Annonce
Esbjerg

Byrådets storstilede vision fik lægeråd med på vejen

Med klistermærker, der reklamerer for den nye Vision 2025, stillede Esbjerg Byråd op til gruppefoto efter mandagens byrådsmøde. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune.
Et enigt byråd har godkendt kommunens nye Vision frem mod 2025. Dermed er de overordnede rammer sat for udviklingen inden for velfærd og vækst, og den gælder for såvel Esbjerg Kommune som for Business Esbjerg. Byrådsmedlem advarede mod, at de fine tanker får lov at samle støv.

Esbjerg Kommune: Har man visioner, bør man gå til lægen, lød et af den tyske eks-kansler Helmut Schmidts berømte citater.

Sådan ser Esbjerg Byråd nu ikke på sagen, for på det sidste byrådsmøde inden sommerferien vedtog et enigt byråd Vision 2025, der definerer fem overordnede indsatsområder for velfærd - nemlig velfærds-ydelser og infrastruktur, livskvalitet og sundhed, et mangfoldigt kulturliv, en international og rummelig kommune og en grøn foregangs-kommune.

På vækstsiden er der tale om syv overordnede indsatsområder - nemlig at udbygge Esbjergs rolle som uddannelsesby, at gøre kommunen til Europas digitale knudepunkt, at tiltrække flere borgere til kommunen, at skaffe kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, at skabe optimale rammer for iværksættere, at styrke kommunens rolle som turismedestination og ikke mindst styrke profilen som energimetropol med et større fokus på bæredygtighed.

- I dag har vi et konkret bud på vores fælles mål. Vision 2025 bygger på tanken om, at sammen er vi stærkere, og derfor skelner vi ikke længere mellem erhvervslivets vækstmål og kommunens mere borgernære ambitioner. Det hele forenes i den vision, som Esbjerg Kommune og Business Esbjerg i fællesskab står bag. Og det giver så god mening at tænke i helheder. Velfærd og vækst er jo to sider af samme sag. Vi kan ikke have et stærkt erhvervsliv, hvis ingen har lyst til at bo her. Og uden engagerede og kompetente mennesker kan de erhvervsdrivende ikke rekruttere den arbejdskraft, de er afhængige af, lød det blandt andet fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Visions-arbejde

  • Visionen er blevet til på baggrund af byrådets to workshops og to erhvervskonferencer med flere hundrede repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og andre samarbejdspartnere.
  • Vision 2025 – Velfærd var i offentlig høring i seks uger. Der blev givet input fra blandt andre fra ni patientforeninger, fire områdebestyrelser, fem lokalråd, Ældrerådet, Dansk Handicapråd, Forum for integration og beskæftigelse, Frivillighuset Vindrosen og en skolebestyrelse. Desuden havde 21 borgere læst udkastet og indsendt deres kommentarer.
  • Visionen blev efterfølgende tilrettet i henhold til høringssvarene.

Anekdoter

På rad og række roste og kommenterede andre byrådspolitikere visionen, herunder gruppeformand for S, Søren Heide Lambertsen, Borgerlistens Henrik Vallø, Jørn Boesen Andersen (SF), Anne Marie Geisler Andersen (R) og Sarah Nørris (EL).

Venstres egen gavstrik, Preben Rudiengaard (V), roste også visionerne, men kunne ikke dy sig for at komme med en advarende anekdote fra sin tid som administrerende embedslæge i Ribe Amt:

- Pas på med, at visionen bliver en hyldevare, der står deroppe på reolen. Jeg har arbejdet i den offentlige sektor i godt og vel 50 år, og Hans Kristian (byrådsmedlem Hans K. Sønderby, red.) og jeg har siddet nede i amtsrådet, han var politiker og jeg rådgav, og vi lavede den ene vision efter den anden, og så en dag jeg skulle flytte noget, så faldt der en vision ned med støv på, for den havde vi glemt, vi havde lavet. Og der har også været meget ressourcespild i mange visioner rundt om i det her land, også herovre omkring. Så skal vi ikke give hinanden et håndslag på, at de visioner, vi laver nu, dem hiver vi op og så pisker vi, når vi sidder i udvalgene, vores forvaltninger med dem og siger: "Sådan. Det er den vej, vi kører. Det er det, vi skal. For vi vil nemlig gerne have visioner og vækst i Esbjerg, det er det eneste, vi kan leve af, sagde Rudiengaard.

Annonce

Elektronisk udgave

Borgmesteren var enig i, at det vigtigste er, hvad der sker efter vedtagelsen af visionen, og han kunne berolige sin gruppefælle med, at denne ikke kommer til at samle støv:

- For at sikre os mod det, har vi nemlig lavet den i en elektronisk udgave, så der er sket lidt siden amtets tid, smilede Frost Rasmussen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Tidligere kendt advokat skyder penge i lokal iværksætters lejeeventyr

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Livsstil

Deres far blev ramt af et lyn: Torsdag løb sønnerne fra de fleste

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce