Annonce
Kolding

Byggegrunden var for dyr: Stor solcellepark er droppet

Vamdrup fik ikke en stor solcellepark alligevel - grunden til formålet var for dyr for energiselskabet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Energiselskabet Better Energy kigger ikke længere på Vamdrup som mulig placering for et solcelleanlæg. Byggegrunden var for dyr, siger direktør.

Vamdrup: Solenergiselskabet Better Energy har skrottet sine planler om at bygge en stor solcellepark på størrelse med 27 fodboldbaner ved Dybdalgårdsvej 9 i Vamdrup. Parken ville - hvis den var blevet til noget - kunne have leveret klimarigtig strøm nok til at forsyne 3000 familier årligt.

Det bekræfter investeringsdirektør Anders Nielsen, efter at Better Energy for et års tid siden så sig varm på et kommunalt ejet areal nær Dybdalgaard. På den baggrund udbød Koldings politikere arealet til salg i offentligt udbud, sådan som loven kræver for at sikre, at alle eventuelle investorer får lige muligheder for at erhverve arealet.

- Men der er en åbeskyttelseslinje i området, som gør, at man kun kan bruge halvdelen af arealet, og så har Kolding Kommune nogle voldsomme krav, som vi ikke kan indfri, siger Anders Nielsen.

Siger du, at grunden var for dyr for jer?

- Ja, det siger jeg i al sin banalitet, for vi producerer strøm på kommercielle vilkår og uden offentlig støtte, og det sætter også nogle krav for, hvad vi kan give for en grund, forklarer direktøren.

Annonce
Der er en åbeskyttelseslinje i området, som gør, at man kun kan bruge halvdelen af arealet, og så havde Kolding Kommune nogle voldsomme krav, som vi ikke kan indfri.

Anders Nielsen, investeringsdirektør, Better Energy.

På hylden

Siden Better Energys interesse for arealet er slukket, har Isover købt en del af det, oplyser ejendomskonsulent i kommunens afdeling for Strategisk Vækst, Brian Holmer.

- Men området er stort, så der er stadig rigelig plads. Så det er en vare, vi har liggende på hylden, til der kommer en virksomhed, som vil have arealet, forklarer han.

Det store område ved Dybdalgårdsvej er omfattet af en lokalplan, som udlægger det til erhvervsområde.

Desuden er en del af arealet, som ligger ud mod Koldingvej, beskyttet natur, som skal respekteres. Der er også fredskov og diger, som skal have lov til at blive liggende.

Erhvervsjord i området skønnes generelt at have en værdi på 60-75 kroner pr. kvadratmeter, når der er tale om salg til klassisk industri og produktionsvirksomheder. Men eftersom erhvervsjorden ved Dybdalgårdsvej sælges uden at være byggemodnet, vil prisen efter alt at dømme være betydeligt mindre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce