Annonce
Esbjerg

Byråd i debat om hårde hvidevarer til skæve boliger

Esbjerg Byråd kom hurtigt igennem aftenens sager på byrådsmødet. Men én sag - indkøb af hårde hvidevarer til skæve boliger i Novrup - fik sat gang i debatten. Arkivfoto.
Køber de kommende beboere i de seks skæve boliger, der snart bygges i Novrup, selv vaskemaskiner og tørretumblere? Det tror de færreste politikere på, og det udløste debat i byrådssalen.

Esbjerg Kommune: Opførelsen af de seks skæve boliger i Novrup til særligt udsatte bliver som bekendt noget dyrere, end den kommunale forvaltning havde forestillet sig - cirka 860.000 kroner mere end det oprindelige budget. Det medfører en huslejestigning til de kommende beboere, men det har også været nødvendigt at skære byggeriet yderligere til for at få økonomien til at hænge sammen.

Noget af det, der er blevet skåret væk i projektet - det fælles vaskeri droppes, og i stedet forbereder man vaskesøjler inde i boligerne og overlader udgifterne til indkøb af vaskemaskine og tørretumbler til beboerne - udløste debat i byrådssalen mandag aften, da politikerne skulle beslutte at forhøje anlægsbevillingen til projektet.

SF var stærkt skeptisk over for den prioritering. Partiets gruppeformand, Diana Mose Olsen, havde da også taget forbehold, da sagen blev behandlet i økonomiudvalget, for hun ser ikke for sig, at de kommende beboere selv farer ud og indkøber hvidevarerne. Målgruppen til de seks skæve boliger er voksne misbrugere eller andre udsatte borgere i egen lejlighed med behov for særlig støtte og omsorg - der er altså tale om borgere med helt særlige sociale og adfærdsmæssige problemer:

Annonce

Boligerne

  • De nye boliger placeres på et 3,4 hektar stort kommunalt område, der mod nord grænser op til Novrupvej. På vestsiden ligger der en stribe skovbeplantning, der skærmer området Esbjergmotorvejen.Det er meningen, at der skal bygges små boliger på cirka 40 kvadratmeter med selvstændige haver eller udendørs opholdsarealer i form af terrasser til hver bolig. Derudover skal der opføres et op mod 250 kvadratmeter stort fælleshus, som primært tænkes brugt til medarbejdere fra Esbjerg Kommune. Alle husene skal være i ét plan med fladt tag.
  • Boligerne skal ligge langs en boligvej, og det er planen, at de skal bygges som fritliggende enheder i en vifteform. Hver enkelt bolig danner så at sige ryg mod den næste bolig i rækken, så privatlivet skulle være sikret, og der er udsigt til naturen. I alt er der plads til 12 boliger, men ifølge forvaltningen er der i øjeblikket kun behov for seks.
  • Beboernes behov for praktisk støtte løses af de sociale viceværter, som skal have faste træffetider i servicearealet ved boligerne.

Fattigt

- Vi tror, det ender med, at de hverken har vaskemaskiner eller tørretumler. Det er en anelse fattigt, at vi ikke i det mindste kan give dem de basale remedier, som for den målgruppe ikke er naturligt at skulle ud og investere i. Jeg ved godt, at man vil overveje til sidst, om der kan blive økonomi til det, men det er ikke helt nok for SF, lød det fra Diana Mose Olsen.

Formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten), var for så vidt enig i, at det forekom "fattigt", men han udtalte, at han "tror på, at det problem er løst, inden beboerne skal flytte ind".

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen talte om muligheden for at søge "tilskud til enkelt-ydelser" - noget, der havde været drøftet som en løsning i Social & Arbejdsmarkedsudvalget - mens både Enhedslistens Sarah Nørris og Socialdemokratiets Hans Erik Møller slog fast, at det var særdeles ærgerligt, men trods alt endnu mere ærgerligt slet ikke at bygge boligerne.

- Nu skal vi have bygget de boliger, og så må vi søge at få det bedste ud af det, sagde Hans Erik Møller, mens Sarah Nørris udtrykte forhåbning om, at forvaltningen finder en løsning.

Klar næste år

Kommunens udgift til byggeriet er uændret, fordi finansieringen af forhøjelsen sker ved at optage et større lån, og lånet skal tilbagebetales via borgernes husleje, der dermed stiger. I det oprindelige projekt blev den månedlige husleje beregnet til 2.826 kroner, men låneudgifterne får huslejen til at stige med cirka 616 kroner om måneden, så huslejen i steder bliver 3.442 kroner. Hele projektet koster alt i alt 6,4 millioner kroner.

Boligerne forventes klar til indflytning i starten af 2020.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce