Annonce
Sønderborg

Byrådet gav Danfoss-projekter grønt lys

Danfoss vil etablere en slags testcenter for køleområdet tæt ved hovedsædet her på Nordals. Arkivfoto

Politikerne vedtog som ventet to lokalplaner for grønne investeringer på Nordals. Danfoss vil etablere produktudviklingscenter med supermarked tæt ved hovedsædet, og sammen med Sønderborg Forsyning et nyt kraftvarmeværk også med et center til produktudvikling tilknyttet.

Sønderborg: Så er der givet grønt lys for et par store investeringer på Nordals. Sønderborg Forsyning A/S vil bygge et fjernvarmeværk fyret med halm, og i tilknytning til det 200 millioner kroner dyre værk etablerer Danfoss et produktudviklingscenter. Sønderborg Forsynings investering forventes at sænke varmeprisen på Nordals med 20-30 procent. Boligejerne i Nordborg har nogle af de højeste varmepriser i landet. Det har fyret med naturgas, men i fremtiden skal halm fra markerne give varme i husene.

- Jeg glæder mig over at alsisk halm bliver til alsisk varme, sagde gruppeformand og landmand Tage Petersen (V), på Sønderborg Byråds møde onsdag, da et enigt byråd nikkede til lokalplanerne og et kommuneplantillæg for fjernvarmeværket og et supermarked i tilknytning til produktudviklingscentret. Det skal fungere som et internationalt test- og demonstrationscenter for Danfoss-teknologier på køleområdet. Der er også planer om en tankstation, vaskehal, parkeringspladser, bank, café og sandwichbar.

Annonce

Den grønne tråd

Danfoss ser et stort potentiale i at kunne invitere kunder og samarbejdspartnere til det nye område.

- Det er helt i tråd med vores grønne omstilling, sagde borgmester Erik Lauritzen (S). Flere andre talte også positivt om projekterne. Gerhard Bertelsen er tidligere Danfoss-direktør, og fik smilet frem hos kollegerne, da han roste projektet som godt for Danfoss - og da også for Sønderborg Kommune.

- Sådan et udstillingsvindue vil tiltrække kunder fra hele verden, sagde han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce