Annonce
Haderslev

Byplanlægger advarer: Vinden skaber turbulens og er farlig

Jo højere der bygges, som her ved Amager Strandpark, jo mere vind og turbulent skabes der. I en mail til samtlige politikere i Haderslev Byråd advarede kultur- og byplanlægger Anne Nielsen mandag politikerne mod byggeri af højt hus. I Danmark bør der ikke bygges mere end maksimalt fem etager, siger hun og henviser til den verdenskendte danske arkitekt, Jan Gehl. Foto; Linda Kastrup/Scanpix
Anne Nielsen sendte mandag en mail til samtlige politikere med en advarsel. Det er helt grundlæggende for at godt boligprojekt, at det er muligt at opholde sig udenfor omkring sin bolig. Det bliver der ikke med havneprojektet, skriver hun.
Annonce

Samtlige medlemmer af Haderslev Byråd fik mandag en mail fra Anne Nielsen, der er kultur- og byplanlægger med eget kontor i Vejle. Anne Nielsen, der stammer fra Haderslev og ofte besøger sin barndomsby, smider i 12. time inden vedtagelsen af det omstridte Honnørkaj-projekt en ny faktor ind i debatten.

- Ingen har snakket om vinden, og det er mærkeligt. Højhusets vindpåvirkning på omgivelserne er stort set slet ikke blevet berørt i debatten, og det er meget forkert. I miljøvurderingen beskrives, hvordan vindpåvirkningen fra højhuset gør, at en stor del af altanerne, tagterrasserne og gårdrum ikke egner sig til at sidde udenfor på grund af for meget vind. Nogle steder betegnes det endda som direkte farligt at opholde sig udenfor på grund af vinden, står der i mailen til politikerne.


Jo højere, man bygger, jo mere vind får man. Ikke kun på toppen. Højhuse trækker vinden ned og skaber cirkulation. Særligt her i Norden og Skandinavien er vinden et problem.

Anne Nielsen, kultur- og byplanlægger


- Jo højere, man bygger, jo mere vind får man. Ikke kun på toppen. Højhuse trækker vinden ned og skaber cirkulation. Særligt her i Norden og Skandinavien er vinden et problem. Temperaturen nede i gårdrummene bliver som 1000 kilometer nordpå, siger hun til JydskeVestkysten og peger på den verdensberømte arkitekt og byplanlægger, professor Jan Gehl, som anbefaler, at man i Danmark ikke bygger højere end fem etager.

Annonce

Højere vindhastigheder

Anne Nielsen har vedhæftet mailen et link til en kronik i Politiken, hvor Jan Gehl forklarer, hvad højhuse betyder:

"I mange af højhusbebyggelserne fra 1960’erne har man fået det modsatte af læ og meget solskin. Er husene blot 10-12 etager høje, når de op i luftlag med væsentlig højere vindhastigheder end nede langs jorden. Og yderligere betyder de høje huse, der bryder den hurtige vind, at der udvikles hvirvler og turbulens, der forstærkes og suges ned langs husene.

Omkring de høje huse kan der være fire gange højere vindhastighed end på den bare mark ved siden af. Reelt er klimaet omkring mange af de høje huse flyttet 1000 kilometer mod nord. Det er koldere, meget mere blæsende, og vinden kommer fra alle tænkelige retninger," skriver Arne Gehl.

- Og desværre er der ingen, der her i Danmark lytter til ham, siger Anne Nielsen, der selv arbejder med bydesign.

- Et godt bymiljø er vigtigt. Det er vigtigt for beboerne at kunne opholde sig udenfor - også hygge på terrasser udenfor. Det vil de ikke kunne ved højhusbyggeriet på havnen, siger hun og peger på miljøvurderingens egne ord:

Om vindmålingerne

Vindsimuleringen er lavet i programmet Ingrid Cloud.

Der simuleres med fire vindretninger – nord, syd, øst og vest.

I programmet er den præcise lokation udpeget og der er hermed simuleret med vinddata fra den vejrstation, der ligger tættest Haderslev.

Terrænkurverne er hentet fra kort- og matrikelstyrelsen.

Der er ikke placeret beplantning og bygningsdetaljer.

Der er fremherskende vestenvind det meste af tiden, som både dominerer i hyppigst forekommende, samt højeste hastigheder.

De andre vindretninger tages selvfølgelig også i betragtning.

Der er blevet udarbejdet en 3D vindsimulering af området på på Honnørkajen for at vurdere effekten af den nye bebyggelse.

"Da tagterrasserne på de private boliger med trappeseringen ligget meget højt og blottet, vil relativt høje vindhastigheder forekomme. I løbet af efterårs- og vintermånederne kan der forekomme vindhastigheder, som betragtes som farlige," står der i miljøvurderingen.

Der står også følgende: "Da vindhastigheden er hurtigere jo højere man kommer op, betyder det, at de øverste tagterrasser er mere udsat og påvirket. Der vil i forårs- og sommermånederne kunne være tilfælde af vindhastigheder, som betragtes som farlige, og som vil betragtes som ukomfortabelt."

"Der er i vindsimuleringsmodellen ikke indtegnet afskærmning omkring tagterrasserne. Denne afskærmning skal være solid eller tæt med lidt perforering, og gerne være lidt højere end normalt, hvis der ønskes et komfortabelt miljø med læ - også i ståhøjden på tagterrassen. Tagterrasserne vil med stor sandsynlighed blive udfordret."

Annonce

Grundlæggende forudsætning

Det er dog ikke kun på den private del af højhuset, hvor der ifølge miljøvurderingen skal sættes ind mod vinden. Gårdrummet - også i den almene del vil blive påvirket. I det centrale gårdrum mellem det almennyttige og private byggeri har forårs- og sommermånederne vindhastigheder, hvor let aktivitet som at spadsere eller gå vil føles rart.  For at gøre gårdrummet anvendeligt til ophold, skal der arbejdes med inventar og beplantning, så der skærmes af i bygningsåbningen mod Østergade og omkring opholdszonen i gårdmidten, står der i miljøvurderingen.

- Det er helt grundlæggende for at godt boligprojekt, at det er muligt at opholde sig udenfor omkring sin bolig. Det er ikke tilfældet her, det bliver ikke behageligt at sidde udenfor og bare nyde, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce