Annonce
Danmark

Byrådsmedlem fik ferieorlov med løn til rejse til Caribien

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

13 gange i denne valgperiode har politikere fået orlov fra byråd grundet ferie. De modtager fortsat vederlag.

Det var en "once in a lifetime" mulighed, da byrådsmedlem i Vejle Niels Clemmensen (V) blev inviteret med på ferie til Caribien.

Sådan beskriver han selv ferien, og derfor valgte han at søge orlov fra byrådet i cirka en måned. Som byrådsmedlem får man løn under orlov, og det samme gør suppleanten som kaldes ind.

- Da chancen bød sig, sprang vi til. Men vi vidste ikke, at det var med vederlag, siger Niels Clemmensen.

- Men da snakken kom i sommer med borgmesteren fra København (teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager, red.), som søgte sygeorlov med vederlag, var jeg inde og se, om jeg også fik vederlag. Og det gjorde jeg.

DR har lavet en kortlægning, som viser, at 194 byrådspolitikere har været på orlov med løn i indeværende valgperiode, som begyndte 1. januar 2018.

13 gange skyldtes det ferie.

Niels Clemmensens vederlag var på cirka 17.000 kroner, fortæller han. Politikeren, der ved siden af byrådsarbejdet er landmand, har ikke dårlig samvittighed over at have modtaget vederlaget.

- Halvdelen er betalt tilbage i skat. Der er 10.000 tilbage. Jeg har siddet i byrådet i 20 år, og ser vi ud over den kam, at jeg har søgt orlov den ene gang, er det ikke det, der får mig til at få dårlig samvittighed over, at jeg har søgt orlov.

- Det var noget helt andet, hvis det var noget, jeg havde brugt hvert år. Så synes jeg nok, at det var misbrug, siger han og tilføjer:

- Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at man får vederlag, men jeg vil heller ikke sige, at det her er noget, der får mig til at få dårlig samvittighed, at jeg har gjort det den ene gang, siger han.

Henrik Leth, der er byrådsmedlem i Randers for Socialdemokratiet, har også fået orlov med løn, da han tidligere på året var i New Zealand.

- Jeg synes, at vi som byrådsmedlemmer skal have samme vilkår, som man har på det øvrige fri arbejdsmarked. Vi skal kunne søge orlov, men når det er til ferie, skal man ikke automatisk have vederlag, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce