Annonce
Esbjerg

Byrådskandidater: Håndtering af skoleleder-rokade var ikke i orden

Darum Skole og fire andre skoler i Esbjerg Kommune skal have ny skoleleder fra 1. januar. Der er høringsfrist på mandag, hvor skolelederne kan melde tilbage, og hvis der er vægtige modargumenter mod rokaden, har skolechefen lovet at lytte til det og ændre beslutningen. Arkivfoto

Kritikken fra politikerne hagler ned over forvaltningen oven på den varslede skoleleder-rokade. Skolebestyrelsen burde have været inddraget, og det halter generelt gevaldigt for kommunen med at involvere og informere, lyder kritikpunkterne.

ESBJERG: "Håbløst" og "besynderligt", "uanstændigt" og "kæden hopper af".

Sådan lyder fire udtryk, som spidskandidaterne bruger, når de beskriver forløbet omkring den forestående skoleleder-rokade i Esbjerg Kommune. De to første ord er sagt af spidskandidater fra rød blok. De to næste af spidskandidater fra blå blok.

Samstemmende understreger 10 adspurgte spidskandidater, at involvering af skolebestyrelserne er væsentligt, når der skal træffes beslutninger på skolerne i Esbjerg Kommune, og de fleste af kandidaterne - R, EL, LA, K, Liberalt Folkeparti, Alternativet og Borgerlisten - tager desuden afstand fra den aktuelle sag, hvor fire skoleledere i Esbjerg Kommune er blevet udpeget af skolechefen til at bytte plads. Uden at skolebestyrelserne blev hverken involveret eller informeret forud.

- En skoleleder må da siges at være en væsentlig del af en skoles hverdag, og jeg finder det derfor håbløst at træffe en beslutning om en skolelederrokade hen over hovedet på de skolebestyrelser, rokaden vedrører, lyder det fra Karin Schwartz fra Alternativet, der - hvis hun bliver valgt - vil arbejde for at give skolebestyrelserne endnu flere beføjelser, end de har i dag.

Hvordan kan skoleforvaltningen foretage en rokade uden at spørge bestyrelserne, hvilke kompetencer de har brug for hos en leder? Det tyder på en skoleforvaltning, der sejler og ikke har føling med, hvad der sker ude på skolerne. Der bør kæmpes for mere respekt over for skolebestyrelsens arbejde og den lovfæstede ret, at skolebestyrelsen skal orienteres ved ansættelsen af en leder på en skole.

Morten Falkengren, Tryg Fremtid

Det siger de andre

JydskeVestkysten har kontaktet i alt 11 spidskandidater om skolelederrokade-sagen. Her er udmeldingen fra de kandidater, som ikke er nævnt i artiklen:

"I sager af denne karakter finder jeg det ikke tilfredsstillende, at skolebestyrelserne hverken er blevet informeret eller involveret", siger Henrik Vallø fra Borgerlisten.

"Jeg kan godt forstå at skolebestyrelserne føler sig forbigået. Det er altid en diskussion værd, hvorvidt der foregår reel inddragelse af skolebestyrelserne. Her er i hvert fald et tydeligt eksempel på, at det burde have været gjort anderledes", siger Sarah Nørris fra Enhedslisten.

"Skolelederrokaden giver for meget utryghed og uro", siger Dorit Klokmose fra Liberalt Folkeparti.

"Jeg tror generelt på, at en tidlig involvering og informering kan afhjælpe mange misforståelser og gøre beslutninger langt bedre. Det er ikke og har ikke være praksis i Esbjerg Kommune i mange år, men jeg kan da ønske, at vi får mulighed for at forandre det efter den 21. november", siger Diana Mose Olsen fra SF.

"Jeg ser gerne, at skolebestyrelserne har en central rolle i forhold til deres egen skole, og ønsker, at flest mulige beslutninger skal træffes decentralt", siger Jesper Frost Rasmussen fra Venstre.

"Skolebestyrelserne skal på forældrenes og børnenes vegne have stor medindflydelse på skolens drift og udvikling, herunder økonomiske og pædagogiske prioriteringer, der har betydning for skolens indholdsmæssige rammer", siger John Snedker fra Socialdemokratiet.

Et typisk eksempel

Den plan får hun opbakning til fra en helt modsat politisk fløj. Liberal Alliances Peter Nikolajsen har nemlig også decentralisering i fokus og kalder skoleleder-rokaden for "uanstændig":

- Jeg synes simpelthen, det er uanstændigt. Det er et typisk eksempel på, at man går uden om forældrene og lærerne. Så siger man, at det er en personalesag, men sikke noget sludder, for selvfølgelig skulle man også have spurgt skolebestyrelserne, hvordan de mener det går på skolen, og om lederen gør det godt. Vi skal have fast i den top, siger Peter Nikolajsen, der i øvrigt vil afskaffe klyngeledelsen og have én skoleleder på hver skole igen.

Med "top" hentyder han til, at han oplever Esbjerg Kommunes skoleforvaltning som topstyret, og ordet "topstyret" brugte også De Konservatives spidskandidat May-Britt Andrea Andersen om Esbjerg Kommune i en valgdebat på TV Syd onsdag. Omkring skoleleder-rokaden slår May-Britt Andrea Andersen fast, at der skal der skal være ledelsesmæssigt råderum hos forvaltningen.

- Men der, hvor kæden hopper af, er, at skolebestyrelserne ikke har været inddraget i processen forud for beslutningen. Skolebestyrelsen skulle have været en del af lederevalueringen eftersom skolebestyrelsen også er en del af skoleledelsen, siger hun.

Annonce

Ubegribeligt

Anne Marie Geisler Andersen fra Radikale Venstre tør godt gå helt ind i materien og stille spørgsmålstegn ved, om beslutningen truffet af skolechefen overhovedet giver mening:

- Udefra virker det besynderligt, at der er fire skoler med problemer, og hvor det lige netop passer, at deres ledere kan bytte plads. Samtidig er det mig ubegribeligt, at man ikke inddrager skolebestyrelserne, siger Anne Marie Geisler Andersen.

Også Borgerlisten, Enhedslisten og Tryg Fremtid kritiserer kraftigt forvaltningen, mens S, SF og V undlader at kommentere på den konkrete sag, men dog understreger, at skolebestyrelserne i høj grad bør inddrages beslutninger.

Skolechef Bo Meldgaard holder fast i, at han ikke mener, skolebestyrelser bør inddrages i forbindelse med personalerokader.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Aabenraa

På jagt efter det grønne guld: Nu får transportkoncern hæder for deres måde at have elever på

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg For abonnenter

Tyskerne blev væk - men danskerne holdt gang i omsætning i turistbyer

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Annonce