Annonce
Sønderborg

Byudvikling: Nu får sidste del af havnen et løft

Sundgade med den tidligere så travle fiskerihavn skal nu have et løft med borgermøde, arkitekkonkurrence og lokalplan. Foto: Henrik Rath
Teknisk Forvaltning går et travlt 2020 i møde med mange og store lokalplaner. Blandt opgaverne er sidste etape af havneområdet, hvor fiskeri stort set er historie, og Sundgade nu skal have nyt liv. Der er borgermøde i marts.
Annonce

Sønderborg: Når vi kigger tilbage på 2019 blev hele 18 lokalplaner gjort færdige og forude venter endnu flere.

Enkelte stikker mere op end andre. Blandt dem Kær Vestermark som Center for Verdensmål, udvidelsen af lufthavnen og hele køreplanen for Nordals Ferieresort, hvor der som bekendt netop har været første borgermøde med over 400 fremmødte.

Helt så mange dukker der næppe op, når kommunen inviterer til borgermøde om Sundgade-området 5. marts kl.17 på et endnu ikke oplyst sted. Men det betyder ikke, at sagen ikke har haft borgeres bevågenhed. For de omkringboende har længe ønsket et løft for det, der kan betegnes som byudvikling af den sidste fjerdedel af Sønderborg Havn.

- Vi skal nu have gang i en proces, hvor vi gerne vil inddrage borgerne. Det skal munde ud i et oplæg til en arkitektkonkurrence og endelig lokalplan for, hvordan området i fremtiden skal tegne sig, forklarer formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten).

Sundgade og fiskerihavnen

Der er ind i mellem stadig en kutter at finde i den tidligere så travle fiskerihavn ved Sundgade. Men der er slet ikke det liv, som da erhvervet havde større betydning i Sønderborg, og der var bygninger og erhverv på stedet tilknyttet fiskeriet. Det gamle frysehus brændte for 18 år siden og blev revet ned sidste år.

En investor erhvervede for godt ti år siden området til kontordomiciler og fiskerirelateret erhverv samt ferieboliger. Der var stilstand omkring planerne så længe, at kommunen til sidst købte området tilbage for 6,2 millioner kroner.

Beboerne har længe udtrykt irritation og frustration over, at området har fået lov at stå til med tilgroede og uindbydende arealer. Borgerne har dannet foreningen - Forny Sundgade og haft møder på Sundhalle.

Forvaltningen ser nu på rammerne for en arkitektkonkurrence, der skal tænke nyt for den sidste del af havneområdet, der mangler en egentlig byudvikling.

Der er planlagt et borgermøde 5. marts.

Annonce

En hård prøve

Det har da også været en hård prøve med behov for en god portion tålmodig hos beboerne i Sundgade-området. I mange år så man på en brandtomt og et forfaldent frysehus, som dog blev revet ned i sommer sidste år. Efter flere års tovtrækkeri købte kommunen et område tilbage fra en investor, der aldrig fik gang i byggeriet af boliger og kontorbygninger. Det kostede over seks millioner kroner.

Men nu ser det altså ud til at være lys for enden af tunnelen, så den sidste del af havneområdet kan byudvikles.

Forvandlingen af Sønderborg Havn til det, den er i dag, begyndte i 1990'erne med Sønder Havnegade. I nullerne blev Alsion født på den tidligere DSB grund og har siden haft vokseværk. I 10'erne blev dele af masterplanen af den canadiske stjernearkitekt, Frank Gehry, realiseret med en række boliger og kontorer samt ikke mindst Alsik Hotel og Multikulturhuset. Og nu står den gamle fiskerihavn stå for tur.

Sønderborg er, sammen med Aabenraa, i øvrigt vært for Byplanmøde 2020 1.-2. oktober, hvor 700-800 politikere, embedsfolk, arkitekter og andre byplanlæggere mødes til gensidig debat og inspiration omkring byplanlægning. Det er arrangeret af Dansk Byplan Laboratorium.

Det tidligere frysehus og tilstødende bygning blev revet ned i sommeren sidste år. Arkivfoto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce