Annonce
Vejen

Byggeekspert om alge-angreb på nyt rådhus: Dårlig ide at droppe soklen

Byggeekspert og arkitekt Christian Bolding mener, billederne af fugten på rådhusmuren i Vejen tyder på, at der indefra siver vand ud - eventuelt fra et vandrør, der lækker. Han undrer sig over, at alge-væksten er meget uensartet. I øvrigt mener han, at det ikke kan afvises, at den karakteristiske trekant på den store algeplamage kunne tyde på, at nogen har tisset op ad muren. Urin indeholder et stof, som er kunstgødning for netop alger, forklarer han. Foto: Steen Rasmussen
Arkitekt og byggeøkonom Christian Bolding mener, billederne af det alge-angrebne rådhus i Vejen måske tyder på, at der indefra siver vand ud i murværket.

VEJEN: Vis vand væk - vand volder vanskeligheder!

Det er en af arkitektens vigtigste læresætninger, fortæller arkitekt og byggeøkonom Christian Bolding, som stammer fra Glejbjerg, og som gennem mange år har være byggerådgiver med udgangspunkt fra Århus.

Og netop vand er årsagen til, at det nederste murværk på det helt nye rådhus i Vejen til 100 millioner kroner allerede er angrebet af alger og fugt, fastslår han.

- Det regner mere end nogensinde, og man har altid vendt det blinde øje til den stigende CO2. Det har fået algerne til at eksplodere, og de sætter sig på alt - både lyse og røde mursten og alt muligt andet. De er bare meget mere synlige på en lys væg.

- Men der er alligevel noget, der undrer mig, når jeg ser billederne af algerne på det nye rådhus i Vejen. Algerne der vokser meget uensartet, og det kunne give mig en mistanke om, at der kommer vand indefra. Det kan være en installation, som lækker. Det kan en ekspert med det rette udstyr let finde ud af, så det er jo glimrende, at kommunen, som jeg forstår det, har bedt sine professionelle rådgivere se på det.

Annonce

Man sagde i gamle dage, at soklen skulle være to skifter høj, altså 15 centimeter. Med al den regn, vi får i dag, vil jeg anbefale en sokkel på 20 centimeter for at beskytte murværket.

Christian Bolding

Imprægnering

- Kan man så gøre noget ved det? Ja, det kan man godt med imprægnering. Det kræver, at man har et fuldstændigt tæt murværk uden huller, og at det bliver lavet ordenligt af professionelle folk. Så kan det holde algerne væk i masser af år. Og det er forholdsvis let at kontrollere, om det virker. Man venter til næste dag og forstøver så vand på imprægneringen. Vandet skal så løbe af med det samme.

Der er mange vandrette flader i vindueåbningerne på rådhuset, hvor vandet kan lægge sig og give næring til alger, men igen kan en korrekt imprægnering virke, siger Christian Bolding.

Han er mere loren på den moderne arkitekturs forkærlighed for bygninger uden sokkel, som næsten automatisk vil give murstenene mulighed for at suge vand op i muren, som det sker på rådhuset, hvor det nederste skifte faktisk ligger under niveau.

- Jo lavere murstenene ligger, jo mere vand vil der sprøjte op på dem. Man sagde i gamle dage, at soklen skulle være to skifter høj, altså 15 centimeter. Med al den regn, vi får i dag, vil jeg anbefale en sokkel på 20 centimeter for at beskytte murværket, siger Christian Bolding.

- Men nogle gange går arkitekter på kompromis med de seks V'er for at skabe et smukt bygningsværk. Spørgsmålet er bare, om det er klogt.

Et byggeri uden sokkel vil automatisk øge mængden af regnvand, som sprøjter op ad væggen og mætter murstenene med fugt, forklarer Christian Bolding. I gamle dage var det en tommelfingerregel at bygge en sokkel på 15 centimeter. Med den stigende regnmængde bør en sokkel i dag være 20 centimeter, mener han. Det nederste skifte på det nye rådhus i Vejen ligger under terræn. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Rådhuset i Vejen blev indviet i efteråret og er allerede angrebet af alger. Foto: Steen Rasmussen
Den nederste fugtspærre. Foto: Murerfirmaet Axel Poulsen
Fugtspærre nr. 2. Foto: Murerfirmaet Axel Poulsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Det har været et vildt og voldsomt regnvejr

FEJL RETTET 23. FEBRUAR KL. 8.30: Der stod, at klimaloven har som mål i 2030 at halvere CO2-udledningen i forhold til 1990. Målet er en 70 procents reduktion. Sigurd Barretts nyfortolkning af den sønderjyske kampsang "Det haver så nyligen regnet" har vakt en masse debat de seneste uger. I et velment, men forfejlet forsøg på at gøre den nutidig, kan den desværre læses som en historieløs hån mod de modige sønderjyder, der under svære betingelser kæmpede for danskheden i perioden 1864-1920. Værst er de forvrøvlede linjer om, at "frygt for andre har hersket på vor egn her, fremmedhad sprængte tillids bånd itu". Der har været en skarp kamp mellem dansk og tysk, men den har på begge sider været båret af fædrelandskærlighed, og alle implicerede har haft samme hjemegn, så hvor kommer fremmehadet ind i billedet? Men titlen på Sigurd Barretts version har dog vist sig at have en helt aktuel relevans: "Det har været et vildt og voldsomt regnvejr". For det har det helt bogstaveligt været i den seneste uges tid. Og det i en grad, så det vækker til eftertanke. Hvad kan vi som borgere gøre? Det voldsomme vejr er formentlig kommet for at blive. Nogle danske politikere prøver at bilde vælgerne ind, at vi kan afbøde konsekvenserne ved at gennemføre klimalovens mål om, at Danmark i 2030 skal have reduceret udledningen af CO2 med 70 procent i forhold til 1990. Men hverken klimaet i Danmark eller resten af verden vil blive påvirket af, om vi når målet eller ej. Dertil er vi en for lille plet på verdenskortet. Der skal flere årtiers global indsats til for, at vi kan gøre os håb om, at det gør noget mærkbart ved klimaforandringerne. Hvad vi som samfund skal gøre nu og i de kommende år, er at fortsætte med at investere i klimasikring. Det kan den enkelte borger også være nødt til at gøre. For vi må se i øjnene, at det kommer til at koste penge at forebygge skader forårsaget af regn og vind. Og så må vi bygge og bosætte os med sund fornuft. Der vil være steder, hvor det i fremtiden ikke er klogt at bo eller bygge, fordi risikoen for oversvømmelser bliver for stor, når det har været et vildt og voldsomt regnvejr.

Esbjerg For abonnenter

Ramt af vandmasserne: - Vi kan sidde i stuen og fiske

Annonce