Annonce
forside

Byrådsmedlemmer langer ud efter Esbjerg Havns ledelse

Esbjerg Havns ledelse har ikke behandlet virksomhederne ordentligt, mener byrådsmedlemmer, og én politiker stiller spørgsmålstegn ved, om havneledelsen er den rette. Foto: Søren Vinding

Esbjerg Havns ledelse har ikke behandlet virksomhederne ordentligt, mener byrådsmedlemmer, og én politiker stille ovenikøbet spørgsmålstegn ved, om havneledelsen er den rette.

Esbjerg: Med de varslede lejestigninger til virksomhederne på Esbjerg Havn har havnens ledelse slæbt endnu et stykke brænde til bålet, der nærer et giftigt samarbejdsklima.

Det har fået politiske repræsentanter fra havnens ejer, Esbjerg Kommune, til i mediet Søfart at undre sig over, hvorfor Esbjerg Havns ledelse har valgt at skabe et så anstrengt forhold til havnevirksomheder - med en forhøjelse af areallejen på 1,4 pct. som det seneste eksempel.

- Jeg synes, det er meget uheldigt, som tingene har udviklet sig. Sagen om lejestigninger kommer ovenpå en række andre skærmydsler, der har været mellem havnens ledelse og virksomhederne på havnen. Virksomhederne føler sig meget lidt hørt og føler, at der bliver truffet den ene beslutning efter den anden ind over hovedet på dem, siger Borgerlistens Henrik Vallø til Søfart.

Esbjerg Havn


  • Esbjerg er som kommunal selvstyrehavn ejet af Esbjerg Kommune.
  • Esbjerg Havn huser mere end 200 virksomheder, som tilsammen beskæftiger over 10.000 medarbejdere.
  • Esbjerg Havn har i de seneste mange år lavet store overskud, seneste på 79,6 mio. kr. i 2016.
  • Esbjerg Havn har i de seneste mange år investeret over en mia. kr. i markante udvidelser af havnen.
Annonce

Noget helt galt

De store havnevirksomheder, som er repræsenteret i den såkaldte Areallejerforening, finder det urimeligt, at havnen på trods af et overskud på 79,6 mio. kroner i 2016 pålægger virksomhederne en lejestigning. En kritik Vallø er helt enig i. Han vil dog ikke kommentere på, hvorvidt havnen, der har direktør Flemming N. Enevoldsen som bestyrelsesformand, har brug for en ny ledelse.

Det vil til gengæld Sarah Nørris fra Enhedslisten.

- Det undrer mig, at parterne kan fare sådan i flæsket på hinanden i stedet for at tale ordentligt sammen. Jeg kan derfor stille spørgsmålstegn ved, om havnen har den rette ledelse. Det kan godt være, man nu bør se på, om ledelsen har den rigtige snitflade. For der er noget helt galt, når ledelsen af havnen og virksomhederne kan blive så uvenner over en lejestigning på 1,4 pct., siger hun til Søfart.

Et andet stridspunkt mellem Esbjerg Havn og havnevirksomhederne har handlet om Esbjerg Havns angivelige opgavetyveri fra private aktører i sagen om byggeri for MHI Vestas i Østhavnen. Her indgav Areallejerforening sammen med en af byens største ejendomsbesiddere, Villemoes Holding, en klage til Trafikstyrelsen over, at Esbjerg Havn finansierer, bygger og udlejer en montagefabrik for vindmøllemastodonten. En klage, der ventes afgjort en af de kommende uger.

Annonce

Man behøver ikke

Til Søfart siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som er næstformand i havnebestyrelsen, at han godt kan godt forstå virksomhedernes kritik, men han mener, at den nye sag om lejestigninger ikke bør komme som nogen overraskelse for virksomhederne.

- Det er en gammel aftale mellem havne og virksomhederne, at lejen skal indeks-reguleres. Det er sådan set bare det, som havnen har kommunikeret til virksomhederne. Vi kommer til at drøfte det på et bestyrelsesmøde i slutningen af februar, oplyser borgmesteren.

Virksomhederne har imidlertid kritiseret, at havnen ikke straks har villet tage stilling til spørgsmålet om lejestigning, ligesom de gør opmærksom på, at man ifølge aftalerne kan lade priserne stige hvert år - men at man ikke behøver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce