Annonce
112

Byggemand Bob står tidligt op: Lang kø til åbning af ny Jem & fix

Kl. 7.40 var der stadig indkøbsvogne nok, men det varede ikke ved. Jem & Fix har åbnet en ny stor butik ved omfartsvejen nord om Sønderborg. Foto: Claus Thorsted
Den første kunde stod klar ved indgangen kl. 6 i morges, og en halv time efter åbningen var det ikke til at opdrive en ledig indkøbsvogn.

Sønderborg: Normalt går Tine Otzen i seng kl. 6, men søndag morgen kl. 6 stillede hun sig som den første i kø ved indgangsdøren til Jem & Fix i Sønderborg Nord.

Tine Otzen, der har natarbejde på Linak, ville være sikker på at komme først til et af slagtilbuddene: En robotplæneklipper. Der var 4.000 kroner at spare.

Efter halvanden times venten fik Tine Otzen selskab af John Hansen fra Gråsten, som også havde udset sig en robotplæneklipper. Men var der flere end en på tilbud derinde bag glasruden?

Søndag morgen kl. 8 åbnede Jem & fix sin nye, store butik i det tidligere Tech 21-område, nu Sønderborg Nord. Da det skete, var køen vokset til mindst 130 personer, som stormede ind, da dørene blev åbnet.

Line Otzen og John Hansen nåede frem til robotplæneklipperen på samme tid og kunne lettet konstatere, at der var omkring 10 eksemplarer. Så den yngre kvinde kunne uden risiko hjælpe den ældre mand med at løfte kassen op i indkøbsvognen, før hun selv forsynede sig.

- Vi har så meget mos i græsplænen, og det skulle en robotplæneklipper være godt til at tage, forklarede hun.

Annonce
Formanden for byrådets erhvervsudvalg, Gerhard Bertelsen, var tidligt oppe for at holde en kort tale. Sønderborg Kommune markerede nemlig samtidig udvidelsen af Ingolf Nielsen Vej. Foto: Claus Thorsted

Tre gange større

Mogens Holm fra Ullerup forsynedes sig med døre. Han er ved at bygge om derhjemme og skulle bruge hele seks stykker. På indkøbslisten stod også syv klapborde til brug til festbrug.

Han glæder sig over, at Jem & fix er flyttet væk fra Center Øst:

- Der var aldrig til at få parkeringsplads derinde. Placeringen er ideel. Nem at komme til og passer af plads i butikken, konstaterede han.

Med flytningen har Jem & fix fået tre-fire gange så meget plads fordelt på 2300 kvadratmeter udegård og 1200 kvadratmeter butik.

Antallet af vareenheder er dog det samme:

- Men nu risikerer vi længere ikke at løbe tør for varer, og det er blevet meget lettere for kunderne at komme rundt, fremhæver butikschef Mamdouh Abou Zeid.

13 ansatte

Mamdouh Abou Zeid har haft et ekstra team i gang siden 1. maj at sætte varer op i den nye butik, og især de sidste tre dage har været hektiske.

Travl blev åbningen i morges også. Kl. 8.30 var det ikke til at opdrive en ledig indkøbsvogn, selv om Jem & fix havde rekvireret ekstra vogne til lejligheden. Drive in-køen til udegården snoede sig rundt om bygningen, og kassekøen inde voksede og voksede.

Der er hele dagen i dag kaldt ekstra folk på arbejde, men i det daglige vil Jem & Fix blive passet af 13 ansatte. Mamdouh Abou Zeid håber dog, at øget omsætning vil give mulighed for at ansætte en eller to nye medarbejdere.

Kl. 13 var omkring 1950 gået gennem kasserne.

Phillip Holm hjalp sin far Mogens Holm med at finde døre. Seks styk i alt. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce