet ansøgning vækker stor begejstring hos formanden for sammenslutningen af By- og Markedsfester.

- Jeg er jublende glad. Det er lige før, jeg ikke tør tro på det, for nu har vi kæmpet for den her sag i ti år. Jeg er en meget glad mand, siger Otto Skak, der også er direktør for Slotssøbadet i Kolding.

Formanden har de seneste år oplevet, hvordan den omstændelige ansøgningsproces afskrækker folk fra at melde sig ind i de frivillige foreningers bestyrelser.

- Det er simpelthen et bureaukrati uden lige, og vi risikerer også nogle gange, at vores frivillige ledere simpelthen glemmer at søge et sted, fordi der er så mange forskellige steder, det skal gøres i dag, siger han.

Blandt andet i Billund Kommune krydser arrangørerne bag det traditionsrige Vorbasse Marked fingre for, at ansøgningsprocessen omsider bliver lettet, fordi markedets mange frivillige bruger uforholdsmæssigt meget tid på papirarbejde.

- Det kan næsten ikke blive værre, end det er nu, så vi ser meget frem til, at det bliver lettere på det område, sagde Brian Madsen, formanden for Vorbasse Grundejerforening, for nylig til avisen.

Effektivisering

Eva Kjer Hansen mener ikke bare, at forslaget vil være en lettelse for de frivillige. Ifølge hende vil der også være en effektiviseringsgevinst for de statslige myndigheder som Fødevarestyrelsen, Told og Skat, politiet, Vejdirektoratet, Erhvervsstyrelsen og andre, der behandler foreningernes ansøgninger.

- For mig er det her et spørgsmål om, hvordan vi bedst kan motivere de frivillige. Man bliver ikke frivillig for at sidde bag en computer og skrive 26 ansøgninger. Det gør man for at få noget til at ske og lave de fællesskaber, som er en vigtig del af den danske kultur, siger hun.

Flertallet bag forslaget vil forpligte regeringen til at skitsere en model for, hvordan den digitale platform til foreningsansøgninger kan blive til virkelighed. Resultaterne af det arbejde skal forelægges Indenrigs- og Boligudvalget og ordførerne senest den 1. oktober 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce