Annonce
Tarm

Byggesager forhales: Nyt bygningsreglement skaber undren og frustration hos bygherrer

Byggesagsbehandlingen er blevet væsentligt ændret fra årsskiftet. Det giver bygherrer og forvaltningen udfordringer. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Nyt bygningsreglement giver udfordringer for både bygherrer og for den kommunale administration; udvalgsformand forudser længere sagsbehandlingstider på en række sager.

RINGKØBING-SKJERN: Et nyt bygningsreglement giver udfordringer for både bygherrer og den kommunale administration.

Fra årsskiftet er det ikke længere kommunen, der skal foretage sagsbehandlingen, når det gælder brandforhold og bærende konstruktioner i de byggesager, der ikke drejer sig om parcelhus- og sommerhusbyggeri.

Fremover er det et krav, at der ved erhvervsbyggeri og ved etageejedomme skal tilknyttes en certificeret brandrådgiver og en certificeret statiker - ingeniører med speciale i bygningsstrukturer.

Problemet er, at der indtil videre ikke er det antal certificerede rådgivere, der er nødvendige for at behandle de mange større byggesager, og det forsinker byggerier. Administrationen i Ringkøbing-Skjern Kommune oplever også stor undren blandt bygherrer over de nye nye, fordyrende krav.

- Det er et reglement, der blev indført af den foregående regering, og nu skal vi til at føre den ud i livet, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

Han forudser, at det vil tage et godt stykke tid at få de nye regler på plads, og at der skal bruges mange ekstra mandetimer på forvaltningen.

Godt nok skal kommunen fremover bruge færre ressourcer på sagsbehandling af de større sager, men til gengæld skal der bruges flere ressourcer end tidligere i forbindelse med færdigmelding af byggeriet - altså tilladelse til at tage det nye byggeri i brug.

I 2019 har der været 1017 byggesager i kommunen; skønsmæssigt ville cirka 150 af disse have været omfattet af den nye certificeringsordning, mens cirka 700 sager er omfattet af de ændrede færdigmeldings-regler.

Forvaltningen har endnu ikke overblik over, hvad regelændringerne vil betyde i forhold til ressourcer og sagsbehandlingstid på byggesager, der typisk har ligget på fire til seks uger. Men generelt er der en længere sagsbehandlingstid på byggesager end ønsket.

John G. Christensen lægger dog ikke skjul på, at han er betænkelig ved følgerne.

- De nye regler vi betyde længere og dyrere sagsbehandling, spår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce