Annonce
Esbjerg

Byretsdom om postordre-narko: To kammerater dømt for køb af kilovis af amfetamin

Bitcoins blev brugt til betaling af amfetamin i kilopakker, som blev leveret af pakkebude til en postboks i Esbjerg. Foto: Michael Bager.
Fire dømt i retssager for indsmugling af amfetamin med pakkepost fra udlandet. Narkoen blev betalt med bitcoins, der ledte politiet på sporet af de to kvinder og to mænd. Mændene anker til frifindelse.

Esbjerg: To kvinders tilståelser i en stor narkosag betyder, at to mænd nu også bliver dømt for postordrekøb og opbevaring af kilovis af amfetamin med henblik på videreoverdragelse.

Den 55-årige hovedmand fra Esbjerg, Brian Skogemann, blev idømt syv års fængsel ved en domsmandsret ved Retten i Esbjerg fredag. Han blev dømt for at have organiseret indkøb af 6,2 kilo amfetamin. Hans gode ven gennem mange år, Lars Rohr, fik seks års fængsel for fem kilo amfetamin. De nægter sig begge skyldige og ankede til frifindelse.

Siden politiet i april 2019 ransagede Brian Skogemanns hjem i Jerne og fandt 157 gram amfetamin og et bjerg af tyvekoster, har de to kammerater siddet varetægtsfængslet.

Men da politiet ransagede hjemmet et par måneder senere, blev sagen ekstra interessant. Betjentene fandt dokumenter, som beviste, at narkoen var betalt med bitcoins - en elektronisk valuta - som gør, at betalingerne er sporbare. Det blev ifølge dagens dom klart, at de fire esbjergensere i forskellige konstellationer over mange gange havde bestilt et kilo amfetamin på en hemmelig hjemmeside på internettet, vekslet danske kroner til bitcoins og betalt narkoen med den elektroniske valuta.

Annonce
Vi havde rejst tiltale for en nogen større mængde amfetamin, end hovedmanden blev dømt for.

Henning Fuglsang Sørensen, specialanklager i økonomisk kriminalitet hos Syd- og Sønderjyllands Politi

Kvinderne bestilte narkoen

Forretningsgangen var ifølge dommen, at de to kvinder stod for det praktiske med at bestille amfetamin, skaffe bitcoins og sørge for budfirmaets levering af narkoen i kilo-pakker til en postboks ved Lars Rohrs bopæl.

Postboksen var placeret så tæt på bopælen, at Lars Rohr kunne sikre sig, at politiet ikke overvågede postboksen, når narkopakken skulle hentes.

Det er de to kvinders forklaringer i retten, der førte til dommen over de to mænd. Således blev Brian Skogemann frifundet for et forhold med fem kilo amfetamin, som han skulle have bestilt alene.

Her kunne politiet se, at der var vekslet til bitcoins svarende til køb af fem gange et kilo amfetamin, og narkoen var også købt, men både Brian og de to kvinder nægtede at kende noget til disse køb.

Sagen omfatter også hæleri med tyvekoster fra indbrud til en værdi af 100.000 kroner, som blev afsløret ved politiets ransagning sidste år.

Tiltale på 22 kilo

Specialanklager i økonomisk kriminalitet hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Henning Fuglsang Sørensen, er ikke helt tilfreds efter dommen.

- Vi havde rejst tiltale for en nogen større mængde amfetamin, end hovedmanden blev dømt for, siger han og peger både på frifindelsen for de fem kilo, men også et andet forhold, der giver et indblik i, hvordan narkomarkedet fungerer.

Hovedmanden var også tiltalt for at have købt ti kilo laktose (mælkefedt), som anklageren mente var blevet brugt til at fortynde den meget stærke amfetamin med, så der var rejst tiltale for i alt 22 kilo amfetamin, mens dommen altså blev på 6,2 kilo, hvoraf 200 gram aldrig blev leveret.

- Statsadvokaten skal nu tage stilling til, om vi skal anke til dom efter vores oprindelige tiltale, siger specialanklageren.

Amfetaminen var i en renhed på 75 procent, men forbruges normalt i en fortynding på cirka 15 procent.

Det var en enig domsmandsret, der dømte de to mænd, som skal sidde varetægtsfængslet, til sagen kommer for landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Annonce