Annonce
Haderslev

Byråd delt i spørgsmål om Dannebrog

Jon Krongaard fra Dansk Folkeparti fik borgerlig opbakning til, at forvaltningen skal undersøge mulighederne for, at der kommer et Dannebrog op at hænge i den nye byrådssal på havnen. Enhedslisten og SF stemte imod, mens hele den socialdemokratiske gruppe undlod at stemme. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Socialdemokraterne undlod at stemme, SF og EL var imod, og Slesvigsk Parti og Det Radikale Venstre ville også have Europaflaget op at hænge. Det bliver dog kun til Dannebrog - og muligvis kommunens byvåben.
Annonce

Dannebrog og muligvis også Haderslev Kommunens byvåben kommer op at hænge i den nye byrådssalen i det kommende rådhus på Haderslev Havn.

Et massivt borgerligt flertal besluttede nemlig tirsdag efter en længere debat at følge et medlemsinitiativ fra Dansk Folkeparti, som havde sat spørgsmålet om Dannebrog i byrådssalen på dagsordenen.

- Det er vores fælles flag og historie. Det minder os om, hvem vi er og hvad vi er rundet af. Ingen har patent på flaget. Vi tilhører forskellige partier med forskellige ideologier fra liberalister til socialister, men vi er alle danskere, sagde Jon Krongård, da han indledte debatten.

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stemte imod forslaget. Både Svend Brandt (EL) og Bent Iversen (SF) mente, at Dannebrog er smukkest, når det hænger fra toppen af en flagstang:

- Det bliver hængt op ved festlige lejligheder, og det vil forfladige det, hvis det permanent hænger i byrådssalen. Desuden vil den nye byrådssal på havnen skulle bruges til mange forskellige ting, sagde Bent Iversen, der til irritation for flere borgerlige også foreslog, at man hængte regnbueflaget op.

Annonce

EU-flaget

Flere flag var andre også med på. Carsten Leht Schmidt fra Slesvigsk Parti driblede en joker ind i debatten. Han stillede et underændringsforslag om, at også EU-flaget kommer op at hænge:

- Jeg vil gerne kvittere for, at man lægger op til en debat om symboler i det offentlige rum. Det viser noget om vores demokrati og hvordan vi fungerer, sagde han og tilføjede:

- Der er en hel masse forskellige ting, man læser ind i et Dannebrog, men vi er henvist til at samarbejde, og derfor synes jeg, at vi skal flage med EU-flaget også – som et symbol på de demokratiske enheder, vi samarbejder med – nemlig både Folketinget og Europa-Parlamentet.

Fra socialdemokratisk side blev der ikke viftet med de røde faner til DF-forslaget. Tidligere borgmester Jens Christian Gjesing var ordfører for den socialdemokratiske gurppe under debatten:


Dannebrog skal være på toppen af en flagstang, gerne på en blå baggrund.

Jens Christian Gjesing (S)


- Flaget betyder meget for os alle sammen, derfor vil vi også være med til at beskytte det mod misbrug. Vi kender alle den herlige historie om den 15. juni 1219, da Dannebrog faldt ned fra himmelen. Det er nok de færreste, der kender historien om den 8. august 1854, da kongen bebudede, at Dannebrog ikke længere skulle være kongens og magtens flag. Det skulle være folkets flag. Når man træder ind på et fransk rådhus, ser man Tricoloren, et portræt af præsidenten og et krucifiks. Det er magtens flag og symboler. Det støder mig, at vi vil tage Dannebrog ind og gøre det til et synligt symbol på vores magt. Dannebrog skal være på toppen af en flagstang, gerne på en blå baggrund, sagde Jeng Christian Gjesing.

Annonce

Fødselsdagsflag

Dannebrog var allerede bragt ind i byrådsalen tirsdag aften. Ved den konservative Kjeld Thranes plads stod der et lille flag i anledning af, at han netop er fyldt 50 år. Venstres Thomas Fredsted forpassede desuden heller ikke chancen og delte en række dannebrogsflag i papir ud til nogle af medlemmerne som sin kommentar til forslaget.

Thies Mathiasen (DF) holdt en følelesesladet tale, hvori han anpriste Dannebrogs:

- Hvilket smukkere symbol kan vi have end Dannebrog, specielt her i området, sagde han med henvisning til Sønderjyllands særlige historie.

Venstres tre borgmesterkandidater i Haderslev Byråd markerede sig alle i spørgsmålet. Allan Emiliussen mente, at alle burde se Youtube-filmen med Anders Matthesen, der hudfletter alle, der er flove over at kippe med Dannebrog:

- Men for mig symboliserer  flaget først og fremmet et geografisk område med historie og kultur og fest, sagde han.

Flag i byrådssale

Pia Kjærsgaard (DF) fik i sin tid som formand for Folketinget hængt et kæmpestort Dannebrog som splitflag op lige bag formandens plads.

Dette stor flag er dog siden blevet erstattet af et noget mindre Dannebrog i en udgave som fane.

Flere byråder har også Dannebrog hængende. Det gælder blandt andet Køge, Roskilde, Helsingør, Frederiksberg, Odense og Kolding.

Signe Knappe fulgte op på Jens Chriistian Gjesings indlæg:

- Kongen gav Dannebrog til folket. Det får mig til at støtte forslaget. For vi er folkets tjenere, sagde hun, mens Holger Mikkelsen tørt konstaterede, at han glædede sig til, at punktet var færdigdiskuteret, så byrådet kunne diskutere andre ting:

- Så nu vil jeg sætte mig ned og håbe, at vi glider til en afstemning, smilede han.

Kun Børge Koch fra Det Radikale Venstre og Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti stemte for underændringsforslaget om Europaflaget. Kim Kabelka (S) og Bo Morthorst Rasmussen (S) undlod at stemme, mens alle andre stemte imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

EM I HÅNDBOLD For abonnenter

Det nye omdrejningspunkt: Vejen ind i varmen har været lang, træls og bumlet

Annonce