x
Annonce
Aabenraa

Bylderup viser Kaj respekt: Hans sidste færd skal være smuk

Kaj Christensen med sin pibe. Privatfoto
Kaj Christensen var en kendt skikkelse i Bylderup. Han døde i denne uge i en alder af 87 år, men på grund af corona-restriktionerne må kun den nærmeste familie deltage i bisættelsen. Borgerne i Bylderup opfordres derfor til at flage på halv og lægge blomster ud til vejen, når Kaj Christensens ligfølge kører forbi for dermed at byde bysbarnet et sidste farvel.

Bylderup: Kaj Christensens sidste rejse kommer ikke til at gå upåagtet hen. Det sørger borgerne i Bylderup for.

Kaj Christensen, kendt i landsbyen som Kaj "Putz", døde i tirsdags i en alder af 87 år, og han bisættes fra Bylderup Kirke lørdag, 28. marts, kl. 11.

Men på grund af corona-restriktionerne er den kirkelige handling forbeholdt den nærmeste familie.

- Derfor er der ikke mulighed for at give Kaj det smukke farvel, som den gamle Bylderup-dreng så inderligt har fortjent, siger Jette Hansen.

- Kaj var min fars fætter, så vi kender familien godt. Mine ældre brødre har leget med Kajs sønner, Jeppe og Palle, forklarer hun.

Derfor har hun taget initiativ til en særlig afsked med Kaj Christensen, der i 25 år var formand for Bylderup-Burkal Idrætsforening og som sådan igangsatte byggeriet af hallen og svømmehallen.

På Facebook-siden "Bylderup-Bov.dk" opfordrer hun således alle borgere til at hejse flaget på halv stang og lægge blomster ud til vejen ad den rute, som ligtoget følger, og dermed vise bysbarnet en sidste ære.

Annonce

Værdig afsked

- Det kunne være et smukt syn og en værdig afsked med hans elskede hjemby, hvor han har tilbragt en stor del af sit lange liv, synes Jette Hansen.

Ruten bliver fra kirken op til købmanden, ad Slogsherredsvej, Surreroj, Engvej, Bylderup-Bov Bygade, Lendemark, Slogsherredsvej og tilbage til kirken.

- Hvis man ikke bor på ruten og alligevel gerne vil deltage, må man rigtig gerne lægge lidt blomster fra haven et tilfældigt sted på ruten. Vi skal nok køre en runde for at rydde op efterfølgende, påpeger Jette Hansen, der på denne måde gerne vil vise, at byen deler familiens sorg i denne tid.

- Jeg er sikker på, at kirken under normale omstændigheder ville være propfyldt, fordi rigtig mange ville være mødt op for at sige et sidste farvel til Kaj. Det er desværre ikke muligt i øjeblikket, erkender hun.

Kendt skikkelse

Kaj Christensen var en meget kendt skikkelse i Bylderup, tilføjer hun.

- Altid positiv. Alle kunne lide ham - han havde altid en kvik bemærkning, fortæller Jette Hansen, der husker Kaj Christensen som en meget sportsinteresseret mand.

- Han dyrkede selv en del sport, han var meget aktiv i Bylderups idrætsforening, hvor han blandt andet var håndbolddommer. Håndbold var i det hele taget havde hans store interesse. Vé den, der turde forstyrre Kaj midt i en vigtig håndboldkamp, husker Jette Hansen.

Kaj Christensen var født i Lendemark. Ni børn voksede op i det lille hus hos forældrene, hvor faderen arbejdede som vejmand. Allerede som 12-årig kom Kaj Christensen ud at tjene i landbruget. Da der blev trange tider i det erhverv, flyttede han til København. Hér blev han ansat ved postvæsenet, hvor nogle af hans brødre også arbejdede.

Senere skiftede han til Tuborg, fortæller hans søn Palle Christensen.

- På et tidspunkt var han hjemme i Sønderjylland på weekend - og hér mødte han min mor, Marie. Hun flyttede godt nok med min far til København, men hun trivedes ikke i storbyen, så de flyttede efter nogen tid tilbage til landsdelen og til Bylderup, hvor min far begyndte at arbejde som murer. Desværre mistede min bror Jeppe og jeg tidligt vores mor, lyder det fra Palle Christensen.

Navnet hænger ved

Efter nogle år skiftede faderen igen erhverv - denne gang til Tinglev Kommune, hvor Kaj Christensen fik ansvaret for den "grønne patrulje", som han kaldte det - en lille flok mennesker, der var blevet ansat af kommunen til at vedligeholde de grønne arealer, fortæller Palle Christensen.

Både han og broren Jeppe har "arvet" faderens øgenavn "Putz".

- Ligesom min far blev kaldt Kaj "Putz", hedder vi to brødre heller ikke andet end Jeppe og Palle "Putz". Det har nu ikke noget med min fars erhverv som murer at gøre, men stammer helt tilbage fra min fars bedsteforældre, der havde en forretning med at pudse og pleje datidens høje hatte, så de blev helt blanke.

Palle Christensen er både stolt og beæret over, at byen sætter så meget i værk for at tage afsked med faderen.

- Det gør indtryk. Som efterladt kan vi ikke få en smukkere afsked med vores far. Og det ville være helt i hans ånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce