Annonce
Vejen

Byggeekspert om alge-angreb på nyt rådhus: Dårlig ide at droppe soklen

Byggeekspert og arkitekt Christian Bolding mener, billederne af fugten på rådhusmuren i Vejen tyder på, at der indefra siver vand ud - eventuelt fra et vandrør, der lækker. Han undrer sig over, at alge-væksten er meget uensartet. I øvrigt mener han, at det ikke kan afvises, at den karakteristiske trekant på den store algeplamage kunne tyde på, at nogen har tisset op ad muren. Urin indeholder et stof, som er kunstgødning for netop alger, forklarer han. Foto: Steen Rasmussen
Arkitekt og byggeøkonom Christian Bolding mener, billederne af det alge-angrebne rådhus i Vejen måske tyder på, at der indefra siver vand ud i murværket.

VEJEN: Vis vand væk - vand volder vanskeligheder!

Det er en af arkitektens vigtigste læresætninger, fortæller arkitekt og byggeøkonom Christian Bolding, som stammer fra Glejbjerg, og som gennem mange år har være byggerådgiver med udgangspunkt fra Århus.

Og netop vand er årsagen til, at det nederste murværk på det helt nye rådhus i Vejen til 100 millioner kroner allerede er angrebet af alger og fugt, fastslår han.

- Det regner mere end nogensinde, og man har altid vendt det blinde øje til den stigende CO2. Det har fået algerne til at eksplodere, og de sætter sig på alt - både lyse og røde mursten og alt muligt andet. De er bare meget mere synlige på en lys væg.

- Men der er alligevel noget, der undrer mig, når jeg ser billederne af algerne på det nye rådhus i Vejen. Algerne der vokser meget uensartet, og det kunne give mig en mistanke om, at der kommer vand indefra. Det kan være en installation, som lækker. Det kan en ekspert med det rette udstyr let finde ud af, så det er jo glimrende, at kommunen, som jeg forstår det, har bedt sine professionelle rådgivere se på det.

Annonce

Man sagde i gamle dage, at soklen skulle være to skifter høj, altså 15 centimeter. Med al den regn, vi får i dag, vil jeg anbefale en sokkel på 20 centimeter for at beskytte murværket.

Christian Bolding

Imprægnering

- Kan man så gøre noget ved det? Ja, det kan man godt med imprægnering. Det kræver, at man har et fuldstændigt tæt murværk uden huller, og at det bliver lavet ordenligt af professionelle folk. Så kan det holde algerne væk i masser af år. Og det er forholdsvis let at kontrollere, om det virker. Man venter til næste dag og forstøver så vand på imprægneringen. Vandet skal så løbe af med det samme.

Der er mange vandrette flader i vindueåbningerne på rådhuset, hvor vandet kan lægge sig og give næring til alger, men igen kan en korrekt imprægnering virke, siger Christian Bolding.

Han er mere loren på den moderne arkitekturs forkærlighed for bygninger uden sokkel, som næsten automatisk vil give murstenene mulighed for at suge vand op i muren, som det sker på rådhuset, hvor det nederste skifte faktisk ligger under niveau.

- Jo lavere murstenene ligger, jo mere vand vil der sprøjte op på dem. Man sagde i gamle dage, at soklen skulle være to skifter høj, altså 15 centimeter. Med al den regn, vi får i dag, vil jeg anbefale en sokkel på 20 centimeter for at beskytte murværket, siger Christian Bolding.

- Men nogle gange går arkitekter på kompromis med de seks V'er for at skabe et smukt bygningsværk. Spørgsmålet er bare, om det er klogt.

Et byggeri uden sokkel vil automatisk øge mængden af regnvand, som sprøjter op ad væggen og mætter murstenene med fugt, forklarer Christian Bolding. I gamle dage var det en tommelfingerregel at bygge en sokkel på 15 centimeter. Med den stigende regnmængde bør en sokkel i dag være 20 centimeter, mener han. Det nederste skifte på det nye rådhus i Vejen ligger under terræn. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Den nederste fugtspærre. Foto: Murerfirmaet Axel Poulsen
Fugtspærre nr. 2. Foto: Murerfirmaet Axel Poulsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce