Annonce
Varde

Byråd renser ud i sproget: Nu er der intet, der er gratis

Henrik Vej Kastrupsen, til venstre, stemte for Steen Holm Iversens, til højre, forslag om at undgå at bruge ordet "gratis". Billedet er fra valgaftenen. Arkivfoto: John Randeris

Varde Kommune skal nu afholde sig fra at skrive, at arrangementer, kurser, foredrag og andet er gratis.

Varde Kommune: I kommunens annoncer vil der fremover næppe stå, at et arrangement er gratis. Et flertal i byrådet har sendt et kraftigt signal om, at ordet skal renses ud fra de kommunale annoncer. Forslaget kom fra Steen Holm Iversen (LA).

Det var dog ikke alle i byrådet, der gik ind for at fjerne ordet.

- Jeg kan slet ikke forstå, at vi skal diskutere sådan nogle ting, sagde Ingvard ladefoged (S).

Men Socialdemokratiet var splittet, for A. C. Hoxcer Nielsen og Sandie Eis Ravn stemte for forslaget.

- En borger er ikke kunde i kommunebutikken, sagde A. C. Hoxcer Nielsen, der så forslaget som et opgør med den tankegang.

Annonce

Blev modificeret

Holger Grumme (R) så forslaget som unødvendigt.

- Jeg tror ikke, at folk er så småtbegavede, at de ikke kan regne ud, at når der står gratis, at det så kun er gratis for brugeren og ikke omkostningsfrit for kommunen, sagde han.

Han valgte dog alligevel at stemme for, hvis han kunne få fjernet et afsnit, der kunne tolkes som, at Varde Kommune skulle skrive, at arrangementer var betalt af skatteyderne.

Line Berner (V) mente, hun stod i et ideologisk dilemma. Hun var egentlig for tankegangen i forslaget, men hun var imod, at byrådet detailstyrer, hvad medarbejderne skal gøre. Derfor bad hun om at få ændret ordlyden, så der stod "anbefaler" eller "opfordrer" i stedet for "pålægger".

Steen Holm Iversen fremlagde derpå et nyt forslag, som både Holger Grumme og alle Venstrefolk kunne stemme for.

"Vi kan blive til grin"

Forslaget fik bred opbakning, men Søren Laulund (S), Ingvard Ladefoged (S), Birger Filskov (S) og Niels Christiansen (K) stemte imod.

- Jeg er bange for, at vi kan blive til grin, sagde Niels Christiansen.

Steen Holm Iversen holdt dog fast i, at han ikke synes, det er en "perifer diskussion" at beslutte, om noget kan kaldes for gratis.

- Der er ikke meget i vores verden, der er gratis, sagde han.

Han fortalte også, at han er bekendt med, at der er andre kommuner, der er holdt op med at bruge ordet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce