Annonce
Debat

Byggebranchen har brug for de unge

Læserbrev: Hvad vil du være, når du bliver stor? Svaret leder rigtig mange elever i 9. og 10. klasse formentlig efter i øjeblikket, da de om få uger skal vælge ungdomsuddannelse.

I Dansk Byggeri Sydjylland håber vi, at rigtig mange fatter interesse for en fremtid i byggeriet. Allerede i dag har vores virksomheder svært ved at finde kvalificerede medarbejdere, og udfordringen vokser for hvert år. Hvis ikke vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, vil der mangle 17.000 faglærte alene i bygge- og anlægsbranchen om kun ti år.

Derfor håber jeg, at 2019 bliver året, da vi kan rykke ved statistikken, der viser, at der i 2018 for eksempel kun var 20 procent af en årgang i Haderslev og Kolding der startede på en erhvervsuddannelse. I Esbjerg var det 22 procent, og i Aabenraa og Sønderborg 23 procent. Alle byer hvor der i øjeblikket bygges en masse, som kommer til at præge bybilledet både nu og i mange år frem.

Kære elever i 9. og 10. klasse, jeg håber, at I vil se på alle de flotte byggerier, der vokser frem i jeres hjembyer og overvej, om ikke en erhvervsuddannelse kunne være noget for jer. Vi bygger alt fra supersygehuse og broer til nulenergihuse og nye møbler.

I bygge- og anlægsbranchen er mulighederne er mange. Vi venter bare på, at I vælger en erhvervsuddannelse og griber dem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Tips og tv: Superligaens 13. runde

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce