Annonce
Aabenraa

Byrådsmøde: Hvornår skal borgerne have lov til at stille spørgsmål

Politikerne i Aabenraa Kommune er ikke helt enige om, hvornår borgerne skal have lov til at stille spørgsmål under et byrådsmøde. Arkivfoto: Claus Thorsted

Skal borgerne have lov til at stille spørgsmål i starten eller slutningen af et byrådsmøde? Det var det store spørgsmål under onsdagens byrådsmøde i Aabenraa Kommune.

Aabenraa: Onsdagens byrådsmøde i Aabenraa Kommune blev et hurtigt et af slagsen. En time varede det, og det skyldtes, at der egentlig kun var et enkelt punkt på dagsordenen, der gav anledning til debat. Det drejede sig om borgernes mulighed for at stille spørgsmål til politikerne og især hvornår.

At der opstod debat, var Michael Christensen (SF) den direkte årsag til. Han foreslog nemlig, at borgerne skulle have mulighed for at stille spørgsmål allerede efter godkendelsen af dagsordenen. I dag er det muligt at komme med sine spørgsmål efter afslutningen af det åbne byrådsmøde.

- Måske ville der komme flere spørgsmål, hvis spørgetiden lå i starten af byrådsmødet, sagde Michael Christensen.

Her mente Povl Kylling Petersen (S), at hans byrådskollega havde en pointe.

- Vi har ikke været overrendt af borgere, der stiller spørgsmål, og det er ærgerligt. Det bliver måske mere attraktivt, hvis vi starter med spørgetiden, sagde Povl Kylling Petersen.

Annonce

Måske ville der komme flere spørgsmål, hvis spørgetiden lå i starten af byrådsmødet.

Michael Christensen, byrådspolitiker i Aabenraa Kommune

Spørgetid

Enhver borger eller grundejer i Aabenraa Kommune kan stille spørgsmål til byrådet.

Spørgetiden finder sted på byrådsmøder efter behandling af den sidste sag for åbne døre.

Borgeren skal indsende spørgsmålet inden 10 hverdage før byrådsmødet.

Spørgeren skal være til stede, når spørgsmålet besvares.

Forslaget nedstemt

De fleste politikere i byrådet mente dog, at det er mest hensigtsmæssigt, at spørgetiden forbliver, hvor den er.

- De borgere, der har lyst til at stille spørgsmål, vil nok gerne vente, til byrådsmødet er færdigt, sagde Erwin Andresen (SP).

- Det fungerer godt, som det er nu, supplerede viceborgmester Ejler Schütt (DF).

Michael Christensen måtte da også efter afstemningen af hans forslag konstatere, at der ikke var tilslutning til det, og det blev lagt i skuffen igen.

I samme åndedræt opstod der også en diskussion omkring kommune-tv. Byrådsmøderne i Aabenraa Kommune kan man se direkte på sin computer via kommune-tv, men byråds- og direktionssekretariatet har lagt op, at det skal slukkes, når borgerne stiller spørgsmål.

- Der burde også være tv på, når borgerne stiller spørgsmål, sagde Signe Bekker Dhiman (S).

Det var Aabenraa Kommunes borgmester ikke afvisende over for.

- Om det skal være med eller uden tv, kan vi drøfte, sagde Thomas Andresen (V).

På byrådsmødet onsdag aften var der et enkelt spørgsmål fra en borger. Det blev stillet efter afslutningen af det åbne byrådsmøde for rullende kamera, og det var ikke helt efter bogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce