Annonce
Esbjerg

Byrødder i protest: Nu forsvinder de sidste indvandrerbørn fra Hjerting

- Jeg er også ked af, at vi mister modtageklasserne i de områder, hvor der ikke bor tosprogede og dermed kun få med anden etnisk baggrund. Det gælder ikke mindst i Hjerting, hvor jeg selv bor. Vi kan godt blive enige om, at bosætningspolitikken spiller en væsentlig rolle her, men den tager år at ændre. I mellemtiden er der jo ingen grund til, at vi så også klumper os sammen på skoleområdet, siger Anne Marie Geisler Andersen, som stemte mod forslaget om den nye struktur for modtageklasser. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Modtageklasserne i Hjerting og Ådalsskolen nedlægges, og i stedet skal de udenlandske børn lære deres første dansk på de skoler, hvor de bor, og hvor der i forvejen er mange tosprogede. Skidt for integrationen, mener R- og K-politikere.

ESBJERG: Flertallet går ind for det, men De Radikale og Det Konservative Folkeparti siger nej tak til en ny plan om at flytte Esbjerg Kommunes modtagerklasser rundt, så der for eksempel ikke længere er vil være modtageklasser på Hjerting Skole (Aura).

Også på Ådalsskolen (Bohr) vil de nuværende modtageklasser blive lukket ned, og fremover vil der være modtageklasser på Kvaglundskolen (Signatur), Vadehavsskolen (Ribe), Spangsbjergskolen (Cosmos) og Præstegårdsskolen (Urban).

Anne Marie Geisler Andersen (R) ryster på hovedet over planen:

- I mine øjne er det den helt forkerte vej at gå. Vi taler så meget om vigtigheden af, at vi både bor og lever blandet - senest med Ghettoplanen fra Christiansborg, som jo netop har dette formål. Nu går vi så den modsatte vej på skoleområdet, idet vi samler modtageklasserne i de skoledistrikter, hvor der er flest tosprogede elever, siger hun, og tilføjer:

- Alt andet lige må der være et andet fundament for at lære det danske sprog på en skole med flere etnisk danske elever - ligesom man også her vil kunne tilbyde et dansk kulturmøde. Sidstnævnte var netop baggrunden for, at Bakkeskolen ikke ønskede en modtageklasse hos dem, da de grundet den høje andel af tosprogede elever ikke kunne tilbyde dette kulturmøde.

Den nye struktur for modtageklasserne i Esbjerg Kommune kommer oven på en rapport fra starten af året, der pegede på en ny model for undervisning af tosprogede børn og unge. De skoler, der fremover ikke har modtageklasser, vil kunne oprette modtagehold, hvis der flytter etnisk udenlandske elever til området, og der opstår et behov.Ud over at ændre på den geografiske placering af nogle af modtageklasserne, anbefaler rapporten også, at der nedsættes et team af professionelle, der kan screene børn for andre udfordringer end sproget. Ifølge udvalgsformand Diana Mose Olsen (SF) oplever kommunen i dag, at børn kan gå i modtageklasser uden at nogen kigger på, om de også har sociale vanskeligheder som følge af traumatiserende oplevelser i deres hjemlande.

Der er også et ønske om, at nogle børn starter direkte ud i en almenklasse, når de kommer til Danmark. Hvis der for eksempel er tale om ressourcestærke børn med to forældre, der har fået job som læger på Sydvestjysk Sygehus, kan de måske klare sig med supplerende danskundervisning ved siden af undervisningen i en almindelig skoleklasse, lyder vurderingen.

Udvalgsformand for Børn- og familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), er positivt stemt over for, at de nye skolebørn fra andre lande skal lære de første fraser af dansk i det nærområde, hvor de bor:

- Her møder de børn, som de bagefter skal gå i klasse med, og kan begynde at lege med dem og dele fritidsinteresser med dem. Og man må jo spørge sig selv, om det er børn, der kommer fra udsatte områder med krig, død og elendighed, der skal tage ansvaret for at rette op på en boligpolitik? Og dermed bruge 45 minutter i bus hver morgen og eftermiddag, fordi nogle har et ønske om, at deres børn skal være sammen med andre med anden etnisk baggrund end dansk? siger Diana Mose Olsen.

Den nye geografiske placering af modtageklasser ventes at blive vedtaget på byrådsmødet på mandag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce