Annonce
Esbjerg

Byrådsmedlem i oprør over selvtægt i Sædding: Vil sætte en stopper for ny lokalplan

Hvis det står til Hans Erik Møller (S), så kommer den mulige ændring af lokalplanen for Gudenåvænget ikke til at glide gennem udvalget uden modstand. Arkivfoto
Forvaltningen i Esbjerg Kommune lægger op til at lovliggøre brud på lokalplan i Sædding ved at lave en ny lokalplan. Beslutningen støder på modstand hos politiker.

Esbjerg: - Det der med at få tilgivelse i stedet for tilladelse er ikke noget jeg bryder mig om. Det lugter det lidt af i den her sag.

Så kontant er udmeldingen fra byrådsmedlem Hans Erik Møller (S) på baggrund af sagen om lokalplan 105 for Gudenåvænget i Sædding.

I sidste uge beskrev JydskeVestkysten, at nogle grundejere på Gudenåvænget gennem flere år har taget noget af jorden fra et område, der i den eksisterende lokalplan er udlagt som fællesareal, og inddraget jorden til privat brug.

Annonce

Ifølge Esbjerg Kommunes Teknik & Miljø forvaltning er fællesarealet blevet overskødet til de to grundejerforeninger i området, og den enkelte ejer skal nu tage skøde på de arealer, vedkommende har inddraget til egen grund. Det kan imidlertid kun lade sig gøre, hvis der bliver lavet en ny lokalplan, som ’fjerner’ fællesarealet.

Sympati med utilfredse naboer

Det støder på modstand hos Hans Erik Møller (S), der er medlem af Plan & Miljøudvalget i Esbjerg Kommune. Han kan ikke se for sig, at han vil lægge stemme til en ændring af lokalplanen.


Hvis man laver noget ulovligt, skal vi fra kommunens side så bare lovliggøre det efterfølgende, fordi det er det nemmeste. Selvfølgelig skal vi ikke det

Hans Erik Møller (S), medlem af Plan & Miljøudvalget


- Det kan ikke være rigtigt, at man bare kan tage nogle arealer og få lavet skøde på det og så ejer man det. Man kan ikke bare tage noget jord, fordi man tror det er ingenmandsland, siger Hans Erik Møller.

Nogle naboer i området er utilfredse med, at andre gratis kan tage jord og lægge det til deres grund. Hans Erik Møller har sympati med de utilfredse naboer.

- De borgere, der overholder spillereglerne, bliver jo Sorteper. Jeg ville da også blive glad for at få noget jord gratis og så kun skulle betale ejendomsskat af det. Men det er jo ikke retfærdigt, siger han.

Annonce

En selvfølge

Kommunen bør ifølge Hans Erik Møller ikke se gennem fingrene med overtrædelsen af lokalplanen.

- Hvis man laver noget ulovligt, skal vi fra kommunens side så bare lovliggøre det efterfølgende, fordi det er det nemmeste. Selvfølgelig skal vi ikke det, siger han.

Knap så bombastisk er udmeldingen fra Kurt Bjerrum, som sidder i Plan & Miljøudvalget for Venstre.

- Der burde kunne findes en løsning, der ikke går ud på at få alt tilbageført. Jeg ville da også være ked af det, hvis jeg blev tvunget til at flytte min hæk 20 meter tilbage, hvis jeg havde plantet den i god tro for flere årtier siden, siger Kurt Bjerrum.

Annonce

Alle planer burde laves om

Han ser frem til at blive nærmere orienteret af forvaltningen om sagen, men principielt ser han ikke nogen grund til at bevare en flere årtier gammel lokalplan.

- Vi giver jævnligt dispensationer til lokalplaner. De skal jo også følge med tiden. Ideelt set skulle alle lokalplaner laves om, når de er 20 eller 30 år gamle. Men det kræver alt for mange ressourcer, siger han.

Plan & Miljøudvalgets medlem fra Esbjerglisten, Hans K. Sønderby, sætter sin lid til den demokratiske proces.

- Hvis der skal laves en ny lokalplan, er det jo i høj grad borgerne selv, der kan være med til at udforme den. Der er en otte uger lang høringsperiode, hvor borgerne kan komme med ideer og fortælle hvordan de bliver berørt af en ny lokalplan. Det er nærdemokrati på fuldt blus. Lokalplaner bliver ikke ændret uden folkelig opbakning, siger Hans K. Sønderby, som derfor er sikker på, at der bliver fundet en løsning i Gudenåvænget, som stiller flertallet tilfredse.

Sagen kort

Da lokalplan 105 for nybyggerkvarteret i den nordlige del af Sædding blev lavet i 1978, blev der ikke taget stilling til, hvem der skulle stå som indehaver af fællesområderne, når byggeriet var færdigt.

Da kvarterets bygherre for tre årtier siden gik konkurs, blev fællesarealerne dermed herreløse. Områdets to grundejerforeninger var af den opfattelse, at de ejede jorden.

Derfor gav de tilladelse til, at nogle af beboerne kunne inddrage fællesjorden til private formål mod at de stod for vedligeholdelsen. Men ifølge lokalplanen skal fællesarealerne være åbne og frit tilgængelige.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hvorfor skulle man ikke kunne lave en is, der smager af øl, tænkte ismageren Pia fra Fanø: For få år siden var hun gymnasielærer

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lokal politiker fik Hyballa-banner flået ned af kontrollører: - Min grænse går, når træneren bliver beskyldt for vold

Varde For abonnenter

Mangeårig redder og tillidsmand om fartbøder til frivillige: Vi taber hver eneste gang

Vejen

Adolf er en af kommunens ældste borgere: Antallet af ældre over 100 år er steget

Sønderborg For abonnenter

Brødre med succes: Omsætning i korn- og foderstofselskab er vokset eksplosivt med dem i spidsen

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Jens får opringninger dagligt: Har I snart en ledig bolig?

Tønder

Bingo: Vognmand investerer massivt i fremtiden

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Erhverv

Nystartet firma med gaderacer har solgt fire biler: - Vi går efter en slutspurt efter sommeren

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Aabenraa

Beboere savner plejehjemmets gæsteværelse

Annonce