x
Annonce
Esbjerg

Byråd: Nu skal borgerne høres om de tre Kaktus-tårne

Sådan kommer de berømte kaktustårne til at se ud fra Grådybet: Visualisering: BIG.

Plangrundlaget for verdensberømt arkitektfirmas såkaldte kaktus-tårne på Tovværksgrunden er klar til offentlig høring, besluttede Esbjerg Byråd mandag aften.

Esbjerg Kommune: Det vakte berettiget opsigt landet over, da det i december sidste år kom frem, at det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, ville sætte sit præg på Esbjerg - nærmere bestemt på Tovværksgrunden ved Gl. Vardevej, hvor man som det første sted i landet vil opføre de såkaldte kaktus-tårne under navnet Esbjerg Towers.

Dermed kan Esbjergs studerende se frem til en storslået udsigt over både by og hav, når de op til 450 ungdomsboliger skyder op på Tovværksgrunden, og mandag aften sendte et enigt Esbjerg Byråd da også plangrundlaget for det 300 millioner kroner dyre projekt i offentlig høring.

Byggeriet af de tre højhuse, som er af så specielt et udseende, at det i dagene efter nyheden sidste år udløste megen debat lokalt, bliver på syv, 11 og 18 etager - henholdsvis 26, 37 og 61 meter. De cirka 450 private ungdomsboliger i forskellige størrelser forventes dermed indflytningsklare til studiestart i sommeren 2020, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) lagde ikke skjul på sin begejstring - hvilket flere andre byrådsmedlemmer tog del i.

- Det er helt fantastisk, at vi får 450 centrale studieboliger, og vi har ikke engang selv skullet skaffe pengene til dem. Vi har endda solgt en grund til formålet og fået penge i kassen. Det e dejligt, der er nogle, der er villige til at investere i Esbjerg, lød det bl.a. fra Frost Rasmussen.

Annonce

Kaktus-tårnene


  • Hvert tårn i Esbjerg Towers bliver opført omkring en sekstenkantet klimaskærm, der går lige op og ned og har en kerne med elevatorer og trappe i midten og en rund gang med indgang til ungdomsboligerne. Det karakteristiske ydre kommer fra altanerne i stål, der drejer sig om huset for hver etage. Mens forskydningerne i etagerne visuelt giver variation i facaden, tager de samtidig pusten af vinden, så beboerne kan opholde sig på altanerne.
  • Byggestilen kaktus-tårne kommer af den karakteristiske silhuet, fordi bygningerne er designet med en sekskantet kerne af kvadratiske dæk, som roteres for hver etage. Esbjerg er det første sted i Danmark, kaktus-tårnene vil skyde op.
  • Esbjerg Kommune har haft grunden på Tovværket i udbud, og den har indbragt kommunekassen 23 mio. kr.
Markante og ganske specielle er tårnene, der skal rumme mange kommende studerende i Esbjerg. Visualisering: BIG.

Én bekymring

Også S og SF havde smilene fremme over det nye byggeri, der er en del af helhedsplanen for Tovværket, som med sin placering tæt på byens centrum, uddannelsesinstitutioner, idrætsfaciliteter, skov og hav synes oplagt at udvikle til et attraktivt område. Jørn Boesen Andersen (SF):

- I SF er vi enige med borgmesteren i, at det er en rigtig god sag. Et projekt med masser af ungdomsboliger og let erhverv i begrænset omfang. Et meget spændende projekt i et område med stier, den grønne ring og med kun 1,5 km til centrum.

Dansk Folkepartis Olfert Krog var også godt tilfreds på partiets vegne, men havde dog én bekymring:

- Området, hvor der skal bygges, og hvor gymnasiet også ligger, skal vejbetjenes fra Grådybet via den private fællesvej, og her er vi ligesom gymnasiets rektor stærkt bekymrede for den farlige skolevej, man får i byggefasen. Vi mener derfor, at der skal findes en alternativ vej til byggepladsen ligesom der skal kompenseres for manglende parkeringspladser under og efter byggeriet.

Unikt for BIG

Lokalplanområdet er fordelt på to områder. Det ene område på 2.900 skal bruges til parkeringsareal - det har tidligere huset en børnehave. Det andet område på ca. 6.300 kvadratmeter skal bruges til boligerne. Det er i dag bygget om efter den gamle Termoplastbygning. Der bliver et samlet etageareal på byggeriet på 15.600 kvadratmeter.

Projektet i Esbjerg bliver unikt for det store arkitektfirma. Det er nemlig første gang, at BIG ikke bare tegner byggeriet, men også selv investerer og projektudvikler. Det sker i samarbejde med selskabet Ejendomsinvestering Danmark (EIDK).

- Esbjerg Towers er et pilotprojekt for os. Denne gang skal vi ikke kun fungere som arkitekter men også ingeniører, landskabsarkitekter og udviklere, forklarede David Zahle, partner i BIG og formand for bygherre-selskabet Esbjerg Towers, da planerne blev præsenteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce