Annonce
Kolding

Byggefadæse koster boligselskab millioner

Lejerbos/Alfabos hus er den brune bygning med små vinduer midt i billedet. Huset er slet ikke opført sådan, som boligselskabet har fået lov til af Kolding Kommune. Foto: Sys Andersen

Lejerbo har leveret et helt andet byggeri end det, Kolding Kommune bestilte hos boligorganisationen. Bestyrelsesformand beklager og lover, at det ikke går ud over lejerne.

Annonce

Kolding: OPDATERET MED PRÆCISERING AF OG TILBAGETRÆKNING AF CITAT.

Lejerbo Koldings nye bygning med 27 ungdomsboliger på Teglgårdsvej 21 lige overfor Designskolen på Skamlingvejen er slet ikke det byggeri, som Kolding Kommune har bestilt hos det almene boligselskab, der i øvrigt netop har skiftet navn til Alfabo.

Inde i den høje, firkantede murstensklods er der nemlig ikke én eneste to-værelses lejlighed, selvom Koldings politikere - da de sagde ja til at støtte byggeriet med små tre millioner kroner skattekroner - udtrykkeligt betingede sig, at 15 af de 27 lejligheder skulle være med to værelser.

Faktisk er alle de 27 ungdomsboliger i huset et-værelses lejligheder, og kun to af dem har den størrelse, som kommunen oprindeligt godkendte i marts 2016, da startskuddet lød til det almennyttige byggeri.

Efter licitationen på byggeriet godkendte kommunen også byggesummen på 29,3 millioner kroner, som i modsætning til de øvrige forhold har holdt stik.

Lejlighederne har en størrelse, så der sagtens kan laves en rumopdeling med en reol eller lignende, men ikke med en skillevæg og en dør, for så mangler der et vindue.

Bent Jacobsen, formand for Alfabo tidl. Lejerbo Kolding
Annonce

Pengene

Fadæsen blev opdaget et par måneder før, de første unge flyttede ind 1. april, da en landinspektør var ude for at tjekke, om byggeriet var opført som aftalt.

Det var det ikke. Udover at rumfordelingen er en helt anden, så er der også kun opført i alt 1089 kvadratmeter boligareal i stedet for de 1200 kvadratmeter, der var forudsat, og som var grundlag for kommunens økonomiske støtte.

Det betyder, at Lejerbo har bygget et hus, som er 2.376.000 millioner kroner for dyrt i forhold til lovgivningen om almennyttigt byggeri - og de penge skal boligselskabet nu finde ud af at finansiere.

Dertil skal Lejerbo betale 271.500 kroner tilbage til Kolding Kommune i for meget udbetalt støtte.

Annonce

Et vindue for lidt

Formand Bent Jacobsen for Lejerbo Kolding, der nu hedder Alfabo, og som løsriver sig fra landsorganisationen til nytår for at blive et selvstændigt Kolding-selskab, beklager situationen dybt.

- Lejlighederne har en størrelse, så der sagtens kan laves en rumopdeling med en reol eller lignende, men ikke med en skillevæg og en dør, for så mangler der et vindue, forklarer han.

Bent Jacobsen oplyser, at den ene million af tabet på de 2,37 millioner kroner dækkes ind af en særlig forsikring, og at Lejerbo Kolding nu overvejer at søge erstatning hos rådgiveren på byggeprojektet, Rambøll, for det resterende beløb.

Alternativt bliver pengene hentet i Lejerbo Koldings egen dispositionsfond.

- Så lejerne kommer ikke til at betale mere i husleje, forsikrer Bent Jacobsen.

Annonce

Helt tæt på

Hvad gør I for at undgå, at sådan en situation kan opstå igen?

- Det vil ikke kunne ske i fremtiden her i Kolding nu, hvor vi løsriver Lejerbo Kolding fra landsorganisationen med virkning fra nytår. Fremover har vi vores helt egen byggeafdeling, så vi er helt tæt på vores byggerier, siger Bent Jacobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce