Annonce
Trekantområdet

Byråd sender appel til miljøminister: - Vi vil have en bedre overvågning af Lillebælts tilstand

Miljøminister Lea Wermelin (S) har flere gange givet udtryk for forståelse for bekymring for Lillebælts tilstand, og nu håber Fredericia Byråd, at man kan få ministeren til at sikre en bedre overvågning af konkrete miljøkritiske stoffer i Lillebælt. Byrådet har netop skrevet til ministeren med opfordring til at sikre bedre og hyppigere målinger. Foto: Søren Gylling
I et brev fra det samlede byråd opfordres miljøminister Lea Wermelin (S) til at sikre flere målinger af miljøfarlige stoffer i de danske farvande. Konkret er det udledningssagen fra Kanalbyen, som har sat fokus på de manglende nationale målinger, men problemet er generelt hos de danske kystkommuner.

Fredericia: Miljøfarlige stoffers effekt i Lillebælt skal overvåges langt bedre, og der skal fastsættes krav for flere stoffer.

Det er budskabet i et brev fra Fredericia Byråd til miljøminister Lea Wermelin. Byrådet ønsker en langt bedre national overvågning af hav og vandmiljøet i Lillebælt, og de ønsker, at der kommer fokus på miljøfarlige stoffer i de kommende vandplaner.

Den konkrete baggrund for byrådets henvendelse til Lea Wermelin er sagen om udledning af grundvand fra Kanalbyen. Her har kommunen givet tilladelse til udledning, men uden at kende de baggrundsværdier, der er i Lillebælt.

Annonce

Kommunen blev politianmeldt for at give tilladelsen, der gav udledning af blandt andet mængder af arsen. Tænketanken Geohav påpegede, at det var kommunens ansvar at kende baggrundsværdierne for stoffet i Lillebælt. Fredericia Kommune har indtil videre ikke hørt mere til politianmeldelsen.

Ansvaret for baggrundsmålingerne ligger hos Miljøstyrelsen, konstaterer Fredericia Kommune.

- Det havde været os, hvis udledningen skete til en sø, men når det er Lillebælt, så er det styrelsens opgave. De tal findes ikke, og derfor er jeg glad for, at vi nu har sendt et officielt brev til ministeren, som jeg håber, hun vil tage alvorligt, så vi får en bedre overvågning, siger Christian Bro (S).

Flere prøver og grænseværdier

Byrådet anmoder i brevet ministeren om at igangsætte et arbejde, som giver en bedre viden om miljøfarlige stoffer i danske vandområder, og hvordan det nuværende nationale overvågningsprogram kan forbedres.


Når der ikke foreligger grænseværdier, er det vanskeligt for kommunen at vurdere, om stofferne kan udgøre en risiko for miljøtilstanden i recipienten.

Fra byrådets brev til ministeren


Konkret ønsker byrådet, at der bliver taget flere prøver i Lillebælt og der samtidig fastsættes flere grænseværdier for de miljøfarlige stoffer.

- Når der ikke foreligger grænseværdier, er det vanskeligt for kommunen at vurdere, om stofferne kan udgøre en risiko for miljøtilstanden i recipienten, påpeger byrådet i brevet.

Endelig ønsker byrådet, at der bliver sat fokus på udledning af miljøfarlige stoffer i de kommende vandplaner.

Christian Bro pointerer, at problemet med den manglende overvågning og målinger gælder alle kystkommuner.

- Det her er et nationalt problem, som jeg meget håber, at ministeren vil lytte til, siger han.

Annonce

Hårdt prøvet farvand

Borgmester Steen Wrist (S) peger på Fredericias beliggenhed midt i Naturpark Lillebælt, hvor en del er udpeget som internationalt beskyttelsesområde.

- Vi er en del af Naturpark Lillebælt. Dyrelivet og plantelivet i Lillebælt er unikt, men også hårdt prøvet af mange årtiers tung industri i området. Derfor skal vi følge havmiljøets påvirkning af skadelige stoffer ekstra tæt, udtaler borgmesteren i en pressemeddelelse i forbindelse med byrådets henvendelse til borgmesteren.

Det er Miljøstyrelsen, der har ansvaret for målinger og overvågning af de marine områder i Danmark, og resultatet af målinger og overvågninger fremgår af såkaldte Novana-rapporter. Den seneste rapport er fra 2019, og den konstaterer, at Lillebælts tilstand er sårbar.

Byrådet ønsker svar

I brevet til miljøminister Lea Wermelin stiller Fredericia Byråd fire konkrete spørgsmål.

1. Hvorledes skal bekendtgørelse nr. 1433 af 21/11/2017 paragraf 7 tolkes/ forvaltes, når kommunerne ikke har oplysninger om baggrundskoncentationerne for miljøfarlige stoffer i havmiljøet ?

2. Hvem bærer ansvaret for, at der ved sagsbehandling af udledningstilladelser foreligger aktuelle korrekte data for baggrundskoncentrationerne?

3. Er der politisk vilje til at arbejde for at intensivere prøvetagningsindsatsen i NOVANA og udvide antallet af prøvestationer og øge frekvensen af prøvetagninger?

4. Vil miljøministeren overveje at arbejde for at der gennemføres en fyldestgørende undersøgelse af Lillebælts kemiske tilstand og fortsatte overvågning?

Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce