Annonce
Varde

Byrådskolleger kritiserede Henrik Vej Kastrupsen skarpt

Kulturhuset i Nørre Nebel skal måske lukke - men det er ikke beslutte. Flere byrådsmedlemmer er fortørnede over, at Henrik Vej Kastrupsen indirekte har sagt, at beslutningen måske allerede er truffet. Foto: Martin Ravn
Gruppeformand Henrik Vej Kastrupsen (L) har kritiseret byrådets kommunikation, men det er ham, der skaber forvirring, mener byrådskolleger.

Nørre Nebel: - Hvis beslutningen er truffet, så sig det.

Sådan lød opfordringen fra gruppeformand Henrik Vej Kastrupsen (L) i JydskeVestkysten. Den beslutning, som han mente måske var truffet, var en flytning af kulturhuset over på skolen i Nørre Nebel.

Men at dømme efter udsagn fra andre byrødder burde det være klart, at den beslutning aldrig er truffet. Og derfor fandt de udtalelsen langt over stregen.

- Det her ser jeg som en antydning af, at der foregår noget lusket inde bag rådhusets fire mure, sagde Stig Leerbeck (V).

Sandie Eis Ravn (S) og Steen Holm Iversen (LA) opfordrede Henrik Vej Kastrupsen til at bruge sin telefon og ringe til relevante udvalgsformænd, hvis han var i tvivl, i stedet for at komme med en sådan udtalelse i pressen.

Annonce

Kulturhuset

  • Der har været meget forskellige formuleringer fra politikere og embedsmænd vedrørende, hvad der er besluttet i forhold til kulturhuset. For eksempel har direktør Thomas Jaap i december 2018 sagt ordret til JydskeVestkysten: "Beslutningen er, at man flytter tingene i huset med over på skolen."
  • Byrådet har forudsat, at der skal være lokal opbakning, hvis det nuværende kulturhus skal lukke, og alle aktiviteter skal flytte over på skolen. Men det er ikke beskrevet, hvordan man afgør, om der er lokal opbakning.
  • Det kan være et problem, for der er forskellige holdninger til spørgsmålet i Nørre Nebel.

Skaber forvirring

Henrik Vej Kastrupsen lød ikke til at fortryde noget. Han forklarede, at han havde været oprigtigt i tvivl om, hvad byrådet havde besluttet og ikke besluttet, og hans udsagn skulle derfor ses som en opfordring til en klar kommunikation. Men kritikerne mener, at Henrik Vej Kastrupsen har opnået det modsatte.

- Du er da kun med til at skabe forvirring, sagde Holger Grumme (R).

- Et eller andet sted synes jeg, at jeg bidrager til at få en afklaring, svarede Henrik Vej Kastrupsen.

Nu er det nemlig skrevet klart ind i beslutningen, at der ikke skal bruges penge på ombygning af skolen i Nørre Nebel, før "der foreligger en afklaring på om der er lokal opbakning til etablering af et kombibibliotek på skolen, jævnfør budgetforlig 2017". Det ligger underforstået i den sætning, at også resten af kulturhuset kan flyttes over på skolen, hvis der er lokal opbakning.

Forvirrende meldinger

Henrik Vej Kastrupsen fik støtte fra Tom Arnt Thorup (L), der også synes, at meldingerne fra kommunen er til at blive forvirret af. Han citerede fra en mail fra kultur- og fritidschef Karsten Rimmer Larsen:

"[Det er] den politiske beslutning at arbejde videre med et scenarie, hvor skole, bibliotek og kulturhusets aktiviteter alle har til huse i skolens lokaler. Der har således ikke været planer om at udarbejde plantegninger med videre for andre scenarier, heller ikke med en bevarelse af kulturhusets aktiviteter i det eksisterende kulturhus – såfremt dette har været opfattelsen, må det desværre bero på en misforståelse. At samle skole, bibliotek og kulturhus på skolens matrikel er helt i tråd med kommunens ejendomsstrategi, der har til hensigt at udnytte de kommunale kvadratmeter på den mest hensigtsmæssige måde."

- Så er jeg godt nok forvirret på et højere plan, sagde Tom Arnt Thorup.

Det forstod Stig Leerbeck ikke. Han synes, det er meget naturligt, at byrådet og kommunen arbejder i én retning, men det er for ham ikke ensbetydende med, at man i sidste ende beslutter det, man arbejder hen imod.

- Der er intet odiøst i det, du har læst op, sagde han.

Tom Arnt Thorup fastholdt dog sit synspunkt:

- Jeg kan godt forstå, at forvirringen er total. Det må jeg sige.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce