x
Annonce
Haderslev

Byrådsmøde holdes virtuelt for at holde smitte på afstand

Der bliver ingen nærkontakt og hyggepassiar inden byrådet begynder i Haderslev på tirsdag. På grund af risikoen for smitte med coronavirus bliver mødet holdt virtuelt. Byrådsmedlemmerne sidder hjemme ved deres ipad. Lyden vil blive transmitteret ud til offentligheden. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Medlemmerne af Haderslev Byråd sidder hjemme foran deres ipad, når der tirsdag holdes byrådsmøde. Borgerne må nøjes med at følge med på lyd. Ny vejledning fra minister bane vej for ordning.

Haderslev Byråds møde tirsdag bliver ikke som sædvanligt. Borgmester H. P. Geil (V) kommer nemlig ikke til at tage plads for enden af det ovale bord i byrådssalen på Haderslev Rådhus, flankeret af sekretariatschef Merete Skovgaard-Jensen og konstitueret kommunaldirektør Rune Larsson. I stedet sidder han i lighed med de 30 øvrige medlemmer af byrådet hjemme foran sin ipad.

- Det er dels umuligt at sidde med to meters afstand til de øvrige medlemmer uden at bygge hele byrådssalen om, dels er det slet ikke lovligt at være forsamlet mere end ti på et sted. Vi kunne så sidde forskellige steder på rådhuset, men det giver ikke mening, siger borgmesteren.

I stedet kommer mødet til at foregå virtuelt med Rune Larsson som ordstyrer. Hvis et byrådsmedlem vil have ordet i en debat, skal hun eller han skrive til direktøren.

Annonce

Mulighed for nødstyre

Den nye bekendtgørelse 23. marts åbner også, hvis det i yderste fald bliver nødvendigt, mulighed for med tilslutning fra kommunalbestyrelsen at indføre en slags nødstyre. Dog kun, hvis det ikke er muligt på betryggende måde at gennemføre møderne over video eller telefon.

Ved nødstyre vil økonomiudvalget kunne overtage ledelsen af kommunen eller regionen.

- Det er vigtigt, at vi værner om det lokale demokrati samtidig med, at vi værner imod smittefaren. Derfor kræver beslutning om at indføre nødstyre efter bekendtgørelsen et flertal i kommunen eller regionen, og kun hvis det ikke på betryggende måde lader sig gøre at afholde møderne på anden vis. Baggrunden for at indføre nødstyre skal lægges åbent frem, siger Astrid Kragh i pressemeddelelsen.

Ny vejledning

Det er coronavirusset og risikoen for at sprede smitte, der gør, at byrådsmødet undtagelsesvis kan afholdes som video- eller telefonmøde. Haderslev fik i lighed med landets øvrige 97 kommuner mandag i denne uge med en ny bekendtgørelse dispensation fra Social- og Indenrigsministeriet til ikke fysisk at være samlet for at holde byrådsmøder.

Møderne kan i stedet foregå via video- eller telefonopkald, oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi har allerede set, at den nuværende situation giver store udfordringer for nogle kommuner og regioner, når der skal holdes møder. Kommunerne og regionerne står for vigtige samfundsopgaver, ikke mindst i den aktuelle situation med coronasmitte. De skal også kunne træffe beslutninger under de nuværende ekstraordinære betingelser. Med bekendtgørelsen gør vi det muligt for dem at fortsætte arbejdet på en måde, hvor regler og anbefalinger om at forebygge og inddæmme smitte bliver fulgt, lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) i en pressemeddelelse om den nye bekendtgørelse, der foreløbig gælder frem til 1. juli.

Kun med lyd

Byrådsmøder er efter loven offentlige. Så borgerne har som udgangspunkt ret til at overvære møderne. Det bliver ikke muligt tirsdag, og formentlig heller ikke i april. Da politikerne sidder spredt i hele Haderslev Kommune bliver det heller ikke muligt at følge med via de sædvanlige tv-transmissioner på kommune-tv.

- Men vi offentliggør lyden, vi ved, hvordan det teknisk kan lade sig gøre, siger H. P. Geil, der understreger, at det drejer sig om en ekstraordinær situation, og at vejledningen fra ministeriet var ventet:

- Spørgsmålet var jo, hvad vi skulle gøre. Hvis vi 31 mødes, så overtræder vi en lov, og hvis ikke, så overtræder vi en anden.

Dagsorden og referat vil som altid kunne findes på Haderslev Kommunes hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce