Annonce
Esbjerg

Bygmester raser efter afslag på 12 altaner: Overvejer sagsanlæg mod Esbjerg Kommune

Sådan ønsker Nordsø Byg Ejendomme, at deres nye etageejendom kommer til at se ud, når den står færdig midtvejs næste år. Men politikerne vil ikke give dispensation til udvendige altaner mod gadesiden.
Nordsøbyg A/S, der er i gang med at opføre stor etageejendom på adressen Torvegade 34, fik tirsdag afslag på opsætning af i alt 12 altaner. Bygmester overvejer sagsanlæg mod kommunen for forskelsbehandling, for lige overfor har ejeren af den tidligere Skind & Pels-bygning fået dispensation til en altan.

Esbjerg: Det var en vred Henrik Jensen fra Nordsøbyg A/S, der tirsdag middag fik overbragt beskeden om, at et flertal i Plan & Miljøudvalget har afslået firmaets ønske om at etablere i alt 12 altaner på det påbegyndte nybyggeri i Torvegade 34 (den gamle Incado-bygning).

Nu kontakter Nordsøbyg en advokat for at få klarhed over de muligheder, firmaet måtte have for at stille Esbjerg Kommune til ansvar for det, som Nordsøbyg ser som en klar forskelsbehandling.

Sagen er den, at Vestkystens Tegnestue ApS  på vegne af ejeren af Nordsø Byg Ejendomme for få uger siden ansøgte om dispensation til at etablere altanerne på etageejendommen, der forventes at stå indflytningsklar medio 2021 og rummer butikslejemål i stueetagen og lejligheder for resten.

Annonce

Ansøgningen indeholdt blandt andet en henvisning til den dispensation, som et flertal i Esbjerg Byråd bestående af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Borgerlisten tilbage i maj i år besluttede at give til etableringen af en altan på den tidligere Skind & Pels-bygning i Norgesgade 44 - lige over for Nordsøbygs nye etageejendom.

I sagen om Skind & Pels-bygningen underkendte flertallet af byrådets politikere således indstillingen fra embedsværket, der var lodret imod at give en særlig tilladelse til etablering af en altan til gadesiden, hvilket også stred mod den lokalplan for en stor del af indre by, som netop var vedtaget i oktober måned året før. Ifølge den nye lokalplan må der nemlig mod gadesiden kun etableres såkaldt indeliggende altaner og ellers mod gårdrummet. Alligevel fik Skind & Pels-bygningen altså en tilladelse.

Franske altaner

Forvaltningens indstilling i forbindelse med Plan & Miljøudvalgets behandling af ansøgningen fra Nordsøbyg på tirsdagens møde var klar: Der skal ikke gives flere dispensationer til montering af altaner - hverken de tre, Nordsøbyg ønsker at montere mod Torvegade eller de ni, der ønskes monteret i Norgesgade. I stedet må man nøjes med franske altaner mod gadesiden og eventuelle altaner mod gårdrummet.

Løsgænger Hans K. Sønderby stemte som den eneste imod forvaltningens indstilling,  mens Venstre, Socialdemokratiet og SF sagde klart nej til altanerne. Da sagen ikke blev begæret i byrådet, står flertallets afgørelse nu ved magt.

- Altanerne går stik imod lokalplanen for indre by. Man kan lave indeliggende altaner eller franske altaner mod gaden, men ellers ikke. Det ved Nordsøbyg godt, for det spurgte firmaet om helt fra start, siger formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Hun siger videre, at Torvegade er en del af en vigtig akse i byen, og at man fra politisk hold ikke ønsker, at altaner mod gadesiden skal danne præcedens i store dele af byen.

Men I har vel et problem med ligebehandling af borgerne, når der er en, der har fået lov, og I så siger nej til en anden?

- Udgangspunktet for hele debatten om Skind & Pels-altanen var helt fra start, at den ikke måtte danne præcedens, og fra rød side i byrådssalen lå vores bekymring da også lige præcis der.

Men I kan vel ikke nødvendigvis selv bestemme, hvad der danner præcedens, og hvad der ikke gør - det er vel et spørgsmål, som domstolene eller tilsynsmyndigheden afgør?

- Det er selvfølgelig rigtigt, men der er ikke politisk opbakning til at give flere dispensationer, og det har heller aldrig været meningen, siger Karen Sandrini.

Annonce

Juridisk bistand

Henrik Jensen fra Nordsøbyg er mildest talt vred:

- Det er simpelthen en helt urimelig fremgangsmåde, og det er ikke første gang, vi føler os skidt behandlet af kommunen. Det samme gælder en lang række andre ejendomsindehavere og ejendomsinvestorer samt håndværksmestre fra byen, som har kontaktet os. Der er bred utilfredshed med den forvaltning, siger Henrik Jensen, der understreger, at der nu indhentes juridisk bistand til det videre forløb.

Afvisende

Forvaltningen giver blandt andet følgende begrundelse:

"Nybyggeriet ligger i tæt sammenhæng med den eksisterende karrébebyggelse i Torvegade og Norgesgade. Ingen af de nærmeste bygninger er opført med lignende altaner mod gaden. Med udeliggende altaner mod gaden vil der således være tale om et brud med den eksisterende bebyggelses udformning".

Og videre: "Torvegade og Norgesgade er i dag gader, der i høj grad præges af den sammenhængende facadelinje mod gaden. Den overordnede facadelinje brydes udelukkende af karnapper, der har begrænset dybde og gennem deres udformning, fremstår som integrerede dele af bygningerne. Specielt Torvegades sammenhængende facaderække udgør et stærkt bygningsmæssigt karaktertræk, der er med til at understrege gaden som en vigtig akse i byen, der fører ned mod Torvet og Musikhuset. Denne oplevelse forstærkes af det let skrånende terræn, der er i gaden og som ikke findes tilsvarende i Esbjergs indre by. Altaner på facaden vil svække denne oplevelse".

Dertil kommer, at forvaltningen er bekymret for den snebold-effekt i form af adskilligt flere ansøgninger om påsætning af altaner, der kan komme ud af en dispensation fra en bestemmelse i en lokalplan, der omfatter så stort et område.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Åbent spillerbrev ændrer ikke på vigtige stor-sponsorers støtte til EfB: Op til ledelsen at få styr på tingene

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Annonce