Annonce
Esbjerg

Byråd: Esbjerg Kommune skal ikke lægge jord til gigantmaster

Folketingskandidat Anders Kronborg (S) har i flere måneder ført en indædt kamp mod maste-planerne. Dermed er han og det nye byråd, hvor han ikke længere har sæde, fordi han stiller op til Folketinget, rørende enige. På billedet ses han sammen med miljøkonsulent Lars Brinck Thygesen, der er rystet over, at Energinets kæmpemaster formentlig kommer til at gå direkte igennem hans ejendom i naturskønt og fredet område ved Sneum å ved Endrup. Arkivfoto: Martin Ravn

Et rørende enigt byråd vedtog mandag aften at meddele Miljøstyrelsen, at højspænding gennem Esbjerg Kommune skal i jorden.

Esbjerg Kommune: I sagen om de 35 meter høje, 400 kVmaster, som Energinet planlægger at rejse på en 175 km lang strækning fra Idomlund i nord til den dansk-tyske grænse i syd, har der efterhånden været et virvar af meldinger for og imod i den offentlige debat.

Til gengæld blev der på byrådsmødet mandag aften på Esbjerg Rådhus meldt krystalklart ud fra alle 31 kommunalpolitikere: Der skal ingen master rejses i Esbjerg Kommune.

Nej til master er samtidig bundlinjen på det høringssvar, Esbjerg Byråd på mødet vedtog at sende til Miljøstyrelsen:

- Et luftbåret ledningsanlæg vil have en ødelæggende effekt på landskaber, natur og lokalområder langs den linjeføring, der er foreslået. Det gælder både de store uforstyrrede landskaber omkring Ribe, natura 2000-områderne omkring blandt andet Sneum Å, Kongeåen og Ribe Østerå, og lokalområder omkring Endrup, Bramming, Gredstedbro, Ribe og Roager, som vil lide skade. Der er både borgernes daglige trivsel, men også store turismeindtægter i området omkring Ribe på spil her, lød det fra formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini.

Annonce

Ikke vores problem

Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby:

- Beslutningen er ikke på vore hænder i byrådet, men vi er i Dansk Folkeparti meget tilfredse med, at kommunens holdning er klar og ikke til at misforstå med det fremlagte høringssvar. Vi har hørt om både tekniske og økonomiske udfordringer ved at føre det planlagte anlæg som jordkabler, men i DF-gruppen mener vi ikke, at vi skal gøre det til vores problem, slog han fast.

Jørn Boesen Andersen (SF) glædede sig også over et klart og tydeligt høringssvar:

- Master i dette omfang vil ramme vores natur og lokalområder urimeligt hårdt - hele vejen igennem Esbjerg Kommune. På de afholdte borgermøder er befolkningens holdning heller ikke til at tage fejl af - der er markant modstand mod højspændingsmaster overalt.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der få timer forinden byrådsmødet havde været på ekskursion med fem andre borgmestre fra Varde, Tønder, Holstebro, Herning og Ringkøbing-Skjern kommuner samt en håndfuld landspolitikere i et forsøg på at påvirke Folketinget til at vælge en kabel-løsning under jorden, måtte konstatere, at fremmødet fra Christiansborg ikke var imponerende. Men at kampen fortsætter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce