Annonce
Esbjerg

Byggefirma køber historisk tarmrenser-fabrik i Esbjerg: 200 nye boliger på vej

Køberen af den store Dat-Schaub-ejendom er Junge Byg fra Filskov nord for Grindsted og Billund. Junge Byg med omkring 60 ansatte har eksisteret i mere end 25 år, og firmaet har gennem årene opført et hav af store byggerier både som udvikler og totalentreprenør. Arkivfoto.
Virksomheden Junge Byg fra Filskov har indgået betinget købsaftale med Dat-Schaub Group om grunden i Storegade. Hvis lokalplan vedtages, sætter det gang i stort boligbyggeri på grunden.
Annonce

Esbjerg: Op imod 200 nye boliger, en butik på knap 3.000 kvadratmeter og erhvervsbyggeri kan snart være på vej på i Esbjergs østlige bydel, hvis politikerne i Esbjerg Byråd i 2020 godkender det forslag til et nyt plangrundlag, som skal bane vejen for et helt nyt kvarter til et samlet set trecifret millionbeløb på den 30.000 kvadratmeter store Dat-Schaub-grund i Storegade.

Dat-Schaub har forarbejdet tarme fra svin på grunden siden 1893, men eftersom virksomheden med tiden blev omringet af beboelse, blev det mere og mere klart, at virksomheden var uheldigt placeret, og for lidt mere end fem år siden rykkede det nu Danish Crown-ejede datterselskab produktionen til nye moderne faciliteter på Estrupvej ved den tidligere slagteri.

Herefter er der ikke sket meget med grunden i Jerne ved den store indfaldsvej, men Jan Roelsgaard, administrerende direktør i Dat-Schaub Group, bekræfter overfor JydskeVestkysten, at grunden er solgt under forudsætning af, at en ny lokalplan for området vedtages.

Dat-Schaub

Dat-Schaub var oprindeligt på tyske hænder. Der var fire ansatte i begyndelsen, da det hele begyndte i Storegade. I 1907 blev der oprettet en afdeling i København, og da en række andelsslagterier i 1921 overtog virksomheden, flyttede hovedkvarteret til København.

I dag har Dat-Schaub produktion og salg i det meste af verden, men i Esbjerg er der fortsat en relativ lille afdeling med en ny, moderne produktionsenhed ved Gl. Estrupvej.

Annonce

Mange byggerier bag sig

- Vi har jo ligget i forholdsvis lang tid med grunden og bygninger, som jo også langsomt sygner hen. Sammenholdt med, at vi har investeret ganske mange penge i den nye fabrik ved havnen, er det da dejligt endelig at få solgt den, lyder det fra Dat-Schaub-direktøren.

Køberen af den store Dat-Schaub-ejendom er Junge Byg fra Filskov nord for Grindsted og Billund. Junge Byg med omkring 60 ansatte har eksisteret i mere end 25 år, og firmaet har gennem årene opført et hav af store byggerier både som udvikler og totalentreprenør. Denne vinter har man eksempelvis taget første spadestik til et stort kompleks med 120 boliger i Billund, ligesom firmaet har været og er i gang i med to store boligprojekter i Kolding, Vejle og Horsens med blandt andet en ni etagers lejlighedsejendom. Desuden har Junge Byg med sit nylige engagement i et nyt Lalandia ved Søndervig snart opført 500 tilknyttede feriehuse – de fleste i Billund - og firmaet har også bygget adskillige butikker for diverse dagligvarekæder.

Annonce

Dagligvarebutik

Projektet på Dat-Schaub-grunden, som firmastifter og indehaver Claus Junge vurderer, samlet set løber op i et trecifret millionbeløb, bliver imidlertid det største projekt nogensinde, som Junge Byg selv udvikler.

Ifølge Claus Junge skal han også ud for at finde en slutinvestor til projektet, og han fortæller, at han er i dialog private investorer og Esbjerg Kommune om et eventuelt blandingsbyggeri med mulighed for almene boliger og ældreboliger – også henset til, at JydskeVestkysten forleden kunne fortælle, at byrådets Sundheds & Omsorgsudvalg har kig på blandt andet Dat-Schaub-grunden til fremtidige ældre- og plejeboliger.

- Det har været en længere proces med et godt samarbejde med kommunen, og hvis lokalplanen lever op til lokalplanudkastet, kan vi bygge godt 200 blandede boliger i op til fem etager, hvilket også giver godt plads til parkering og grønne området, siger Claus Junge, der allerede er i dialog med én, der overvejer at flytte ind i en 2.800 kvadratmeter store butik, som er på tegnebrættet.

Hvis alt går efter planen, og lokalplanen kan vedtages i foråret, begynder man med den første helt store opgave, nemlig nedbrydningen af den tidligere fabrik med tilhørende kontorbygninger.

Claus Junge har med succes drevet Junge Byg i mere end 25 år. Nu har hans firma købt Dat-Schaub-grunden i Storegade. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Slesvig-Holsten går i orange: Nu bør danskerne ikke køre over grænsen

Danmark

Hvor er Mette Frederiksen?

Annonce