Annonce
Esbjerg

Bygherrer inviterede kun halvdelen af byrådet til møde om højhusbyggeri

Visualisering af eksempel på byggeri i 12 etager, der er set fra Torvegade ved Hotel Britannia. Visualisering: Friis Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk
Sagen om et muligt 12 etagers byggeri på Torvegade 6 skaber igen politisk ballade få dage inden, Plan & Miljøudvalget skal behandle sagen. Socialdemokrater undrer sig over, at partier i blå blok har været inviteret til særlig orientering om byggeriet hos bygherren.
Annonce

Esbjerg: Få sager har skabt så megen polemik og delt vandene i så høj grad, som Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansens private byggeprojekt i 12 etager på Torvegade 6-grunden.

Bedre er det ikke blevet af, at det nu kommer frem, at repræsentanter for byrådets borgerlige partier - Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Borgerlisten samt løsgænger Hans K. Sønderby - har været indbudt til en særlig orientering om - og gennemgang af - projektet hos bygherren selv.

At medlemmer af blå blok overhovedet deltog i et møde, hvortil rød bloks partier ikke var indbudt, stiller et stort spørgsmålstegn ved, om de borgerlige ikke dermed har gjort sig selv inhabile i sagens behandling, mener byrådsmedlem og medlem af Plan & Miljøudvalget, Hans Erik Møller (S), der fra første færd har været en arg modstander af højt byggeri i bymidten:

Visualisering af eksempel på byggeri i 12 etager, der her er set fra Havnegade. Visualisering: Friis Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk

- Jeg mener, det er på kanten af inhabilitet, at man deltager i et sådant arrangement, hvor ikke hele byrådet er inviteret med. Jeg kan selvfølgelig ikke bestemme, hvem der holder møder med hvem, men jeg er noget forbavset over, at en bygherre kun inviterer udvalgte partier og ikke engang medlemmer af det fagudvalg, hvori sagen behandles. Det virker mærkeligt på mig, at nogle i byrådet har fået en helt anden orientering og viden end andre, siger Hans Erik Møller.

Annonce

Langt tilløb

Sagen handler kort fortalt om, at Johnny Nim og Brian Elsted Hansen i flere år har puslet med  private planer for et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager på den gamle musikforretning-grund på hjørnet af Torvegade-Borgergade. Projektet skal udmønte sig i byggeri med erhverv i stue og eventuelt 1. sal og store lyse lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter og opefter i de øvre etager.

Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager på den 480 kvadratmeter store grund - og i henhold til det lokalplanforslag, Plan & Miljøudvalget skal behandle på sit møde tirsdag, kan byggeriet have en maksimal højde på 44,5 meter.

Visualisering af eksempel på byggeri i 12 etager, der er set fra Borgergade. Visualisering: Friis Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk

Efter flere ophedede debatter i byrådssalen blev det på det sidste møde inden sommerferien med stemmerne 17-14 besluttet, at forvaltningen skulle udarbejde forslag til kommuneplan-ændring, lokalplanforslag samt miljørapport på projektet, og det forelægges tirsdag Plan & Miljøudvalget, der skal beslutte, om sagen skal sendes ud i en otte ugers offentlig høring.

Det er desuden planlagt, at der i høringsperioden vil blive etableret en udstilling, hvor der over to dage i et nærmere annonceret tidsrum vil være åbent for borgerne, ligesom der vil være personer til stede, som kan fortælle om projektet og de fremlagte planer.

Annonce

Møller kan få orientering

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) siger til Hans Erik Møllers kritik, at "det står enhver bygherre frit for, hvem man inviterer til hvilke møder, ligesom det er op til byrådsmedlemmerne om de vil deltage":

- Her har de to bygherrer valgt at invitere de partier, der før sommerferien ønskede at arbejde videre med lokalplanen, til et orienteringsmøde - det bliver man jo naturligvis ikke inhabil af at deltage i. Jeg understregede indledningsvist på mødet, at vi alene var mødt op for at blive klogere, og at ingen af os endnu kunne forholde os til det konkrete projekt, da vi alene havde sagt ja til, at der blev arbejdet videre med et lokalplanforslag, som så formodentlig kan sendes i offentlig høring inden længe, forklarer borgmesteren og tilføjer, at han da "er overbevist om, at Hans Erik Møller kan få samme orientering, hvis han ønsker det, selv om han hidtil har været kraftig modstander af der overhovedet skulle arbejdes med projektet".

Kort om

Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansen har private planer for et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager på den gamle musikforretning-grund i Torvegade.

Nim og Elsted Hansen, der er kendt som henholdsvis landsformand og administrerende direktør i Det Faglige Hus, har i flere år puslet med det private projekt, der skal udmønte sig i byggeri med erhverv i stue og eventuelt 1. sal og store lyse lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter og opefter i de øvre etager.

Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce