Annonce
Esbjerg

Byrådspolitiker kritiserer stop for biltrafik i Marbæk

Naturskønne Marbæk er et søgt udflugtsmål i Esbjerg Kommune. Men byrådsmedlem Hans K. Sønderby (DF) holder ikke af, at der er lukket for biltrafik. Arkivfoto.
Byrådsmedlem Hans K. Sønderby (DF) mener, det var en fejl at sætte bomme op på flere småveje i Marbæk-området. Vil rejse sagen i byråd på vegne af ældre og gangbesværede.

Esbjerg Kommune: For ældre og handicappede, der ikke har så mange kilometer i benene som det store flertal, har det ikke gjort noget godt for naturoplevelsen i Marbæk, at der er kommet bomme op på flere småveje.

Det mener byrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Hans K. Sønderby, der vil rejse sagen politisk.

- Vi har et helt unikt naturområde i Marbæk, hvor jeg, lige som mange andre, har færdes med stor fornøjelse - lige indtil for nylig, hvor der er blevet opsat bomafspærringer for mange af småvejene i området. Mange af de besøgende, som jeg er stødt på i området gennem tiderne, har været ældre mennesker, som er kørt ind i området med bil og fra en hensigtsmæssig parkering bevæget sig rundt derfra. Det er nu besværliggjort, mange steder gjort umuligt til min store undren. For hvem er det til glæde for, siger Hans K. Sønderby.

DF-politikerne tilføjer, at han mener, at tidligere tiders bilkørsel i området stort set altid er foregået hensynsfuldt og aldrig har voldt problemer:

- Nu er især ældre og gangbesværede nærmest afskåret fra at nyde dette skattebetalte offentlige område. I hvis hjerne er dette geniale tiltag mon født, og hvor er det besluttet? Det vil jeg som byrådsmedlem søge oplyst, for det er efter min mening et tiltag, der skal ændres, siger Hans K. Sønderby, der ønsker, at de opsatte bomme låses i åben stilling i stedet for lukket.

- Skulle et helt konkret arrangement gøre en kortvarig afspærring nødvendig kan bommene bruges - ellers ikke, siger han.

Annonce

Planen

  • Sjelborggårdsvej, Gulebjergvej, Nordre Skelvej og vejen til Øen bliver blinde veje, hvor der er lukket for gennemkørsel for motorkøretøjer. De vil fortsat være åbne for trafikanter på cykel og til fods.
  • Marbæk er et af de største samlede rekreative naturområder i Nationalpark Vadehavet. Stedet er et yndet udflugtsmål, og brugen af området er steget eksplosivt de senere år. Derfor har det tidligere byråd fundet det nødvendigt at sikre, at udviklingen og kvaliteten i området går i den rigtige retning, og det er det, der afspejler sig i en del af "Plan for Marbækområdet".

Gammel beslutning

Ifølge formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S), er begrænsning af biltrafikken en del af Marbækplanen, der blev besluttet af det tidligere byråd i marts 2017. Og i december sidste år meddelte kommunen, at bilerne smides på porten i dele af Marbæk for at give bedre plads til cyklister og gående.

To veje blev lukket for gennemkørsel, og der blev opsat informationsskilte ved indkørslen til Sjelborggårdsvej, Gulebjergvej, Marbækgårdsvej og Nordre Skelvej for at advare om, at vejene ender blindt. Det gør de, fordi Ormegravervej og en strækning af Sjelborggårdsvej blev forvandlet til cykel- og gangsti som et led i en større plan, der skal forbedre friluftsoplevelsen i det store naturområde. Med lukningen af de to veje ledes trafikken i stedet via Myrtuevej, Marbækgårdsvej, og Marbækhøjvej.

Den nye infrastruktur i Marbæk er første fase i udrulningen af Plan for Marbækområdet, der skal gøre det endnu mere attraktivt at besøge og bruge naturen. Planen indebærer blandt andet, at konkursramte Marbækgård skal omdannes til et såkaldt trailcenter til udendørsidræt. Centret skal fungere som en kombination af klubhus, depot og mødested for alle former for idrætsudøvere tæt på skov, vand, stier og ruter. Derudover skal der etableres et stort knudepunkt ved Sønderhede med en stor parkeringsplads, toiletfaciliteter og parkeringspladser til hestetrailere.

Hans K. Sønderby, der ikke havde sæde i det tidligere byråd, synes, det er en teoretisk måde at forholde sig til naturoplevelserne på.

- Bundlinjen er, at man gør det vanskeligt at benytte området for dem, der ikke er godt gående. Tidligere har man ligeså stille kunne liste ind i området med bilen og finde et egnet sted at parkere og gå derfra. Jeg synes, man har gjort noget til et problem, der ikke har været et problem, og jeg vil tage sagen op, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev For abonnenter

'Emmas' far drak og kunne vende på en tallerken på et splitsekund: - Far er virkelig sød, når han er ædru

Erhverv

Barsk maj for Billund Lufthavn: Massefyringer og nedgang på 98,3 procent

Annonce