Annonce
Sønderborg

Café giver rigtige jobs at stå op til

Heide Johannsen klippede det røde bånd til sin nye arbejdsplads med lidt assistance fra Preben Storm, formand for social- og seniorudvalget. Foto: Timo Battefeld
Efter fire år med en lukket dør kan idrætsudøvere igen købe mad og drikke. Borgere i beskyttet beskæftigelse skal drive café i Humlehøj-Hallen.

Sønderborg: Heide Johannsen var ikke i tvivl, da hun blev spurgt, om hun ville bytte en hverdag på det beskyttede værksted Søndervang ud med et job som cafémedarbejder i Humlehøj-Hallen i Sønderborg:

- Jeg sagde ja med det samme. Jeg ville gerne prøve noget nyt, fortæller hun.

Så nu bager hun pizzasnegle og pølsehorn til Humlehøj-Skolens elever. Hun er også med til at styre regnskabet, når maden sælges fra en bod på skolen. Og snart får hun travlt med også at bage og servere for sultne idrætsudøvere.

Det er fire år siden, man sidst kunne købe mad i Humlehøj-Hallens cafeteria. Forpagteren gav op, da der ikke var økonomi i driften, og det lykkedes ikke Sønderborg Kommune at finde en ny.

Men nu har SAABU, som står for Sønderborg Kommunes beskæftigelsestilbud til handicappede, åbnet café og værksted i cafeteriet. Fredag middag blev det indviet af en indbudt kreds.

Annonce

Café Humlehøj

Café SAABU er en del af en større plan, hvor Sønderborg Kommune ønsker at skabe flere beskæftigelsestilbud til handicappede, der minder om almindeligt arbejde.

Samtidig indrettes et nyt værksted og værested for sværere handicappede på Møllestedgård ved Kær Vestermark. Når det står klart, lukker værkstedet Søndervang.

Dejligt sted at være

Seks ansatte og 16 brugere skal fremover bespise de, der har lyst til 3. halvleg efter gymnastik, svømning, håndbold og andre sportsgrene. Samtidig skal de producere ting til salg fra et nyindrettet glasværksted i den bageste del af cafeteriet.

- Jeg håber, at I får en drøntravlt hverdag. For det gode liv er et aktiv liv, hvor man går på arbejde, sagde Preben Storm, (S) formand for social- og seniorudvalget.

Per Westergaard Sørensen, områdeleder på handicapområdet, har noteret sig, at nogle af de 16 brugere allerede møder kl. 7.30, selv om de først skal komme kl. 8.

- Det her er også meget mere et rigtigt arbejde. Der er nogen, der er afhængig af det, man laver. Det giver lyst til at arbejde, mener han.

Det bekræfter Bente Ewers, som dels har sin gang i køkkenet, dels i glasværkstedet. Lige som Heide Johannsen kommer hun også fra Værkstedet Søndervang, som Sønderborg Kommune ønsker at lukke med den begrundelse, at lokalerne er utidssvarende.

- Her er dejligt. Her får vi ikke hovedpine af at være, forklarer Bente Ewers.

Sunde retter

SAABU vil drive cafeteriet i Humlehøj-Hallen som et sundt spisested. Pomfritter er ikke på menuen, men det er sandwich, salater og sunde drikkevarer.

Fra mandag 23. september holder cafeteriet åben fra kl. 8 til 16. Om et par uger udvides åbningstiden til kl. 19.

Hvor mange, der dagligt bruger hallen og hermed kan være potentielle kunder i caféen, har Sønderborg Kommune ikke tal på.

Men Sønderborg Svømmeklub, hvis mange svømmehold benytter i Humlehøj-Hallens bassin, har over 1.000 medlemmer, og dertil kommer klatrere, springgymnaster, skytter, håndbold- og fodboldspillere, brydere og fitness-folk fordelt på adskillige store og små foreninger.

Maja Kuus og fem andre ansatte styrer driften. Der er 16 borgere beskæftiget i tilbuddet. Foto: Timo Battefeld
Bente Ewers og Lene Balzersen var klar længe før deres kollega med saksen. Foto: Timo Battefeld
Cafe Humlehøj skal levere mad til skoleboden på Humlehøj-Skolen og sunde retter til brugere af hallen. Foto: Timo Battefeld
Endelig er der atter liv i Humlehøj-Hallens cafeteria. SAABU, der er Sønderborg Kommunes beskyttede værksteder, åbner både cafe, butik og glasværksted på stedet. Foto: Timo Battefeld
Per Westergaard Sørensen, områdeleder på handicapområdet, kom i sin tale ind på, at caféen har været længe undervejs. Men nu er den klar. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Tyven stjal smykkerne

Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce