HADERSLEV: – Hvor meget må jeg sige? Jeg har temmelig meget at sige, lød begyndelsen af Mogens Rerups ”sidste ord”, som en tiltalt altid får inden dommerne går ud og voterer.
Det var den 2. december. Dommer Søren Rune Schrøder mente nok, at det kvarter, som Mogens Rerup bad om, kunne gå an.
Anklager Jesper SønderupEt lovbrud kan ikke berettige et andet lovbrud.
Mogens Rerup lagde så ud med at kritisere anklagemyndigheden for kun at komme med det negative og tilbageholde alt det positive om ham og hans sag.
Men da han begyndte at repetere meget af sagen, måtte Søren Rune Schrøder minde ham om, at han ikke skulle gentage sin forklaring. Ved den anden opsang opgav Mogens Rerup.
Forinden havde hans forsvarer Tage Siboni holdt en lang forsvarstale om, hvorfor Mogens Rerup skulle frifindes. Han mente i det hele taget, at Mogens Rerups mange ytringer havde været på sin plads:
– Kritikken er berettiget!
Måske injurier
Måske lige med en enkelt undtagelse: ”Et gennemført ondskabsfuldt og modbydeligt menneske,” skrevet om en af Haderslev Kommunes ansatte.
– Den, synes jeg også, er uheldig. Det er eventuelt injurier, men enkeltstående injurier er ikke chikane. Retten skal ikke tage stilling til, om der har været tale om injurier, sagde Tage Siboni
Mens han sammenlignede sin klint med den russiske politiske aktivist Aleksej Navalnyj, sammenlignede han den kommunalt ansatte med Britta Nielsen og ...
– ... en ansat i Skat, der udbetalte milliarder i udbytteskat. Hun var en magtfaktor for en modtager af sociale ydelser, sagde Tage Siboni.
Han mente, at det var Haderslev Kommune og de enkelte ansatte, der have handlet forkert.
– Mogens Rerup har haft et stort ønske om, at kommunen skal lovliggøre sin forvaltning. Mogens Rerup har gjort så mange gode ting for den kommune.
Det fik dog anklager Jesper Sønderup til at reagere:
– Et lovbrud kan ikke berettige et andet lovbrud. Hvis man lægger til grund, af kommunen har begået lovbrud.
Går efter hårdere straf
Dommen var da også klar. Mogens Rerup blev fundet skyldig i chikane af alle fem kommunalt ansatte nævnt i anklageskriftet. Og idømt 14 dages betinget fængsel.
Den dom har han nu officielt anket til frifindelse eller formildelse.
Anklagemyndigheden i Esbjerg har registreret anken og er kommet med sin indstilling til statsadvokaten.
– Det er Statsadvokaten, der bestemmer, hvad man gør. Man indstiller typisk til skærpelse. Der er jo sket domfældelse i fuldt omfang. Min indstilling til Statsadvokaten er, at vi anker til skærpelse. Men det er ikke os, der har kompetencen; jeg kan indstille hvad jeg vil, konstaterer Jesper Sønderup.
Fra Statsadvokaten i Viborg lyder det, at man altid kontra anker, når en dømt anker. Hvis det Statsadvokaten, der anker først, hedder det en initiativ anke. Men tirsdag var der endnu ikke taget stilling til den konkret anke.
Mogens Rerup kan i øvrigt trække sin anke tilbage helt frem til sagen begynder i Vestre Landsret. Der kan går flere måneder.
Dommen kort
Det 72-årige byrådsmedlem og partsrepræsentant Mogens Rerup blev den 2. december fundet skyldig i at overtræde straffelovens §119a, stykke 1, der handler om at krænke offentligt ansattes fred "ved at kontakte, forfølge eller på anden måde chikanere den pågældende under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme".
Dommen lød på 14 dages betinget fængsel med en prøvetid på et år.
Anklager Jesper Sønderup talte for en dom på 20-30 dages betinget fængsel.
Forsvarer Tage Siboni mente, at det var passende med en betinget dom eller måske en bøde, hvis Mogens Rerup blev fundet skyldig. Men han talte først og fremmest for helt at frifinde sin klient.
Mogens Rerup skal også betale sagens omkostninger ved byretten. Retssagen varede fire dage.