Annonce
Haderslev

Byrådsmedlem: - Hold op med at kradse penge ind fra de svageste

Mogens Rerup, Alternativet, har set sig vred på Gældsstyrelsen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslev Byråd skal tage stilling til, hvordan kommunen kontakter borgerne. Mogens Rerup, Alternativet, vil sætte statens Gældsstyrelse på porten. Dansk Folkeparti kræver stop for, at der sendes opkrævninger til folks e-Boks op til en weekend.

HADERSLEV: Haderslev Kommune skal holde op med at kradse gæld ind fra mennesker på overførselsindkomst.

Sådan lyder det fra Alternativets Mogens Rerup, der til byrådets møde den 2. marts vil have de øvrige politikeres opbakning til sit synspunkt. Han ønsker, at kommunen straks stopper med at sende borgernes økonomiske mellemværende med det offentlige til Gældsstyrelsen, som han med vanlig bramfrihed omtaler som "vor tids svøbe for de udsatte".

I sit medlems-initiativ til byrådsmødet har Mogens Rerup vedlagt en artikel skrevet af chefkonsulent i Ankestyrelsen, Kristine Drisdal Hansen, fra 2018.

Annonce

Der er to muligheder

Her konstaterede konsulenten, at der var forskellig praksis i kommunerne, når borgerne skylder penge til kommunen, hvis de har fået penge efter Aktivloven, og at der derfor var behov for at præcisere reglerne.

En kommune har, fastslår Ankestyrelsen, to muligheder: Afdragsordning eller henstand.


Jeg regner ikke med at få det store ud af det, da de mennesker, det går ud over, ikke har den store interesse i byrådet. På den anden side kan det måske skabe en vis opmærksomhed, at man trækker en beboer på et plejehjem i hans lommepenge.

Mogens Rerup, Alternativet


Borgeren skal have henstand, hvis han eller hun modtager integrationsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp, ressourceforløbs-ydelse eller kontantydelse. Eller hvis den pågældende ikke har andre indtægter end førtidspension. Boligstøtte, børne- og ungeydelse og tilskud til friplads er ikke ”anden indtægt”, fastslår styrelsen, der også understreger, at en afdragsordning bortfalder, hvis ikke borgeren betaler sin gæld. Så kan kommunen sende kravet til SKAT, der i denne sammenhæng er Gældsstyrelsen.

Og der er penge at hente: Styrelsen hentede ifølge egne oplysninger i 2020 cirka 10,4 milliarder hos danskerne, der havde gæld til det offentlige.

Alternativets forslag

At Haderslev Kommune begynder at overholde reglerne for træk i ydelser fra det offentlige vedrørende borgere med gæld til det offentlige.

A) Al træk og forsøg på træk ophører straks.

B) I stedet sættes al offentlig gæld i bero eller afskrives efter reglerne, når der er tale om borgere på offentlig forsørgelse.

C) Alle indkrævede ydelser for de sidste tre år tilbagebetales til borgerne – almindelig forældelsesregel.

På byrådsmødet den 2. marts har Malene Ravn Neumann (DF) et krav, der lægger sig op ad Mogens Rerups forslag. Malene Ravn Neumann synes, det er en uskik, at opkrævninger eller afgørelser fra kommunens forskellige afdelinger som jobcenter, børn- og familie-forvaltning eller borgerservice havner i folks e-Boks på fredage, i weekender og lige op til helligdage. Det er ubehageligt for modtagerne, synes Malene Ravn Neumann, fordi borgerne ikke har mulighed for umiddelbart at komme i kontakt med afsenderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restauratør kæmper for at få varer hjem, mens bookingerne vælter ind: - Bare mens vi har talt sammen, har jeg fået ti opringninger

Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Haderslev

Fratelli: - Det stikker helt af

Kolding

Værtshusejer tvivler på genåbning onsdag: Jeg kan ikke se hvordan det skal fungere

Annonce