Annonce
Vejen

Byrådsmedlem skælder ud på sine byrådskolleger: - I er lidt nogle vatnisser

Maya Ryom Mønster, løsgænger, fik i sin budgettale leveret en ordentlig bredside til de af byrådskollegerne, som står bag budgettet. Foto: Screenshot fra byrådsmødet
Byrådet i Vejen Kommune havde anden og sidste behandling af budgettet på dagsordenen. Et stort flertal stemte for budgettet, der indeholder besparelser for godt 30 millioner kroner. Løsgængeren Maya Ryom Mønster fik afleveret en ordentlig bredside til sine byrådskolleger.

Budget: - Lærerne skal undervise mere bliver teksten, og dermed fastholdes et slet skjult signal om, at det er en faggruppe, man ikke rigtig bryder sig om politisk. Tallet hedder på papiret fem millioner kroner, men besparelsen er reelt på mere end otte millioner kroner, for vi skal jo lige huske, at der kom en pose penge på 3,4 millioner kroner til skoleløft - penge, der nu er pist væk verschwunden, som man siger, i en tid, hvor I alle går rundt og spiller fandango og gerne vil genvælges, fordi I har lavet en sammenhængsplan på 0 til 18 års området med en masse fine ord og intentioner - og ikke så meget andet.

Sådan lød det blandt andet fra løsgængeren Maya Ryom Mønster, da byrådet i Vejen Kommune skulle andenbehandle næste års budget, der indeholder besparelser for godt 30 millioner kroner - de fem millioner kroner skal findes ved, at lærerne skal undervise mere.

Men Maya Ryom Mønster var ikke færdig med at skælde ud på sine byrådskolleger:

Annonce

- I smykker jer med fjer, I ikke har fortjent. I behandler ikke vores medarbejdere med den respekt for deres faglighed, som de har fortjent. Jeg synes, at I er lidt nogle vatnisser, der ikke tør genforhandle konstitueringsaftalen og gøre det rigtige, så vores svageste borgere - børn og ældre - ikke skal lide under konsekvenserne af jeres tidligere fejlprioriteringer.

Dermed henviste hun til, at der i forbindelse med konstitueringsaftalen efter valget i 2017 blev indgået aftale om, at skatten ikke må stige.

En buket af tidsler, roser og kornblomster

Rundt i byrådssalen var der dog bred enighed om, at det budget, der lå til godkendelse, var det muliges kunst, hvor der er blevet hugget en hæl og klippet en tå for at få enderne til at nå sammen.

- Budgettet er en buket af tidsler, roser og kornblomster, lød det blandt andet fra Venstres Morten Thorøe, der blandt kornblomsterne nævnte de investeringer, der er lagt op til på børnepasningsområdet og beslutningen om, at der skal afsættes 650.000 til tilskud til forældres pasning af egne børn.

Flertallet, der står bag budgettet, er Liberal Borgerliste, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet, mens både SF (hvis medlem Bodil Baagø havde meldt afbud til byrådsmødet, red.) og Maya Ryom Mønster havde stillet ændringsforslag, som dog begge blev nedstemt. Heller ikke løsgænger Anni Grimm kunne bakke op om flertallets budget.

I smykker jer med fjer, I ikke har fortjent. I behandler ikke vores medarbejdere med den respekt for deres faglighed, som de har fortjent. Jeg synes, at I er lidt nogle vatnisser, der ikke tør genforhandle konstitueringsaftalen og gøre det rigtige, så vores svageste borgere - børn og ældre - ikke skal lide under konsekvenserne af jeres tidligere fejlprioriteringer.

Maya Ryom Mønster, løsgænger

Opbakningen til budgettet fra Socialdemokratiet kom dog ikke uden at få et par ord med på vejen.

- Hvis vi skal se med endog meget positive øjne på 2022-budgettet, så kunne det måske være acceptabelt, hvis vi efterfølgende så ind i nogle mere positive overslagsår. Men når man kigger på 2023, så synes jeg, at vi ser ind i nogle udfordringer, som jeg ikke har set tidligere. Uden at være specielt pessimistisk så vil jeg mene, at vi ser ind i besparelse på op mod potentielt 80-90 millioner, sagde Jørgen Thøgersen blandt andet.

Han sagde derudover, at det er et budget, der sender en stor regning videre til det kommende byråd, som hurtigst muligt efter valget må sætte et arbejde i gang med at løse de økonomiske udfordring.

Annonce

Skattestigning eller ej

Jørgen Thøgersen mente, at det på sigt kan blive nødvendigt at kigge på, hvordan man får indtægter og udgifter til at balancere bedre - blandt andet ved at hæve kommuneskatten.

- Jeg er enig med Jørgen Thøgersen i, at vi kigger ind i en stor udfordring, og der er vi parate til at tage arbejdstøjet på og være med til at løse det, når vi kommer ind i det nye år, lød det fra Det Konservative Folkepartis Frank Schmidt-Hansen.

Et flertal i byrådet vedtog budgettet. Foto: Screenshot fra byrådsmødet

Hvordan udfordringerne skal løses, kom han dog ikke nærmere ind på i sin budgettale. Hos Venstre var der heller ikke helt klar tale, når det gjaldt skattestigninger fremadrettet.

Morten Thorøe medgav, at udgifterne stiger hurtigere end indtægterne.

- Vi er nødt til i årene fremover at have et endnu skarpere blik på alle vores udgifter og på den måde, vi organiserer vores kommune på. Vores udgangspunkt i Venstre er, at skatterne skal holdes i ro. Hvis der skal rykkes ved det udgangspunkt, skal vi allerførst sikre os, at alle andre muligheder er udtømte, sagde Morten Thorøe.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg fik en appelsin i turbanen med Facebook: - Sagt på jysk har vi gjort en fornuftig handel

Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Haderslev

Højgårdsparken: 22 nye rækkehuse klar til indflytning 1. september

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Prisen for et nyt rådhus: Over 96 millioner kroner, men så blev der også 33.000 kroner i overskud

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Varde For abonnenter

Ubetalte regninger på 50 mio, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en krone?

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Annonce