Annonce
Tønder

Byhus skal væk: Beboere protesterer mod mur-løsning

Spikergade 3  er opført i 1877 og betegnes i registranten over gamle huse i Tønder som "bevaringsværdigt". Foto: Uwe Iwersen
Absurd og ødelæggende kalder den lokale beboerforening planerne om at jævne et historisk byhus med jorden og erstatte det med en mur. Beboerne opfordrer i stedet til starthjælp for et byggeprojekt.
Annonce

TØNDER: Tønder Kommune har givet grønt lys, så bulldozerne kan bare komme an. Det historiske byhus Spikergade 3 i hjertet af det gamle Tønder står for fald.

- Men det er både absurd og ødelæggende for en af Tønders ældste gader, siger talsmanden for Grundejer- og beboerforeningen for Gråbrødrekvarteret, Jan Peter Jensen.

Han erkender, at Spikergade 3 er i så dårlig stand, at bygningen nok ikke kan reddes. Men at fjerne huset og erstatte den med en mur, som kommunen netop har givet tilladelse til, er et helt forkert signal at sende.


At nedrive huset og erstatte dette ved at bygge en mur, er det samme som at skabe et gebis, hvor der mangler en synlig og vigtig tand.

Jan Peter Jensen, grundejer- og beboerforening for Gråbrødrekvarteret, Tønder


- Spikergade mister det sammenhængende husforløb. En mur skaber blot plads til grafitti-svineri og vil virke fuldstændig malplaceret i den historiske og maleriske gade. Vi er forundret og chokeret over, at et sådant forslag kan blive aktuelt, og det endda inden den nye lokalplan for Tønder Midtby er vedtaget.  At nedrive huset og erstatte dette ved at bygge en mur, er det samme som at skabe et gebis, hvor der mangler en synlig og vigtig tand, påpeger Jan Peter Jensen i en skriftlig henvendelse til Tønder Kommunes tekniske forvaltning.

Annonce

Investeringsselskab

Spikergade 3 ejes af boliginvesterings- og udlejningsselskabet Ildskov Invest. Huset i Spikergade har stået tomt i adskillige år og er erklæret uegnet til beboelse. Under en storm opstod en stor skade i taget, som aldrig blev repareret.

Huset har været udbudt til salg i flere år, men ingen køber har meldt sig på banen. I den seneste offentlige ejendomsvurdering er husets værdi sat til 1,3 millioner kroner.

Som en af de få byhuse i Grabrødrekvarteret har Spikergade 3 både en baggård og en baghave. Foto: Uwe Iwersen

Ifølge direktør for Ildskov Invest, Gregers Gjerding Juul, Ålborg, har salgsprisen sat til 500.000 kroner.  Det skal ses i lyset af, at Tønder Kommune har bevilliget 250.000 kroner til byfornyelse, som en kommende ejer vil få glæde af. Alligevel har der indtil videre ikke været nogen interesse.

Annonce

Den bedste løsning

Gregers Gjerding Juul er enig med beboerforeningen om, at en mur ikke er nogen optimal løsning.

- Det bedste ville være, at der fandtes en køber, der ville opføre et byhus. Det har indtil for kort tid siden ikke været muligt, fordi man ikke vidste, hvad man måtte. Så det var lidt af en lotteriseddel. Med kommunens tilladelse til nedrivning kan det nu købes, og der kan bygges nyt, siger Gregers Gjerding Juul.

Spikergade 3

Spikergade 3 er optaget i Fredningsstyrelsens registrant over bevaringsværdige huse i Tønder. Huset er opført ca. 1880 - formentlig i 1877 - og betegnes i registranten som en tidstypisk ejendom, der har bevaret sin oprindelige karakter.

Når han og Ilskov Invest ikke selv går i gang med nedrivning og nybyggeri skyldes det, at selskabet er på vej ud af Tønder. Huset i Spikergade er faktisk det sidste af i alt 160 lejemål, som Ildskov Invest havde i lokalområdet.

Beboerforeningen for Gråbrødrekvarteret opfordrer i henvendelsen til kommunen, at forvaltningen tager affære.

- Vi mener, at Tønder Kommunes lokalplan skal tage hensyn til gadernes historie, og at en eventuel tilladelse til nedrivning skal betinges af, at der skal foreligge et skitseprojekt til en ny ejendom, så eventuelle købere af grunden forholdvist let kan gå i gang med at bygge et nyt hus i gammel stil, påpeger Jan Peter Jensen.

Huset i Spikergade har været til salg siden 2017. Prisen er 500.000 kroner, og der følger 250.000 kroner i byfornyelsesmidler med i handlen. Foto. Uwe Iwersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce