Annonce
Esbjerg

Byråd gør klar til stort vand-mekka ved Esbjerg Strand: Åbner til foråret næste år

Esbjerg Strand tager form, og Spektrum Arkitekter har siden marts sidste år bistået Esbjerg Kommune med udviklingen af vandarealerne i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden. Foto: Spektrum Arkitekter.
For en måneds tid siden frigav Esbjerg Byråd de første millioner til det nye, maritime center Lanternen, der skal stå færdigt i begyndelsen af 2022. På byrådsmødet mandag aften gjaldt det projekt Aqtiv Esbjerg Strand - et vand-eksperimentarium til en pris af 16 millioner kroner, der skal åbne i foråret næste år.

Esbjerg: Ambitioner og håb for det nye, maritime mekka ved Esbjerg Strand er store, og nu sker der igen noget på den front - til glæde for alle Esbjerg Kommunes vandhunde.

I december sidste år frigav Esbjerg Byråd millioner til  det nye maritime center, Lanternen, på havneøen udfor den nye Esbjerg Strand-bydel er mange, og nu følger byrådet op med endnu en portion millioner - denne gang til etablering af det store vand-eksperimentarium for sport og leg, Aqtiv Esbjerg Strand samme sted.

Aqtiv Strand er et projekt til 16 millioner kroner, der kører sideløbende med byggeriet af Lanternen, og visionen er at skabe et lege- og aktivitetsområde i vandet med tre overordnede aktiviteter, der er navngivet ”badetøj”, ”bræt” og ”båd”, og dermed åbne for alternative, eksperimenterende nye aktiviteter og træningsmuligheder.

Annonce

Lokale- og Anlægsfonden har stillet 4,8 millioner kroner i udsigt, og - som formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen (K), forklarede, skal kommunen selv bevilge pengene til området for at kunne gøre brug af tilskuddet fra Lokale- og Anlægsfonden

- Med Aqtiv Esbjerg Strand får vi et helt nyt lege- og træningsområde på vand for alle vandsportsglade, hvad enten man er i badetøj, på bræt eller i båd. Området indbyder både til hverdagsmotion og vandsport på højt niveau. En legende tilgang til aktiviteterne skal sænke barren for deltagelse og sikre, at alle kan være med, lød det fra May-Britt Andrea Andersen, der forventer, at tilbuddet vil give endnu flere lyst til at opholde og bevæge sig ved, på og i vandet.

Flere i foreninger

- Dermed understøtter projektet vores vision om at gøre Esbjerg til en af de kommuner, hvor flest er fysisk aktive. Samtidig vil faciliteterne i Aqtiv Esbjerg Strand generelt medvirke til livskvalitet for brugerne og danne rammen om nye fællesskaber. Når projektet står færdigt, forventer vi, at det vil blive brugt i samspil mellem foreningslivet og individuelle brugere. Hvis foreningslivet vil stå for nogle af aktiviteterne i området, kan det ikke alene give flere borgere smag for aktiviteter i vand, det kan også øge interessen for foreningerne, som derved måske kan se frem til flere aktive medlemmer, håbede kultur- og fritidsudvalgsformanden, inden formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (V), tog over.

Han oplyste, at projektet gennemføres i den lavbundede del af havnebassinet ved Esbjerg Strand - et areal på cirka 40.000 kvadratmeter - og at projektering, myndighedsbehandlinger, etablering af støttepunktet samt landskabsarbejder går i gang i år:

- Både Aqtiv Esbjerg Strand og det nye maritime center vil være med til at styrke Esbjerg Strand som en attraktiv bydel og skabe et naturligt samlingspunkt for borgere og turister. Inden da vil der blive etableret sanitære faciliteter for gæster på land og i vand, og det bliver muligt at håndtere spildevand fra bådene. Vi har at gøre med et helt særligt område, og derfor bliver der lavet en plan, som beskriver hvordan sejlere, foreninger og gæster bedst færdes og respekterer områdets status, sagde han.

Annonce

Bekymringer

Borgerlistens Henrik Vallø udtrykte dog bekymring for badevandskvaliteten:

- Jeg har boet i Esbjerg i rigtig mange år, og det har altid været sådan, at jo tættere du kom havnen og dermed også udløbet fra bl.a. rensningsanlæg Vest og Fovrfeld Bæk, jo ringere blev badevandskvaliteten. Men så over det seneste lille års tid er problemerne hørt op, og vandkvaliteten er ok. Og det er jo det, jeg kan læse, fordi jeg også efter anmodning har modtaget et skema om prøvetagninger af vandkvalitet fra 2020 fra april til september og det ses i dette skema, at vandkvaliteten generelt overholder kravene til badevand. En enkelt måling viser forhøjede værdier af e-coli bakterier ved en måling tæt på lystbådehavnen, men ellers ser det pænt ud. Jeg er selvfølgelig glad, hvis det er sådan, at badevandskvaliteten nu er som beskrevet i det modtagne skema, og det vil jeg vælge at stole på, men vil naturligvis nøje følge denne sag, sagde Henrik Vallø blandt andet.

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen følte sig betrygget ved de svar, der er kommet omkring badevandskvalitet, og formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), forsikrede, at alt ser "yderst fint" ud. Søren Heide Lambertsen forklarede om de forskellige tiltag, der har hjulpet på tingenes tidligere ringe tilstand, mens den tidligere driftsingeniør for spildevandsanlæggene ved Esbjerg Kommune, Esbjerglistens Hans K. Sønderby, ikke troede på, at man vil kunne opnå en stabil badevandskvalitet uden for de tørre måneder.

Annonce

Kompleks størrelse

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der har en fortid som direktør for Din Forsyning, oplyste, at han af bitter erfaring ved, at problemet på netop det sted er en "kompleks størrelse":

- Vi må ikke foregøgle hinanden noget. Der vil være dage, hvor det regner så meget, at det kan give problemer, og så må vinterbaderne gå et andet sted hen, sagde han, inden byrådet i enighed vedtog sagen.

Forløber processen efter planen, vil hele projektet stå klar til brug i foråret 2022, og selve det maritime center på havneøen forventes indflytningsklart i begyndelsen af 2022.

Badetøj, bræt og båd

Visionen med Aqtiv Esbjerg Strand er at skabe et lege- og aktivitetsområde i vandet med tre overordnede aktiviteter, der er navngivet ”badetøj”, ”bræt” og ”båd".

"Badetøj” dækker over svømmere, badegæster med mere. For svømmerne er vandarealet og Esbjerg Strand-projektet meget interessant, fordi vanddybden bliver tilstrækkelig til svømmetræning - også ved lavvande. Per er sikker vanddybde og ingen strøm i lagunen.

"Bræt" dækker over aktiviteter, der foregår på et bræt, så som Stand Up Paddle (SUP), SUP-yoga, Wakeboard, Sit On Top (SOT) kajak. Ifølge kommunen er området ideelt for begyndere, men også til de mere øvede, som kan søge til de mere åbne områder med bølger. Wakeboard er så at sige den nye dille, og kan bedst betegnes som en form for snowboarding på vandet. Men i stedet for at drøne ned ad en piste er man her koblet sammen med noget, der trækker en af sted, såsom en båd eller et kabelsystem.

Esbjerg Kommune har allerede haft de første sondringer i wakeboard-miljøet og har modtaget positive signaler om, at engagerede frivillige gerne vil være med til at løbe en forening i gang og stå for driften af en wakeboard-bane.

"Båd” dækker over aktiviteter, der foregår i båd, så som kajakroning, inrigger og coastal roning, kanoroning og kajakpolo.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Forening kalder sagen om lille Marco 'grotesk': Forældrene blev i maj lovet mere samvær med døende søn

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Åbent spillerbrev ændrer ikke på vigtige stor-sponsorers støtte til EfB: Op til ledelsen at få styr på tingene

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Billund

Bredsten Landevej spærret af alvorlig ulykke

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Annonce