Annonce
Trekantområdet

Byrgesen: Forbandet svineri at Kolding vil smide slam i Lillebælt - det skal forhindres

Kolding Kommune skal ikke have lov at sejle bundsediment fra inderfjorden til klappladsen ud for Trelde Næs. Det er noget svineri, mener løsgænger i byrådet Karsten Byrgesen, som forventer, at Miljøstyrelsen siger nej til kommunens klap-ansøgning. Foto: Peter Friis Autzen og Peter Leth-Larsen
Løsgænger i Fredericia Byråd vil slås imod Kolding Kommunes ønske om at sejle 360.000 kubikmeter bundmateriale til klappladsen ved Trelde Næs. Det vil være en historisk forurening, som vil lægge havbunden død. Miljøstyrelsen skal sige nej til mere klapning, mener han.

Fredericia: Løsgænger i Fredericia Byråd Karsten Byrgesen er mildt sagt chokeret over, at Kolding Kommune ønsker at dumpe opgravet slam fra bunden af Kolding Fjord på klappladsen ved Trelde Næs.

- Jeg er mildt sagt fortørnet. Det er en middelalderlig teknik bare at kaste sit affald i havet. Der kan selvfølgelig findes en anden løsning, siger Karsten Byrgesen.

Han ser sagen som værre end den aktuelle sag om spildevand i Øresund, fordi de mange tons materiale lægges ud over havbunden som en dyne.

- Det svarer i min optik til, at man fylder et akvarium med bundfisk halvt op med sand. Hvor meget kan man forestille sig derunder, spørger Karsten Byrgesen.

For at realisere Kolding Kommunes nye bydel Marina City skal der uddybes i inderfjorden. Der skal udgraves 360.000 kubikmeter af fjordbunden. Materialet ønsker Kolding Kommune at sejle til Trelde Næs, hvor det skal dumpes hen over tre-fem uger.

- Hvis Miljøstyrelsen tillader dumping af 360.000 kubikmeter forurenet slam, så vil det i min optik være en af de største forureninger, som har set. Slammet kommer fra området ved Kolding havn. Det er noget forbandet svineri. Det skal standses, siger Karsten Byrgesen.

Jeg er mildt sagt fortørnet. Det er en middelalderlig teknik bare at kaste sit affald i havet. Der kan selvfølgelig findes en anden løsning.

Karsten Byrgesen - løsgænger Fredericia Byråd

Annonce

Eksperter siger forskelligt

Der er foretaget undersøgelser af de materiale, som skal graves op. Det indeholder både kobber, zink og svovlbrinte.

- Eksperterne peger på, at materialet fra fjorden svarer nogenlunde til det bundmateriale, der er ved klappladsen, og at det ikke vil påvirke iltindhold, ålegræs og badevand?

- Det siger de, men jeg tror ikke på det. Jeg har så ofte lyttet til eksperter, som man hyrer ind, og de siger det, man ønsker, mener Karsten Byrgesen.

Karsten Byrgesen reagerer på, at man i projektet har undersøgt alternativer til slammet, men at de ifølge projektchef Torben Gades forklaring i Fredericia Dagblad ikke har kunnet realiseres.

- Han udtaler blandt andet, at en anden placering af slammet i Kolding fjord ville give gener for fiskerne, men den moral rækker kun til mundingen af Kolding Fjord, hvor den afløses af dobbeltmoral, når man dumper ved det naturskønne Trelde Næs, mener Karsten Byrgesen.

Annonce

Dumpningens Ground Zero

Mængden af materiale bør alene give Miljøstyrelsen grund til at stoppe op, mener Karsten Byrgesen.

- Det svarer til at lægge en vold, der rækker fra Fredericia til Hamborg. Den stærke strøm vil fordele det forurenede slam over et flere hundrede kvadratkilometer stort område og efterlade bunden med et tykt ligklæde. Men værst er de kvadratkilometer havbund på dumpningens Ground Zero. Alt liv dræbes på stedes, vurderer Karsten Byrgesen, som selv har oplevet klapprammene tømme deres last i Lillebælt.

Miljøstyrelsen har aktuelt givet grønt lys til, at Energinet kan dumpe 154.000 kubikmeter bundmateriale på klappladsen ved Trelde Næs fra udgravningen til Baltic Pipe. Yderligere et ja til 100.000 kubikmeter er på vej. Fiskerne har bedt om at klapning ikke sker med vind i nordøst. Det afviser Miljøstyrelsen. fordi fiskerne ikke kan dokumentere, at det vil skade miljøet.

- Jeg vil mene, at de også skal have nej til at klappe, og så bør der gælde omvendt bevisbyrde. Miljøstyrelsen må komme med dokumentation for, at det IKKE skader, mener Karsten Byrgesen.

Annonce

Mening med klimanål

Han savner konsekvens, når det gælder kampen for FN's klimamål og ikke mindst det 14. mål om livet i havet.

- Masser af mine slipsede kolleger vandrer rundt med klimamålsbrochen i reverset. Den med de 17 farver. Men gør det nogen forskel? I denne her sag skal vi handle og reagere skarpt politisk, siger han.

Karsten Byrgesen opfordrer til en aktiv protest, hvis Miljøstyrelsen accepterer klapningen.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det sker, men gør det, så skal jeg nok organisere en protest, som kan ses. Alt, hvad der kan sejle, skal drage ud, og så kan vi smide en blomst til minde om de dræbte bunddyr, planter og fisk, som vi være resultatet, lover han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Her bimler alarmklokkerne: Disse syd- og sønderjyske sogne er i fare for at blive lukket ned

Navne For abonnenter

Knud har stået i spidsen for flere virksomheder som direktør og formand: Nu fylder han 70 men kaster sig stadig gerne ud i nye opgaver

Kolding

Truende ægtemand videofilmer hustruens hjemmehjælpere: Nu nægter de at komme i hjemmet

Annonce