Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) gør nu klar til at bytte det inderste spor af Sønderbrogade med jord til en ny vej over Posthusgrunden med NPV A/S. Men først skal byrådet godkende en deklaration, som tinglyser de indskrænkninger i byggeret, et byrådsflertal besluttede for snart et år siden. Arkivfoto: Mette Mørk
Byrådet skal sikre, at NPV overholder indskrænkningerne i byggeriet på Posthusgrunden, inden den indgåede byttehandel af jord gennemføres. Handlen sikrer selskabet en bid af Sønderbrogade.

Vejle: Folketingets Finansudvalg har endnu ikke sagt god for Banedanmarks salg af godsbanedelen af Posthusgrunden til NPV.

Udviklingsselskabet ejer fortsat heller ikke de to andre grundstykker, som skal erhverves, før det store bolig-, butiks- og kontorbyggeri kan realiseres ved Gammelhavn.

Alligevel har Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), nu indkaldt alle byrådets partier til et orienteringsmøde torsdag eftermiddag med ét punkt på dagsordenen:

Annonce

Det videre forløb i sagen om det omdiskuterede byggeri på Gammelhavn og jordbytteriet med NPV.

Klar når salget er på plads

Sagen er den, at:

1) NPV skal bruge en del af kommunens jord på Sønderbrogade for at realisere den del af karrébyggeriet, der vender ud mod Søndertorv.

2) Vejle Kommune skal bruge et noget større areal til at anlægge stier og den omdiskuterede vej fra Fredericiavej til Gammelhavn.

Byttehandlen, det såkaldte magelæg af jord, er for længst handlet af med NPV, men det kan reelt først gennemføres, når NPV har erhvervet grundene ved Gammelhavn.

Annonce

Udmønte gammel beslutning

Når sagen kommer på økonomiudvalgets dagsorden på mandag, er det, fordi de lokale politikere skal udmønte en beslutning, et flertal vedtog på byrådsmødet 27. maj sidste år.

Det var det meget omtalte byrådsmøde, hvor Venstre stillede med hele 11 ændringer til projektet på Gammelhavn. Ændringerne rykker blandt andet karréens byggelinje ud mod Sønderbrogade tilbage og nedsætter bebyggelsesprocenten og antallet af butikskvadratmeter.

Derfor kan man bytte lille jordstykke med stort

NPV A/S skal bruge en del af kommunens jord - knap 350 kvadratmeter - på Sønderbrogade for at realisere en del af karrébyggeriet på Gammelhavn.

Vejle Kommune skal bruge et noget større areal - cirka 12.000 kvadratmeter - til at anlægge stier og en ny vej tværs over Posthusgrunden.

Derfor har parterne indgået en aftale om en byttehandel, et såkaldt magelæg.

Selvom kommunens jordstykke er noget mindre end NPV's, betyder byttehandlen ikke, at kommunen skal til lommerne for at få sin portion af jorden.

Hvordan det hænger sammen, forklarer jurist i Vejle Kommune Trine Vedel Bang.

- Værdien af et areal opgøres ikke nødvendigvis i kvadratmeter. Nogle gange opgøres det som værdien af etage-kvadratmeter, og hvis der er byggeretter på noget jord, kan det være mere værd end jord, hvor der for eksempel ligger gamle jernbanespor, siger juristen.

Hun må ikke kommentere den konkrete byttehandel, da den har været behandlet på en lukket dagsorden.

- Vi har som kommune pligt til at sikre, at vi ikke sælger til under markedsprisen - for eksempel ved en ejendomsmæglervurdering. Men vi må godt købe til under markedsværdien. Derfor kan man godt ramme den samme pris for to forskellige jordstykker, siger Trine Vedel Bang.

De ændringer skal skrives i en deklaration, som skal tinglyses, så bygherren overholder dem.

Den deklaration vil borgmesteren have på plads nu.

Annonce

I gang efter ministeropkald

- Da ministeren (transportminister Benny Engelbrecht (S), red.) for et par uger siden ringede og orienterede mig om, at sagen var på vej gennem Folketingets Finansudvalg, satte jeg forvaltningen i gang med at forberede sagen. Så er vi klar til at gennemføre magelæget, når NPV har købt jorden, fortæller Jens Ejner Christensen.

Hvorfor har du valgt at indkalde hele byrådet til et orienteringsmøde, når sagen skal behandles i både økonomiudvalget og byrådet?

- Det gør jeg for at informere alle i byrådet om det ene punkt, som jeg tror, der er en stor interesse for. Og ingen skal beskylde mig for ikke at blande hele byrådet ind i denne sag, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Har afventet sagsoplæg

Han har indkaldt byrådet til torsdagens orientering med kort varsel, men det er der, ifølge borgmesteren, en årsag til.


Hvis sagen bliver udsat igen igen, kan vi stadig træffe en beslutning, så magelæget ligger klar den dag, sagen kører igen.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester


- Det kunne ikke være sket tidligere, for jeg har skullet afvente, at forvaltningen blev klar med oplægget til sagen, inden vi kunne sætte den på dagsordenen. Det er bare et ekstraordinært orienteringsmøde, jeg har valgt at holde, og jeg kunne også lade være, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Salg behandles igen torsdag

Folketingets Finansudvalg har igen Banedanmarks salg til NPV på dagsordenen torsdag.

Til den tid har transportministeren haft en uge til at besvare de tre spørgsmål, SF's udvalgsmedlem Jacob Mark stillede for en uge siden på vegne af sin partifælle og byrådsmedlem i Vejle Morten Kristensen.

Men selv hvis sagen bliver udskudt igen i Finansudvalget på torsdagens møde, vil borgmesteren ikke vente med at behandle sagen lokalt.

Den er nu sat på mandagens økonomiudvalgsmøde og følger på førstkommende byrådsmøde.

Annonce

Vil ikke afvente afgørelse

- Jeg ved ikke, om der falder en afgørelse (i Finansudvalget, red.) torsdag. Jeg hører, at nogle prøver, om de kan få den udsat igen. Det er ude af mine hænder, men jeg er overrasket over at læse interviewet med Morten Kristensen og den fremgangsmåde, siger borgmesteren om SF'erens tre spørgsmål i 11. time op til udvalgsmødet på Christiansborg.

Uanset om der falder en afgørelse på Christiansborg torsdag eller ej, bliver sagen lokalt kørt igennem det politiske system nu.

- Hvis sagen bliver udsat igen igen - det går jeg ikke ud fra - kan vi stadig træffe en beslutning, så magelæget ligger klar den dag, sagen kører igen, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Kolding

Nyt testcenter er åbnet i Kolding: Håber at ventetider vil falde med en halv time

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce