Annonce
Haderslev

Byrådsmøde holdes virtuelt for at holde smitte på afstand

Der bliver ingen nærkontakt og hyggepassiar inden byrådet begynder i Haderslev på tirsdag. På grund af risikoen for smitte med coronavirus bliver mødet holdt virtuelt. Byrådsmedlemmerne sidder hjemme ved deres ipad. Lyden vil blive transmitteret ud til offentligheden. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Medlemmerne af Haderslev Byråd sidder hjemme foran deres ipad, når der tirsdag holdes byrådsmøde. Borgerne må nøjes med at følge med på lyd. Ny vejledning fra minister bane vej for ordning.
Annonce

Haderslev Byråds møde tirsdag bliver ikke som sædvanligt. Borgmester H. P. Geil (V) kommer nemlig ikke til at tage plads for enden af det ovale bord i byrådssalen på Haderslev Rådhus, flankeret af sekretariatschef Merete Skovgaard-Jensen og konstitueret kommunaldirektør Rune Larsson. I stedet sidder han i lighed med de 30 øvrige medlemmer af byrådet hjemme foran sin ipad.

- Det er dels umuligt at sidde med to meters afstand til de øvrige medlemmer uden at bygge hele byrådssalen om, dels er det slet ikke lovligt at være forsamlet mere end ti på et sted. Vi kunne så sidde forskellige steder på rådhuset, men det giver ikke mening, siger borgmesteren.

I stedet kommer mødet til at foregå virtuelt med Rune Larsson som ordstyrer. Hvis et byrådsmedlem vil have ordet i en debat, skal hun eller han skrive til direktøren.

Mulighed for nødstyre

Den nye bekendtgørelse 23. marts åbner også, hvis det i yderste fald bliver nødvendigt, mulighed for med tilslutning fra kommunalbestyrelsen at indføre en slags nødstyre. Dog kun, hvis det ikke er muligt på betryggende måde at gennemføre møderne over video eller telefon.

Ved nødstyre vil økonomiudvalget kunne overtage ledelsen af kommunen eller regionen.

- Det er vigtigt, at vi værner om det lokale demokrati samtidig med, at vi værner imod smittefaren. Derfor kræver beslutning om at indføre nødstyre efter bekendtgørelsen et flertal i kommunen eller regionen, og kun hvis det ikke på betryggende måde lader sig gøre at afholde møderne på anden vis. Baggrunden for at indføre nødstyre skal lægges åbent frem, siger Astrid Kragh i pressemeddelelsen.

Annonce

Ny vejledning

Det er coronavirusset og risikoen for at sprede smitte, der gør, at byrådsmødet undtagelsesvis kan afholdes som video- eller telefonmøde. Haderslev fik i lighed med landets øvrige 97 kommuner mandag i denne uge med en ny bekendtgørelse dispensation fra Social- og Indenrigsministeriet til ikke fysisk at være samlet for at holde byrådsmøder.

Møderne kan i stedet foregå via video- eller telefonopkald, oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi har allerede set, at den nuværende situation giver store udfordringer for nogle kommuner og regioner, når der skal holdes møder. Kommunerne og regionerne står for vigtige samfundsopgaver, ikke mindst i den aktuelle situation med coronasmitte. De skal også kunne træffe beslutninger under de nuværende ekstraordinære betingelser. Med bekendtgørelsen gør vi det muligt for dem at fortsætte arbejdet på en måde, hvor regler og anbefalinger om at forebygge og inddæmme smitte bliver fulgt, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) i en pressemeddelelse om den nye bekendtgørelse, der foreløbig gælder frem til 1. juli.

Annonce

Kun med lyd

Byrådsmøder er efter loven offentlige. Så borgerne har som udgangspunkt ret til at overvære møderne. Det bliver ikke muligt tirsdag, og formentlig heller ikke i april. Da politikerne sidder spredt i hele Haderslev Kommune bliver det heller ikke muligt at følge med via de sædvanlige tv-transmissioner på kommune-tv.

- Men vi offentliggør lyden, vi ved, hvordan det teknisk kan lade sig gøre, siger H. P. Geil, der understreger, at det drejer sig om en ekstraordinær situation, og at vejledningen fra ministeriet var ventet:

- Spørgsmålet var jo, hvad vi skulle gøre. Hvis vi 31 mødes, så overtræder vi en lov, og hvis ikke, så overtræder vi en anden.

Dagsorden og referat vil som altid kunne findes på Haderslev Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce